ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ EASY RIDER Ο PETER FONDA

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο Αμερικάνος ηθοποιός και σεναριογράφος Peter Fonda, που έμεινε στην ιστορία χάρις στην εμφάνισή του στη θρυλική ταινία Easy Rider (1969). Η αιτία θανάτου ήταν η αναπνευστική ανεπάρκεια εξαιτίας του καρκίνου των πνευμόνων. Ο Peter Fonda ήταν γιός του μεγάλου Henry Fonda, αδελφός της Jane Fonda και πατέρας της επίσης ηθοποιού Bridget.
Ο Peter Fonda ήταν συνπαραγωγός, συνσεναριογράφος και έλαβε μέρος με πρωταγωνιστικό  ρόλο στη θρυλική πλέον ταινία του 1969 Easy Rider που είχε σκηνοθετήσει ο Dennis Hopper. Το σενάριο της ταινίας αναφερόταν σε δύο νεαρούς μακρυμάλλιδες (σ.σ. σπάνιο για την εποχή) μηχανόβιους που ταξίδευαν στις νοτιοδυτικές πολιτείες όπου αντιμετωπίζουν προβλήματα αποδοχής αλλά και βία. Ο  Fonda υποδύθηκε ένα χαρισματικό τύπο, τον "Captain America"  που φορούσε ένα jacket με την αμερικάνικη σημαία και ο Dennis Hopper υποδύθηκε τον πολυλογά  "Billy". Σε άλλο πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν κι ο άγνωστός τότε Jack Nicholson.  Η ταινία λόγω του χαρακτήρα της αλλά κυρίως λόγω του παιξίματος των πρωταγωνιστών της, συνδικάστηκε με το αίσθημα της ελευθερίας και της ξεγνοιασιάς. Η εικόνα του πάνω στην τσόπερ του, μια Harley-Davidson βαμμένη στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας, είναι εμβληματική του κινηματογράφου εκείνης της εποχής. Ένα αντίγραφο αυτής της μηχανής πωλήθηκε το 2014 σε πλειστηριασμό έναντι 1,35 εκατομμυρίου δολαρίων.

Σήμερα όταν θέλουμε να περιγράψουμε κάποιον σαν ελεύθερο άνθρωπο, χωρίς στεγανά και παρωπίδες, τον αποκαλούμε «Easy Rider”. Δεν υπήρχε ανήσυχο νεανικό πνεύμα εκείνων των χρόνων που να μην είχε την αφίσα της ταινίας πάνω από το κρεβάτι του, η δε σκηνή με τους Fonda και Hopper πάνω στις μηχανές να οδηγούν στους ατελείωτους ίσιους δρόμους των νοτιοδυτικών πολιτειών έχε μείνε ανεξίτηλη στη μνήμη όλων μας. Το soundtrack της ταινίας είναι επίσης εκπληκτικά δεμένο με το σενάριο και τα γυρίσματα, αφού μόνο και μόνο ότι ακούγεται το “Born to be Wild” των Steppenwof τα λέει όλα! Άλλα τραγούδια που ακούγονται είναι το "The Pusher"  επίσης των Steppenwolf,  "If 6 Was 9" Jimi Hendrix Experience, "Kyrie Eleison/Mardi Gras (When the Saints)"Virgin Prunes,  "Wasn't Born to Follow’ Byrds και βέβαια το "Ballad of Easy Rider" με τον Roger McGuinn. Ένα από τα καλύτερα soundtracks όλων των εποχών με εξαιρετικό  δέσιμο τραγουδιών, σεναριού και ταινίας.
Ειδικά στο soundtrack, στην εισαγωγή του "Born to be Wild" ακούγεται ο ήχος της μηχανής που ξεκινά!

Η πρώτη ταινία που πήρε μέρος ήταν το Tammy and the Doctor(1963) για να ακολουθήσει το The Wild Angels (1966) για να φθάσουμε στο 1969 και στο Easy Rider. Στη συνέχεια έπαιξε σε ταινίες όπως  The Hired Hand (1971), Two People(1973), Dirty Mary, Crazy Larry (1974), Race with the Devil( 1975), Futureworld (1976), Outlaw Blues(1977), Certain Fury (1985), Ulee's Gold(1997) με τελευταία συμμετοχή στο The Last Full Measure(2019).
Για να γιορτάσει την 50η επέτειο της πρεμιέρας της ταινίας (είχε γίνει στις 14 Ιουλίου 1969), ο Fonda είχε οργανώσει μια προβολή η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, με μουσικούς που θα ερμήνευαν το περίφημο σάουντρακ της ταινίας, μεταξύ των οποίων το αξέχαστο τραγούδι «Born to Be Wild» των Steppenwolf.


Χάρης Wright
17/8/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου