O BILLY SQUIRE, ΤΟ ΚΟΛΛΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ QUEEN ΚΑΙ ΟΙ DEF LEPPARD

Τον Billy Squier δεν θα τον μαθαίναμε ποτέ, αν το 1981 δεν γνώριζε τη μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι "The Stroke" από το  άλμπουμ του Don't Say No.
Γεννημένος στη Μασαχουσέτη το 1950, αρχίζει να ασχολείται με τη μουσική κι η  ζωή του αλλάζει όταν ακούει το άλμπουμ των John Mayall's Bluesbreakers with Eric Clapton αλλά κι όταν το 1968, έφηβος πια, παρακολουθεί μια συναυλία με τους Cream. Αυτό ήταν. Το μικρόβιο της μουσικής τον είχε ποτίσει! Μετά από μια μικρή περιπλάνηση σε συγκροτήματα της περιοχής του, καταλήγει στους Piper με τους οποίους ηχογραφεί δύο άλμπουμ, τα Piper and Can't Wait,. Το αμερικάνικο περιοδικό Circus είχε γράψει για το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους, μάλλον υπερβολικά, ότι είναι το Καλύτερο Ντεμπούτο Αμερικάνικου Συγκροτήματος! Είπαμε, υπερβολές
Μετά την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους, ο Squier υπέγραψε σαν σόλο καλλιτέχνης στην Capitol Records και κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο The Tale of the Tape (No 169 Αμερική)όπου συμμετέχει κι ο Bruce Kulick. Το άλμπουμ έβγαλε μια μικρή επιτυχία, το"You Should Be High Love", αφήνοντας ελπίδες για κάτι ακόμα καλύτερο στο μέλλον.
Κι αυτό το κάτι ήλθε με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ του με τίτλο Don't Say No σε παραγωγή του Reinhold Mack, γνωστού από τη δουλειά του στο άλμπουμ των Queen, The Game.

Αρχικά ο Squier είχε ζητήσει τη βοήθεια στην παραγωγή του κιθαρίστα των Queen, Brian May αλλά λόγω έλλειψης χρόνου, ο May αρνήθηκε και ο Squire συνεργάστηκε με τον Mack!  Το Don't Say No έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία του (Νο 5 Αμερική) κι έβγαλε την επιτυχία "The Stroke (Νο 17 Αμερική). Κατάφερε κι  έβγαλε κι άλλα δύο πετυχημένα singles, τα "In The Dark"(Νο 35 Αμερική) και "My Kinda Lover" (Νο 45 Αμερική), ενώ το The Stroke έγινε από τα αγαπημένα video του MTV σε Ευρώπη κι Αμερική. Έτσι τον μάθαμε κι εμείς, αφού εκείνη την εποχή το MTV εξέπεμπε και στην Ελλάδα και μάλιστα ελεύθερα.
Το πετυχημένο Don't Say No ακολούθησε το Emotions in Motion (No 5 Αμερική) που συναγωνίστηκε την επιτυχία του προκατόχου του, ξεπερνώντας τα 3.000.000 αντίτυπα με τους Freddie Mercury και Roger Taylor, και οι δύο μέλη των Queen, να συμμετέχουν στο ομότιτλο τραγούδι.

Παρ’ όλα αυτά, το single κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα (Νο 68 Αμερική) με το "Everybody Wants You" (Νο32 Αμερική) να γίνεται η επιτυχία του άλμπουμ κι ένα από τα πιο πετυχημένα τραγούδια του Squire. Το δέσιμο του με τους Queen, ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή του σαν support act στην αμερικάνικη περιοδεία του αγγλικού συγκροτήματος Hot Space Tour του 1982. Με 2 πολύ πετυχημένα άλμπουμ και τα τραγούδια του να παίζονται σε όλους τους rock σταθμούς, ο Squier βρίσκεται στην κορυφή και παίρνει τους Def Leppard για να του ανοίγουν τις συναυλίες. Ήταν η εποχή που το αγγλικό συγκρότημα μόλις είχε κυκλοφορήσει το άλμπουμ Pyromania!
Το 1984 κυκλοφορεί το τέταρτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Signs of Life (Νο 11 Αμερική) με τις πωλήσεις του να ξεπερνούν  το 1.000.000 αντίτυπα και να βγάζει τη μεγαλύτερη επιτυχία στο αμερικάνικο chart με το τραγούδι "Rock Me Tonite" (Νο 15 Αμερική).

Κι ενώ έχει τρία πολύ πετυχημένα άλμπουμ, η κυκλοφορία του πέμπτου προσωπικού του άλμπουμ με τίτλο Enough is Enough (1986) τον απομακρύνει από την επιτυχία και τις εμφανίσεις σε αρένες. Ο ίδιος δίνει μια ιδιάζουσα εξήγηση για την αποτυχία του, λέγοντας ότι φταίει η κίνηση που έκανε στο Rock Me Tonight, να σκίσει ένα ροζ   T-shirt!
Η καριέρα του συνεχίστηκε χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία με πιο πρόσφατο το Happy Blue (1998) που είναι ακουστικό.
Το 1998 συμμετείχε στο  μονόδραμα Mercury: The Afterlife and Times of a Rock God–-που αναφερόταν στη ζωή του Freddie Mercury, όπου ο Squier ερμήνευσε τη δική του σύνθεση "I Have Watched You Fly".
Έχει δώσει τρία τραγούδια του που δεν υπάρχουν σε άλμπουμ τους σε soundtracks. Πρόκειται για τα Fast Times (The Best Years Of Our Lives) για την ταινία Fast Times At Ridgemont High, On Your Own (1984) για την ταινία Metropolis και Shake Down (1985) για την ταινία St. Elmo's Fire.

TRIVIA
  • Σε μια μεταγενέστερη συνέντευξή του, ο Billy Squire είχε δηλώσει πως δεν ήθελε να συμπεριλάβει το 'The Stroke' στο άλμπουμ!
  • Το εξώφυλλο του άλμπουμ  Emotions in Motion επιμελήθηκε ο Andy Warhol.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Don't Say No (1981)
Emotions in Motion (1982)
Signs of Life (1984)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

5/8/19




Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου