ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ "Elton" ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ: 2002GR

Στη σημερινή παρουσίαση ελληνικών συγκροτημάτων αλλά και δίσκων που έμειναν στην ιστορία, ο Κώστας «Elton» Κοντογιάννης, θυμάται τους 2002GR, ένα από τα μακροβιότερα Ελληνικά σχήματα.
Σχηματίστηκαν το 1974 από τον
Ηλία Ασβεστόπουλο, πρώην μέλος των Persons (οι οποίοι μετεξελίχθηκαν στους Socrates Drank the Conium) από τον Πειραιά που αρχικά χρησιμοποιούσαν το όνομα
Ηλίας Ασβεστόπουλος-2002 αλλά υιοθέτησαν το  2002 GR, εμπνευσμένοι από ένα μοντέλο της
BMW.
Το 1974 υπογράφουν συμβόλαιο στην Music-Box και λίγο αργότερα κυκλοφορεί ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο  “Πόλα”. Οι συνθέσεις είναι όλες του Ασβεστόπουλου και του Γιάννη Γιοκαρίνη που παίζει όργανο και πιάνο. Οι υπόλοιποι μουσικοί είναι ο Γιώργος Καλαϊτζόγλου (μπάσο), Γιάννης Χατζήσογλου (ακουστική κιθάρα), Αντρέας Τσαντάς (κρουστά) και στην αφήγηση η στιχουργός Σάσα Μανέτα. Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν στα στούντιο της Columbia και της ERA σε παραγωγή του Τάκη Αθηναίου και η μουσική κυμαίνεται σε κλασσικές ροκ ποπ φόρμες μ ́έντονο το “χίπικο” στοιχείο, που ακόμα στην Ελλάδα κυριαρχούσε μεταξύ των ονομάτων της εποχής. Τραγούδια που ξεχώρισαν ήταν βέβαια το “Έλα πιο κοντά”, “Εδώ γεννήθηκε το φως”, “Τα παιδιά των λουλουδιών”,”Έχε γειά” κ.α. Ο δίσκος θεωρείται απ' τους καλύτερους που βγήκαν εκείνα τα χρόνια κι από τους πιο αντιπροσωπευτικούς για το πνεύμα της εποχής. Σήμερα είναι αρκετά συλλεκτικός με τιμές που κυμαίνονται από 150 – 200 ευρώ!
Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος τους με τίτλο 'Σιδερένιος Άνθρωπος”. Με σχεδόν τους ίδιους συντελεστές και στο ίδιο κλασσικό ροκ στοιχείο, τους καθιερώνει ανάμεσα στα πιο γνωστά ονόματα του είδους. Με την λήξη του συμβολαίου τους, απέχουν απ' την δισκογραφία αλλά συνεχίζουν τις live εμφανίσεις. Το 1982 με την συμμετοχή νέων μελών, οριστικοποιούν την σύνθεσή τους και υπογράφουν νέο συμβόλαιο με την ΜΒΙ. Κυκλοφορούν το τρίτο τους άλμπουμ, με τίτλο “Vol. 3”, το οποίο γίνεται και το πιο επιτυχημένο τους, ενώ ξεχώρισε το κομμάτι “Είπες πως”.
Στη συνέχεια κυκλοφορούν τέσσερις ακόμα δίσκους, το “Amomoria” (1984), “2002GR” (1986), “Πέστε με Τρελό” (1989), “Μπανάνες” (1990), αλλά κι ένα “Best Of...” (1991). Με τη λήξη του συμβολαίου τους περνούν κάποια χρόνια χωρίς δισκογραφία, ενώ επιστρέφουνε το 1993 με νέα μέλη και με νέο δίσκο με τίτλο “Τα Bράδια τα Eπόμενα”, στην FM Records. Το 1995 κυκλοφορούν μια ακόμα συλλογή επιτυχιών με τα παλιά τους κομμάτια σε νέα ενορχήστρωση, αλλά και με κάποια νέα τραγούδια, ενώ σε όλα ξεχωρίζει η ερμηνευτική ωριμότητα του Ασβεστόπουλου. Επόμενες δουλειές ήταν το “Δέκα” (1998), “Οξυγόνο” (2006), μια επανακυκλοφορία του “Σιδερένιος 'Ανθρωπος”, και το “Made In...Live” (2015) που είναι ζωντανά ηχογραφημένο,γιορτσζοντας τα 40 χρόνια δισκογραφίας του συγκροτήματος.
Εκείνο που κατα΄φεραν και πέτυχαν σε μεγάλο  βαθμό οι 2002 GR ήταν να μείνουν στην ιστορία του ελληνόφωνου rock σαν ένα από τα πιο πετυχημένα συγκροτήματα και τα τραγούδια τους να παραμένουν αγαπητά στο κοινό και σε ηλικίες που δεν τους γνώρισαν στην εποχή τους.
ΚΩΣΤΑΣ "Elton"' ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
17/9/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. η μπαντα δεν ηταν ποτε του γουστου μου και καποιες φορες ελληνικες μπαντες αυτου του ειδους απορω που τις κατατασουν σαν rock . Σε καποιο θεμα λοιπον ειχα γραψει οτι υπαρχουν AOR κομματια που εχουν γραφτει απο καλλιτεχους αλλων ειδων ειτε ηθελημενα ,ειτε κατα λαθος . Ετσι λοιπον και οι 2002GR που στα περισσοτερα κομματια τους 'μου γυρνανε τα αντερα ' εχουν ενα καθαρο AOR κομματι το οποιο με αλλη πιο πλουσια ενορχηστρωση θα 'εσκιζε ' .Ειναι το 'φυγη ' υπαρχει ανεβασμενο στο youtube . Και μαλιστα εχει και ενα 'κλασσικιζον ' σολο κιθαρας στην μεση ( με ηχο βεβαια πηγαδι /rockman αραγε ? ) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή