O SPACE VAMPIRE KLAUS NOMI ΚΑΙ ΤΟ BACARDI


Αν στα μέσα της δεκαετίας του 80 δεν είχε προβληθεί η διαφήμιση του Bacardi με τη μουσική του έως τότε άγνωστου τραγουδιού Total Eclipse, κανείς δεν θα ήξερε τον Klaus Nomi στην Ελλάδα. Γεννημένος στη Βαυαρία το 1944 με πραγματικό όνομα, Klaus Sperber, ο Klaus Nomi όπως άλλαξε το όνομά του κι έγινε γνωστός, καλλιέργησε τη φωνή  και σε συνδυασμό το εκκεντρικό ντύσιμό του και το έντονο make up, έγινε πολύ σύντομα γνωστός στη μουσική σκηνή της Γερμανίας, πρώτα εργαζόμενος στην όπερα του (τότε) Δ.Βερολίνου κι αργότερα σε gay club.  
Τα πρώτα τραγούδια που ερμήνευσε ήταν διασκευές με synthesizers, όπως τα The Twist" (Chuppy Checker) και "Lightnin' Strikes" (Lou Christie). Η εμφάνισή που έκανε με τον David Bowie στη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή Saturday Night Live το 1979 τον βοήθησε πολύ στη μετέπειτα καριέρα του (διάβασε πιο κάτω)
Το 1972 πήγε στη Νέα Υόρκη, όπου άρχισε να εργάζεται σε διάφορα clubs ακόμα και σαν παρασκευαστής γλυκών για να μπορέσει να έχει ένα εισόδημα.

Εκείνη τη χρονιά η  τύχη του άλλαξε , αφού η εμφάνισή του στο  σατυρικό έργο του Richard Wagner, Das Rheingold προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού, που μπροστά τους έβλεπαν ένα ταλέντο που έψαχνε τρόπο να γίνει γνωστό! Η εμφάνισή του, το εκκεντρικό ντύσιμό του, ο τρόπος ερμηνείας του και φυσικά το μεγάλο εύρος της φωνής του, αρχίζουν να του δίνουν ρόλους σε θεατρικά έργα και να τον αποκαλούν space vampire!
Η γνωριμία του με τον Kristian Hoffman, τον οδηγεί στη δισκογραφία, αφού o Hoffman του δίνει τραγούδια του, όπως τα  "The Nomi Song", "Total Eclipse", "After The Fall" και "Simple Man". Το 1981 κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά του που περιέχει το  "Total Eclipse" που όμως δεν γίνεται επιτυχία και δεν κυκλοφορεί καν σε single! To καλό για τον Nomi είναι ότι βρίσκει εύκολα δουλειά σε clubs και το όνομά του γίνεται γνωστό. Ακόμα κι ο David Bowie πηγαίνει να τον ακούσει κι εντυπωσιάζεται από το παρουσιαστικό και τη φωνή του και στην εμφάνιση που κάνει στη δημοφιλή αμερικάνικη τηλεοπτική εκπομπή Saturday Night Live (Δεκέμβριος 1979) τον έχει μαζί του στη σκηνή στα τραγούδια  "TVC 15", "The Man Who Sold the World"και "Boys Keep Swinging".
Το Νοέμβριο του 1982 κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο Simple Man, αφού προηγουμένως έχει κάνει μια άκρως εντυπωσιακή εμφάνιση στο κινηματογραφικός έργο Urgh! A Music War, μια μουσική ταινία που μετέφερε το μουσικό πνεύμα της μετά punk εποχής με τη συμμετοχή ονομάτων Police, Devo, Go Go’s, Fleshtones, Dead Kennedys, Oingo Boingo, Gary Numan, Cramps, Steel Pulse κ.α.
Παρ’ όλη την σκηνική επιτυχία του, οι δίσκοι του δεν σημείωσαν επιτυχία, ενώ λίγο πριν το τέλος της ζωής του, άλλαξε ύφος κάνοντας στροφή προς το Baroque, ενώ έβαλε κολάρο για να κρύψει το σάρκωμα που είχε στο σβέρκο του. Ο Klaus Nomi είχε ήδη προσβληθεί από το AIDS και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 39 ετών στις 6 Αυγούστου 1983 σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Αν και είχε χαρακτηριστεί gay, ο ίδιος δήλωνε άφυλος! Το 2007 κυκλοφόρησε ένα τρίτο άλμπουμ του με τίτλο Za Bakdaz: The Unfinished Opera που περιείχε κομμάτια που είχε δουλέψει πριν το θάνατό του και τα περισσότερα δεν τα είχε παίξει live. 

Πολλά χρόνια μετά το θάνατό του, υπήρξαν γνωστά ονόματα της μουσικής που τίμησαν τη μνήμη του ερμηνεύοντας τα τραγούδια του όπως ο Marc Almond και το γερμανικό ντουέτο Rosenstolz, διασκεύασαν το "Total Eclipse" (2001, Νο 22 Γερμανία), ενώ το συγκρότημα των Rammstein, του αποτίουν φόρο τιμής στο τραγούδι “Radio”.
Πολλοί ηθοποιοί μιμήθηκαν τον εκκεντρικό τρόπο ντυσίματός το αλλά και ερμηνείας του, όπως ο Mike Myers σε εμφάνισή του στην τηλεόραση, η Kylie Minogue(!), ο τενόρος Timur Bekbosunov κ.α.
Τα δύο πρώτα άλμπουμ του είναι πολύ χαρακτηριστικά του ύφους του και προτείνονται
•    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
•     Klaus Nomi (1981)
•    Simple Man (1982)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
26/8/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment