TURN THE PAGE: ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ (METALLICA) ΕΙΝΑΙ (ΙΣΩΣ) ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ (BOB SEGER)!!!"

Ας είναι καλά οι Metallica που θυμήθηκαν και διασκεύασαν τόσο καλά τη σύνθεση του Bob Seger “Turn the Page" που είχε παρουσιαστεί στο άλμπουμ του Back in '72 (1973)! Νομίζω ότι ελάχιστοι, τουλάχιστον στη χώρα μας, ήξεραν το τραγούδι από την πρώτη εκτέλεση του συνθέτη του, αλλά ακόμα και το ίδιο το άλμπουμ. Οι Metallica επανέφεραν ένα ξεχασμένο, εξαιρετικό τραγούδι, που στην εποχή του είχε κυκλοφορήσει σαν single αλλά δεν είχε μπει στο Top 100 των μικρών δίσκων. Το “Turn the Page’ είναι από τα τραγούδια που όταν το ακούς αναρωτιέσαι «Μα καλά , υπάρχει εάν τόσο όμορφο τραγούδι κι εγώ δεν το ξέρω;”
Οι στίχοι του μιλούν για τη ζωή του καλλιτέχνη στο δρόμο κατά τη διάρκεια της περιοδείας κι ο Seger περιγράφει πολύ γλαφυρά τα συναισθήματα που βιώνει μακριά από το σπίτι του.
On a long and lonesome highway
East of Omaha
You can listen to the engine
Moanin' out his one note song
You can think about the woman
Or the girl you knew the night before
Ο ντράμερ που συνόδευε τον Bob Seger σε εκείνη την περιοδεία θυμάται: «Είμαστε καθ’ οδόν προς την πολιτεία της Ν.Ντακότα, αργά τη νύχτα, όταν σταματήσαμε να βάλουμε βενζίνη στο tour bus. Στο βενζινάδικο συναντήσαμε φορτηγατζήδες που έβαζαν κι αυτοί βενζίνη και ακούγαμε τους διαλόγους τους που μίλαγαν για εμάς που είχαμε όλοι μακριά μαλλιά. Μερικοί μας κορόιδευαν και ειρωνικά αναρωτιόντουσαν αν είμαστε α άνδρες ή γυναίκες. Από αυτό το περιστατικό ο Seger έγραψε το στίχο "Oh, the same old cliches / 'Is that a woman or a man?' και σιγά σιγά συμπλήρωσε όλους τους στίχους, βασισμένος στο αίσθημα να είσαι μακριά από το σπίτι σου.
 Το τραγούδι αναδείχτηκε από την super εκτέλεση των Metallica στο άλμπουμ τους του 1998 Garage Inc. με τις διασκευές. Η ιδέα του να το διασκευάσουν ανήκει στον ντράμερ του συγκροτήματος, Lars Ulrich κι άκουσε το τραγούδι από το ραδιόφωνο, βρίσκοντας ότι θα ταίριαζε να το τραγουδήσει ο James Hetfield". Το συγκρότημα σεβάστηκε εντελώς το ύφος του συνθέτη απλά το έκανε ..βαρύτερο (σ.σ.  Metallica είναι αυτοί!).  Το video που συνόδευσε την εκτέλεση του Bob Seger βασίζεται στους στίχους και είναι ψυχολογικό με πλάνα πολύ κοντινά στο πρόσωπο του. Το video των Metallica έχει σαν βασική ιστορία μια stripper/πόρνη (την υποδύεται η ηθοποιός Ginger Lynn) που ζει με την κόρη της. Επειδή το video περιείχε σκληρές σκηνές από πελάτη προς την κοπέλα, το MTV αρνήθηκε να το προβάλει.

Το τραγούδι έχει διασκευάσει το 1974 ο Αυστραλός Jon English και έγινε μικρή επιτυχία στην Αυστραλία.
TRIVIA
  •  H  Ginger Lynn είναι γνωστή ηθοποιός πορνό ταινιών της δεκαετίας του 80, η οποία κατάφερε κι έκανε στροφή στην καριέρα της, παίζοντας σε πολλές Β movies με το όνομα Ginger Lynn Allen. Πιο γνωστές είναι οι ταινίες Young Guns II, Whore, Leather Jackets, The Stranger και American Pie Presents: Band Camp.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

6/7/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Ένα πολύ ωρααίο άρθρο για ένα πολύ ωραίο τραγούδι!
    Δεν θυμάμαι αν το έχουμε ξανασυζητήσει αυτό, αλλά τι θάλεγες να ψάχναμε ποιες άλλες διασκευές είναι καλύτερες απ' το πρωτότυπο; Να, για παράδειγμα, εγώ σκέπτομαι αβίαστα το "With a little help from my friends" (Joe Cocker vs The Beatles) και "Ruby Tuesday" (Melanie vs The Rolling Stones). Α, και κάτι εκτός των δικών μας χωρικών υδάτων: "I will always love you" (Whitney Houston vs Dolly Parton).

    ΑπάντησηΔιαγραφή