WAYSTED, ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ PETE WAY (σ.σ. TI ΘΑ ΠΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο PETE WAY;)

Οι Waysted είναι το “παιδί» του μπασίστα Pete Way, που σχημάτισε το 1982 μετά την αποχώρησή του από τους UFO και την κυκλοφορία του άλμπουμ τους Mechanix(1982) που ήταν το τελευταίο εκείνης της περιόδου όπου συμμετείχε. Λίγο πριν σχηματίσει τους Waysted, o Way είχε ξεκινήσει με τον πρώην κιθαρίστα των Motorhead, Fast Eddie Clark τις διεργασίες για ένα άλλο συγκρότημα, τους Fastway αλλά αποχώρησε πριν ηχογραφήσουν. Ο λόγος ήταν ότι ενώ είχε ξεκινήσει τους Fastway, συμφώνησε με τον Ozzy να γίνει μέλος της μπάντας του, χωρίς καν να ειδοποιήσει τον Clarke για την αποχώρησή του.  Υπολόγισε χωρίς την Sharon, μόλις είδε ότι κι ο Pete Way είναι επιρρεπής στο αλκοόλ, φρόντισε να τον απομακρύνει, μένοντας έξω κι από τα 2 συγκροτήματα. Τη θέση του στους UFO πήρε αρχικά ο οργανίστας Neil Carter που έπαιζε και μπάσο και αργότερα ο Paul Gray από τους Eddie and the Hot Rods. Οι Waysted με σύνθεση Fin Muir τραγούδι, Frank Noon ντραμς (αρχικός ντράμερ των Def Leppard), Ronnie Kayfield κιθάρα, Paul Raymond πλήκτρα και Pete Way μπάσο, υπογράφουν στην Chrysalis Records και τον Οκτώβριο του 1983 κυκλοφορούν το, πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Vices(Νο 78 Μ.Βρετανία).
Πολύ κοντά στον κλασικό ήχο των UFO, το Vices θα μπορούσε να είχε καλύτερη τύχη τόσο στις πωλήσεις όσο και στις κριτικές. Ο Pete Way δεν ήθελε με κανένα τρόπο το συγκρότημα να συγκρίνεται με τους UFO, κάτι που ήταν αναπόφευκτο λόγω της ηχητικής συγγένειας. Επίσης, δεν ήθελε καθόλου πλήκτρα!
Παρ’ όλο τις καλές προοπτικές που είχε το Vices,  το συγκρότημα δεν μπόρεσε να έχει ένα μόνιμο και σταθερό σχήμα. Το 1984 κυκλοφορούν το EP Waysted (No 73 Μ.Βρετανία) με τον κιθαρίστα Neil Shepherd στη θέση του Ronnie Kayfield, τον πρώην UFO Andy Parker στη θέση του ντράμερ Frank Noon.
Όμως πριν προλάβει ο Shephard να ζεστάνει τη θέση, έφυγε και τον αντικατέστησε ο επίσης πρώην UFO, Paul Chapman. Η καλύτερη στιγμή για τους Waysted είναι το άλμπουμ Save Your Prayers (1986 No. 185 Αμερική) που τους βρίσκει με διαφορετική σύνθεση:  Paul Chapman κιθάρα, Danny Vaughan τραγούδι, Pete Way μπάσο και John Ditedoro  ντραμς. Ο Danny Vaughan ήλθε από σπόντα στο συγκρότημα, αφού ο σκοτσέζος τραγουδιστής των Waysted, Fin Muir δεν ήθελε να ταξιδέψει στο Ισραήλ για μια συναυλία τους κι έτσι τον κάλεσε ο Paul Chapman που τον γνώριζε. Την κυκλοφορία του Save Your Prayers ακολουθεί αμερικάνικη περιοδεία όπου ανοίγουν για τους Iron Maiden και αμέσως μετά βρετανική όπου ανοίγουν για τους Status Quo από τους οποίους έχουν πολλά παράπονα γιατί τους πείραζαν τον ήχο! Σύμφωνα με τον Danny Vaughan, οι Way και Chapman τον αδίκησαν αφού πουθενά δεν έβαλαν το όνομά του στα credits του δίσκου αν και είχε γράψει αρκετά από τα τραγούδια του! Το Save Your Prayers με διαφορά είναι το καλύτερο άλμπουμ τους με προεξέχοντα τα τραγούδια “Walls fall down”, “Heaven tonight” και “So long”.
Η εμπορική αποτυχία οδήγησε το συγκρότημα στη διάλυση για να επανέλθει δισκογραφικά 14(!) χρόνια αργότερα με το άλμπουμ Wilderness of Mirrors (2000). Τελευταίο studio άλμπουμ τους  είναι το The Harsh Reality (2007).
O Pete Way μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο και θεραπεία του καρκίνου κατά του προστάτη έχει αποσυρθεί.
TRIVIA
  • O Danny Vaughan είναι ο μετέπειτα τραγουδιστής των Tyketto και Vaughn, ενώ ο ντράμερ John Ditedoro έπαιξε στους Britny Fox με το όνομα Johnny Dee!
  • Το τραγούδι “Heaven tonight» πρωτοπαρουσιάστηκε στο τρίτο κατά σειρά άλμπουμ τους The Good the Bad the Waysted και ήταν αυτό που έκανε την EMI να τους υπογράψει, με τον όρο ότι θα το ξαναηχογραφούσαν στο καινούργιο άλμπουμ τους Save Your Prayers.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Vices (1983)
Save Your Prayers (1986)

15/7/19

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου