FREE- "ALL RIGHT NOW"

Ήμουν δεν ήμουν 14 ετών όταν πρωτοάκουσα το “All Right Now" των Free από το ραδιόφωνο, πιθανότατα από κάποια διαφημιστική ραδιοφωνική εκπομπή των εταιρειών δίσκων που μεταδιδόντουσαν κάθε Τετάρτη και Σάββατο απόγευμα. Με τη μια κόλλησε στο μυαλό  κι άρχισαν αν τραγουδάω το ρεφρέν με τα αγγλικά που νόμιζα ότι άκουγα ( σ.σ. μόλις είχα αρχίσει να μαθαίνω αγγλικά). Το τραγούδι, σύνθεση των Andy Fraser και Paul Rodgers, έγινε ένα από τα καλύτερα και γνωστότερα τραγούδια στην ιστορία της μουσικής και 47 χρόνια μετά εξακολουθεί να συναρπάζει. Τότε σταμάτησε στο Νο2 του βρετανικού chart και στο Νο 4 του αμερικάνικου, δίνοντας μια τεράστια ώθηση στο άλμπουμ τους  Fire and Water, που περιείχε κι άλλα καλά κομμάτια («Fire and Water», "Mr. Big" ).
Το συγκρότημα μετά την αποτυχία των πρώτων δύο δίσκων του, χρειαζόταν οπωσδήποτε ένα τραγούδι για να ξεφύγει από την ανωνυμία. Σύμφωνα με τον Paul Rodgers, έγραψε τον πρώτο στίχο του τραγουδιού και το συνέχισε ο Fraser που έγραψε και ένα μέρος της μουσικής που είχε γράψει ο Rodgers. Σύμφωνα με τον Fraser η έμπνευσή του ήλθε μετά από μια αποτυχημένη συναυλία στο Hull όπου έπαιξαν μπροστά σε 20 ανθρώπους κάτω από βροχή. Όταν πήγαν στα καμαρίνια για να ενθαρρύνει τους υπόλοιπους άρχισε να τραγουδάει  “All Right Now”, μια έκφραση που τη χρησιμοποιούσε ο ντράμερ τους Simon Kirke. Μόλις το τραγούδησε,  άρχισαν και οι υπόλοιποι να τραγουδούν “All right Now”  και σιγά σιγά οι Fraser και Rodgers κατέληξαν στην τελική σύνθεση.
Μια μικρή διαφοροποίηση από τα παραπάνω είναι ότι ο ντράμερ Simon Kirke λέει ότι τοι γεγονός δεν έγινε μετά από συναυλία στο Hull αλλά στο Durham.
Το video που ακολουθεί είναι live από την εμφάνισή τους στο Isle of Wight Festival του 1970.
TRIVIA
  • Το 1991 με καινούργιο remix, ξαναμπήκε στο βρετανικό chart στο Νο 8!
  • Όταν κυκλοφόρησε πήγε Νο1 σε 20 χώρες. Το 2006 με βάση τα επίσημα στοιχεία της ένωσης ραδιοφώνων Αμερικής, το τραγούδι ξεπέρασε τα 3.000.000 παιξίματα!
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Η σημαντικότερη διασκευή του έγινε to 1979 από τον Mike Oldfield με φωνητικά της Wendy Roberts και του Pierre Moerlen των Gong. Η ηχογράφηση τυπώθηκε σε ένα γαλάζιο flexi disc που χρησιμοποιήθηκε για promo από Virgin Recordsκαι δεν παρουσιάστηκε ποτέ στο εμπόριο. Είναι το πλέον δυσεύρετο collectors' item του Mike Oldfield.
Την ίδια χρονιά, δηλ το 1979 το διασκεύασε το disco group των Witch Queen το 1975 η Lea Roberts, το 1985 ο Rod Stewart, το 1987 οι Pepsi & Shirlie και το 2004 οι  Lemonescent.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
14/9/19

 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Νομίζω ότι είναι ένα από τα πιο αρυτίδιαστα τραγούδια εκείνης της εποχής! Τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά ηχεί ακόμη φρέσκο και ζωηρό, παρόλο που το έχω ακούσει άπειρες φορές, μια και ήταν από τα πιο must κομμάτια στα πάρτυ. Και, δεν ξέρω αν θυμάσαι Αλέξανδρε, ήταν το τελευταίο τραγούδι του LP! Άντε να το πετύχεις μέσα στα σκοτάδια των πάρτυ! Ευτυχώς, μου είχαν φέρει δώρο από το Λονδίνο ένα "Chartbusters" που το είχε πρώτο-πρώτο και έτσι ... σώθηκα!
    Once again, thanks for the memories!

    ΑπάντησηΔιαγραφή