ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ “STAIRWAY TO HEAVEN”

Τελειωμό δεν έχει η δική αλλά και τα βάσανα των Jimmy Page και Robert Plant, σχετικά με τη αγωγή πoυ κατέθεσε πριν χρόνια(!) ο μπασίστας των Spirit, Mark Andes, με την κατηγορία ότι έχουν κλέψει το τραγούδι των Spirit, Taurus, σύνθεση του κιθαρίστα του Randy California, επίσης μέλους των Spirit που έχει φύγει από τη ζωή και το παρουσίασαν σαν το “Stairway to Heaven”.
Το καταπληκτικό είναι ότι η επιτροπή ακρόασης αποφάνθηκε υπέρ των Led Zeppelin, ωστόσο το εφετείο ισχυρίστηκε ότι θα έπρεπε να ακουστούν οι καταγραφές των δύο τραγουδιών και να μην στηριχτεί η απόφαση μόνο στις μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων της μουσικής και με βάση τις μουσικές παρτιτούρες. Κι όλα αυτά το 2016, δηλαδή πριν 3 χρόνια.
Και όσο η δική παραμένει σε ισχύ, αυτό κάνει κακό στο συγκρότημα των Led Zeppelin γιατί  αφήνει να αιωρείται η ιδέα ότι έκλεψαν το κομμάτι από τους Spirit. Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, σάς προτείνω να επισκεφτείτε  αυτά τα δύο links, όπου έχουν παρουσιαστεί τα δεδομένα και θα διαβάσετε και για ποια άλλα τραγούδια "κατηγορούνται" ότι τα έχουν αντιγράψει. Πατήστε εδώ και εδώ  
Το απίστευτο είναι ότι οι Page και Plant βρήκαν απρόσμενους συμμάχους το Υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς υπήρξαν καταθέσεις στο δικαστήριο υπέρ τους, όπου ισχυρίστηκαν με παρέμβασή τους στο δικαστήριο, ότι η υπόθεση δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα πρέπει να κλείσει παρά τις προσφυγές που έχουν γίνει στο Εφετείο!
Από την πλευρά τους οι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης πιστεύουν ότι η επιτροπή αποφάσισε σωστά εξετάζοντας τις παρτιτούρες, καθώς ο νόμος προστασίας του ήχου ψηφίστηκε αργότερα από την εγγραφή του τραγουδιού, από το Κογκρέσο, το 1972.
Η υπόθεση έχει προγραμματιστεί να εξεταστεί στο δευτεροβάθμιο δικαστηρίο τον επόμενο μήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
18/8/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. εχοντας ακουσει και τα 2 κομματια , και των Spirit και των led zeppelin , το μερος που αναφερεται ο 'κατηγορος ' θεωρω οτι ειναι καραμπινατα ιδιο . Δεν μιλαμε για ακορντα αλλα για παρομοιο τροπο παιξιματος . Κατα συμπτωση η απο αντιγραφη ,το συγκεκριμενο μερος ειναι ακριβως ιδιο η λιγο διαφοροποιημενο .Μικρο μερος μεν αλλα χαρακτηριστικο , αλλωστε ειναι τοσο κλασσικο και πολυακουσμενο το stairway to heaven που καθε νοτα του ειναι κλασσικη .

    Την αποψη περι αντιγραφης (που φυσικα δεν παει να πει οτι ειναι και ορθη ) ενισχυει για μενα και το γεγονος οτι το straiway to heaven ειναι μια κλαση τουλαχιστον μουσικα πανω απο οποιοδηποτε αλλο κομματι των Zeppelin .

    Σαν τελικο αποτελεσμα βεβαια το stairway ηταν ενα μνημειο μουσικο ,ισαξιο με αυτα της κλασσικης μουσικης .

    * και βεβαια οσοι θελουν να δουν και καλη διασκευη του συγκεκριμενου να δουν αυτο των Heart μπορστα στον Obama . Δεν ξερω εκεινο το βραδυ πιο σαγωνι επεσε πιο πολυ , του Obama η του Plant .

    ΑπάντησηΔιαγραφή