ΑΝΤΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΘΑ, Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕΣ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο συνιδρυτής και κιθαρίστας των Socrates Drank the Conium (ή απλά Socrates) Γιάννης Σπάθας, χωρίς να γίνουν γνωστά τα αίτια θανάτου του, παρά μόνο ότι πάλευε με τον καρκίνο. Γεννημένος το 1950 στους Παξούς, ξεκίνησε να παίζει ακορντεόν, κιθάρα και τύμπανα. Η οικογένεια του μετακόμισε στον Πειραιά όπου με τους Πειραιώτες Αντώνη Τουρκογιώργη και Ηλία Ασβεστόπουλο ( μετέπειτα τραγουδιστή των 2002 GR) σχημάτισαν τους Persons (1966-1969) που στη συνέχεια με τη συμμετοχή του ντράμερ Ηλία Μπουκουβάλα τους Socrates.
Σαν Socrates Drank the Conium ηχογράφησαν 6 studio άλμπουμ κι ένα Live, το 199 στο Λυκαβηττό. Ιστορικό θεωρείται το τέταρτο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε το 1976 με τίτλο Phos σε παραγωγή του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Εξαιρετικό είναι και το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο το όνομά τους που κυκλοφόρησε το 1971 σε συνθήκες πρωτόγνωρες για την ελληνική δισκογραφία, όσο αφορά το θέμα της ηχοληψίας. Το 1983 άλλαξαν το όνομά τους σε Plaza και κυκλοφόρησαν ένα και μοναδικό άλμπουμ στην Virgin Rec με παραγωγό τον Vic Coppersmith-Heaven σε μια προσπάθεια να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό. Κυριολεκτικά με το παίξιμό του έδωσε στο συγκρότημα προσωπικό και αναγνωρίσιμο ήχο γι αυτό και η προσφορά του εκτιμήθηκε τόσο πολύ.
Το 1983, μετά τη διάλυση των Plaza, ο Σπάθας συνεργάστηκε ως ενορχηστρωτής και κιθαρίστας με καλλιτέχνες όπως Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζηδάκις, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Λιδάκης, Νίκος Αντύπας, Λίνα Νικολακοπούλου, Διονύσης Σαββόπουλος, Μάνος Λοΐζος, Ελένη Καραΐνδρου κ.ά. Επίσης συνέθεσε τη μουσική τριών δίσκων του Βασίλη Λέκκα. Το 1999 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο α Μυστικά του Δρόμου, στον οποίο είχε συμμετοχή η Χάρις Αλεξίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη επιρροή ήταν ο  Jimi Hendrix. Είναι από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες της ελληνικής ροκ σκηνής της εποχής των τελών της δεκαετίας του 1960 μέχρι τα μέσα εκείνης του 1970, ένας guitar hero.
Ο Γιάννης Σπάθας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στις 10 Οκτωβρίου 2018 στη συναυλία που δόθηκε για να συγκεντρωθούν χρήματα για τον Αντώνη Τουρκογιώργη και από τότε είχαν ξεκινήσει να ακούγονται διάφορες φήμες για την υγεία του. Φήμες που δυστυχώς επαληθεύτηκαν για το μεγάλο αγαπημένο μου των εφηβικά αλλά και σημερινών χρόνων.



Δείτε εδώ το αφιέρωμα της εκπομπή Η Μηχανή του Χρόνου στους Socrates Drank the Conium.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

6/7/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου