TO VIDEO ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟ “RUNAWAY TRAIN” ΤΩΝ SOUL ASYLUM

Έως και τον Οκτώβριο του 1992, ελάχιστοι στην Ευρώπη ήξεραν τους Soul Asylum, αλλά το ίδιο συνέβαινε και στη χώρα τους, την Αμερική. Το συγκρότημα από τη Μινεάπολη είχε κυκλοφορήσει έως τότε 5 δίσκους χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Με την κυκλοφορία του 6ου άλμπουμ τους Grave Dancers Union, τους έμαθε όλα ο πλανήτης κι αυτό χάρις στο πολύ όμορφο τραγούδι τους "Runaway Train" αλλά και στο εξαιρετικό Video που το συνόδευε. Το τραγούδι, σύνθεση του τραγουδιστή/κιθαρίστα Dave Pirner έφθασε έως το Νο 5 Αμερική και Νο 7 Μ. Βρετανία, «πήρε» στο συνθέτη 5 χρόνια(!) να το ολοκληρώσει και μιλάει για την κατάθλιψη.
Εκείνο όμως που έκανε το τραγούδι να ξεχωρίσει και να αποκτήσει τεράστιο airplay στο MTV (σ.σ. μιλάμε για το 1992) ήταν το video, σε σκηνοθεσία του Tony Kaye,  όπου παρουσίαζε φωτογραφίες από παιδιά που είχαν εξαφανιστεί από το σπίτι τους ενώ στο τέλος του εμφανιζόταν ο Pirner όπου έλεγε "αν έχετε δει κάποιο από αυτά τα παιδιά, καλέστε στον παρακάτω αριθμό». To καταπληκτικό είναι ότι βλέποντας το heavy airplay σε MTV και VH1, έφτιαξαν video με διαφορετικές φωτογραφίες για χαμένα παιδιά. Έτσι άλλο video προβλήθηκε στην Αυστραλία, άλλο στην Ευρώπη, άλλο στη Μ.Βρετανία ενώ για την Αμερική, φτιάχτηκαν 3 διαφορετικά, όπου συνολικά εμφανιζόντουσαν 36 χαμένα παιδάκια! Εννοείται ότι η διαφορετικότητα τους, συνιστάτο στις φωτογραφίες των χαμένων παιδιών! Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, 26 παιδιά βρέθηκαν και επέστρεψαν σπίτι τους σε όλο τον κόσμο!!!
Η ιδέα να μπουν φωτογραφίες χαμένων παιδιών στο video ήταν του σκηνοθέτη Tony Kaye. Όπως διαβάσατε πιο πάνω, οι στίχοι δεν μιλούν για τα χαμένα παιδιά αλλά για την κατάθλιψη. Όταν ο Kaye είπε την ιδέα του στον Pirner, αυτός δεν είχε αντίρρηση να μπουν οι φωτογραφίες, χωρίς βέβαια κανένας από τους 2 να μπορεί να φανταστεί την τρομερή επιτυχία που θα ακολουθούσε.
Την κυκλοφορία του δίσκου Grave Dancers Union ακολούθησε περιοδεία 56 ημερών των Soul Asylum με τη συμμετοχή των Screaming Trees και Spin Doctors με το συγκρότημα να παίζει κάθε βράδυ το τραγούδι και τον κόσμο να ανταποκρίνεται θετικά. Πολύ σύντομα τόσο ο Pirner όσο και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, βαρέθηκαν να το ερμηνεύουν κάθε βράδυ, λέγοντας ότι υπάρχουν κι άλλα τραγούδια των Soul Asylum εκτός του "Runaway Train".

TRIVIA
  • Το video που προβλήθηκε στη Μ. Βρετανία, έδειχνε μεταξύ άλλων τις Vicky Hamilton και Dinah McNicol που είχαν εξαφανιστεί από το 1991. Τελικά βρέθηκαν νεκρές το 2007.
  • Όπως ήταν φυσικό, το τραγούδι κέρδισε το βραβείο Grammy στην κατηγορία Best Rock Song, αλλά ο συνθέτης του Dave Pinner δεν πήγε στην τελετή και το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του, ο Meat Loaf.
  • Πριν κυκλοφορήσει το άλμπουμ και φυσικά πριν το τραγούδι γίνει γνωστό, οι Soul Asylum το είχαν παίξει σε μια εμφάνισή τους στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα με θετική ανταπόκριση από το κοινό.
  • Αν και το τραγούδι βασίζεται στις ακουστικές κιθάρες, υπάρχει ένα Hammond B3 να ακούγεται από πίσω, που παίζει ο μεγάλος της Soul, Booker T. Jones.
 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
4/9/19

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου