JOHN PARR: ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΡΑΚΙ ΤΟΥ ST ELMO ΠΗΓΕ ΣΤΟ Νο 1

Ο John Parr δεν θα είχε μπει στη ζωή μας, αν το 1985 δεν είχε εκείνο το Νο1 στην Αμερική  με το τραγούδι του "St. Elmo's Fire (Man in Motion)" που ακουγόταν στην ομότιτλη ταινία με τον ελληνικό τίτλο Το μπαράκι του St Emo. Κι όμως, τον προηγούμενο χρόνο είχε μια μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι "Naughty Naughty" (σ.σ. καμία σχέση με το ομότιτλο των Danger Danger)το οποίο στη χώρα μας είχε περάσει απαρατήρητο.
Γεννημένος στην Αγγλία, ο John Parr από μικρός είχε αρχίσει να ασχολείται με τη μουσική παίζοντας σε διάφορα νεανικά συγκροτήματα, για να γνωριστεί με τον Meat Loaf  και να συνεργαστεί μαζί του στο  άλμπουμ Bad Attitude. Παράλληλα έκλεισε προσωπικό συμβόλαιο με την Atlantic Rec και το 1984 κυκλοφόρησε το πρώτο  άλμπουμ με τίτλο το όνομά του, που περιείχε τα "Naughty Naughty" και "St. Elmo's Fire (Man in Motion)". Ειδικά το δεύτερο ήταν αυτό που τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο και γράφτηκε για τον ακτιβιστή Rick Hansen  που ασχολούταν με τον αθλητισμό ακόμα κι όταν καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι. Η επιτυχία του single αλλά και του πρώτου του άλμπουμ με τίτλο το όνομά του (Νο 48 Αμερική) συνδυάστηκε με μεγάλη περιοδεία, όπου άνοιγε για Tina Turner στην Private Dancer Tour! Παράλληλα συνέχισε να δίνει τραγούδια του σε άλλους καλλιτέχνες όπως το "Under a Raging Moon" που ερμήνευσε ο Roger Daltrey των Who για τον ομώνυμο προσωπικό του δίσκο που αποτελούσε ένα φόρο  τιμής στον ντράμερ τους Keith Moon. Το άλμπουμ "Under a Raging Moon" αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του Daltrey στην Αμερική.
Το 1986, τραγούδησε μαζί με την Marilyn Martin το τραγούδι "Through the Night" για το soundtrack Quicksilver, ενώ της έδωσε τραγούδια του για το πρώτο της άλμπουμ.
Τα soundtracks ταίριαζαν στον John Parr, αφού εκτός από τις συμμετοχές του είτε τραγουδώντας είτε συμμετέχοντας σαν συνθέτης, είδε τραγούδια του να συμπεριλαμβάνονται και σταAmerican Anthem, Near Dark, Flight of the Spruce Goose, The Running Man,  The Brothers Solomon και Three Men and a Baby.
Αν και έχει κυκλοφορήσει 5 προσωπικά άλμπουμ με τελευταίο το Mission (2012), Parr είναι πιο γνωστός για τα τραγούδια που έδινε σε άλλους τραγουδιστές, όπως στους Tom Jones, The Monkees, Tygers of Pan Tang, Romeo's Daughter, David Essex και Bucks Fizz.
Το 1988 συνεργάστηκε με τον "Mutt" Lange στην παραγωγή του άλμπουμ των Romeo's Daughter,ενώ το1989 πήρε μέρος στις συναυλίες της London Symphony Orchestra μαζί με τους Harry Nilsson, Demis Roussos, Francis Rossi και Barry Humphries.

Η επιτυχία του να δίνει τραγούδια σε άλλους συνεχίστηκε με τη συνεργασία με την εταιρεία Gilette όπου έγραψε το διαφημιστικό τραγούδι με τίτλο "The Best (A Man Can Get)", ενώ έγραψε και τον ποδοσφαιρικό ύμνο της ομάδας του, της Doncaster Rovers F.C.  O Parr χάρις και μόνο στο τραγούδι «St Emo’s Fire» έχει…..κατοχυρωθεί στο μυαλό των απανταχού A.O.R fans σαν ένας από τους σημαντικούς του αντιπροσώπους.
 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
John Parr (1984)

19/8/19
.
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου