ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο BRIAN JONES ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ROLLING STONES!

Ο Brian Jones είναι μια μυθοποιημένη προσωπικότητα. Αλλά έτσι δεν είναι; όλοι όσοι "έφυγαν" νωρίς, μυθοποιούνται με τον Α  ή Β λόγο. Ιδρυτικό μέλος των Rolling Stones, πολύ καλός μουσικός (κιθάρα, φλάουτο, σιτάρ, πλήκτρα, σαξόφωνο), ήταν ο άνθρωπος που έδωσε το όνομα στους Rolling Stones και ο χαμός του άγγιξε το μύθο και την απαραίτητη συνωμοσιολογία. Έχουν γραφτεί πολλά για την προσωπικότητα και το ταλέντο του που ήταν αδιαμφισβήτητα. Στη δική μου γενιά, ήταν γνωστός σαν ο δεύτερος κιθαρίστας των Rolling Stones, αφού ηλικιακά δεν ζήσαμε την πρώτη εποχή του αγγλικού συγκροτήματος. Αντίθετα, στην αμέσως πριν από τη δική μου γενιά, ο Brian Jones ήταν γνωστός και η συνεισφορά του εκτιμήθηκε. Στο σημερινό άρθρο, θα διαβάσετε όλο τον κύκλο της καριέρας του, πως επέλεξε το όνομα Rolling Stones, την απόλυσή του από το συγκρότημα, τον άτακτο χαρακτήρα του και θα καταλάβατε το μεγάλο ταλέντο του που χάθηκε άδοξα.
Γεννημένος το 1942 στο Cheltenham του Gloucestershire, πήρε τα πρώτα ερεθίσματα του ακούγοντας τη jazz μουσική του Cannonball Adderley, κι έτσι του γεννήθηκε η αγάπη προς το σαξόφωνο. Στα 17 του έφυγε από το Cheltenhamκαι πήγε στο Λονδίνο, όπου συνάντησε τις «κακές παρέες» των Alexis Korner και του μελλοντικού τραγουδιστή των Manfred Mann, Paul Jones (σ.σ. καμία σχέση με τον John Paul Jones των Led Zeppelin). Μαθαίνει κιθάρα και δίπλα στον Alexis Korner αρχίζει να παίζει τα blues, αποκαλώντας τον εαυτό του "Elmo Lewis". Στην παρέα μπλέκεται κι ένα κοκκινομάλλης σκοτσέζος που λίγα χρόνια αργότερα θα έκανε μεγάλη καριέρα με τους Cream, o Jack Bruce! To 1963 γίνεται μέλος των Roosters κι όταν αποχώρησε τη θέση του πήρε ο Eric Clapton!
Εκείνες τις ημέρες, έπεσε στα χέρια του ένα διαφημιστικό φυλλάδιο που κυκλοφορούσαν τα clubs του Soho με το εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους. Εκεί διάβασε μια αγγελία που είχε  βάλει ο οργανίστας  Ian "Stu" Stewart, προσκαλώντας νέους μουσικούς για audition κι ο Brian Jones δεν έχασε την ευκαιρία. Μια ευκαιρία που λίγο αργότερα «τσίμπησε» κι ο  Mick Jagger, ο οποίος γνώριζε τον Jones από την εποχή που έπαιζε σε διάφορα clubs. Στην Audition o Mick Jagger έφερε το φίλο του Keith Richards για να γίνουν και οι τρεις μέλη του συγκροτήματος που συνόδευε τον Ian "Stu" Stewart, παίζοντας R&B.

ΠΩΣ Ο BRIAN JONES ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤO ONOMA  ROLLING STONES
Σύμφωνα  με τον Keith Richards και τη βιογραφία του Life, νονός του συγκροτήματος είναι ο Brian Jones, που μίλαγε στο τηλέφωνο με ιδιοκτήτες clubs για να κλείσει συναυλίες. Τον ρώτησαν πως λένε το συγκρότημα για να υο αναφέρουν το όνομά τους στην αφίσα (σ.σ.μιλάμε για το 1962!) αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν καταλήξει σε ένα όνομα. Μιλώντας στο τηλέφωνο είδε μπροστά του το δίσκο του Muddy Waters, Best of (Chess Rec. 1958), όπου το 5ο τραγούδι είχε τίτλο 'Rollin' Stone'". Έτσι χωρίς να χάσει χρόνο του είπε "Rollin' Stones", στην αρχή χωρίς g, το οποί ο προστέθηκε αργότερα.
Την πρώτη συναυλία τους σαν Rollin' Stones, την έδωσαν στις 12 Ιουλίου 1962 στο  Marquee Club του Λονδίνου, το οποίο τότε βρισκόταν στην Wardour Street Νο 90, με σύνθεση Jagger, Richards, Jones, Stewart, Dick Taylor μπάσο, αργότερα μέλος των  the Pretty Things) και  Tony Chapman ντραμς.
Εδώ θα σταματήσω την εξιστορήσει σχηματισμού των Rolling Stones μια και το παρόν κείμενο δεν ασχολείται με αυτό το κομμάτι αλλά με την ιστορία του ίδιου του Brian Jones που στις πρώτες ημέρες είχε ηγετικό και ιδιαίτερα δημιουργικό ρόλο στο συγκρότημα. Απόδειξη του παραπάνω ότι εισέπραττε 5£ παραπάνω από τους υπόλοιπους για τις μανατζίριαλ δουλειές που έκανε! Βέβαια αυτό δεν αρέσω καθόλου στους Keith Richards και Mick Jagger πόσο μάλλον όταν είχαν manager, τον Giorgio Gomelsky,για να κάνει το booking στις συναυλίες και σύντομα κόπηκαν οι 5 λίρες.Ο Brian Jones συμμετείχε σε όλα τα άλμπουμ των Rolling Stones από το πρώτο που ηχογράφησαν το 1964 έως και το Let It Bleed (1969) και το παίξιμό του ξεχώρισε για την ποιότητα του! Τελευταία εμφάνισή με το συγκρότημα έκανε στο Rock’n’Roll Circus.
O Brian Jones άφησε 3 παιδιά κι ένα από τα οποία δεν το γνώρισε πότε! Το καλοκαίρι του 1959 όταν ήταν 17 ετών όπως και η Valerie Corbett, έγιναν γονείς του Barry David Corbett, που εμφανίζεται και με το όνομα Simon αλλά πανικοβλήθηκαν από την εξέλιξη της σχέσης τους και έδωσαν το μωρό για υιοθεσία! Ζώντας μια μποέμικη ζωή χωρίς μόνιμη κατοικία, το 1959 γνωρίζει την Angeline η οποία ήταν παντρεμένη. Ζει μαζί της ένα one-night stand με αποτέλεσμα η Angeline να μείνει έγκυος. Προχωρημένων αντιλήψεων ο άνδρας της αποφασίζει να κρατήσουν το μωρό, το οποίο ο  Jones ποτέ δεν γνώρισε. Όπως καταλάβατε σε ηλικία 17 ετών είχε δύο παιδιά! Το 1961 τα φτιάχνει με την Pat Andrews η οποία φέρνει στον κόσμο το τρίτο παιδί του, τον Julian Mark Andrews. Ο Jones δεν έχει χρήματα ούτε για να αγοράσει τα απαραίτητα για τη επιβίωση του κι αναγκάζεται να πουλήσει τους δίσκους του.


Ο μπασίστας των Rolling Stones, Bill Wyman στο βιβλίο του Stone Alone περιγράφει ένα πραγματικά μοναδικό περιστατικό, όπου Κυριακή πρωί ο Jones έχει πάει ένα από τα παιδιά του σε μια παιδική χαρά όπου υπάρχουν κι  άλλοι γονείς με τα παιδιά τους. Έτυχε να περνά από εκεί ο manager των Rolling Stones όπου έγινε έξαλλος όταν τον είδε και του έκανε παρατηρήσεις, πως ένα μέλος συγκροτήματος που θέλει να δείχνει το «κακό και ατίθασο πρόσωπο του" πάει σε παιδική χαρά και χαριεντίζεται με μικρά παιδιά και άλλους γονείς!
Στο μουσικό κομμάτι, η μικρή συμμετοχή του σαν συνθέτης στα τραγούδια, τον είχε επηρεάσει αρνητικά.  Ειδικά όταν πέρασε η πρώτη περίοδος στους Stones όπου έπαψαν να παίζουν διασκευές και τα τραγούδια γραφόντουσαν από τους Jagger και Richards, ο Jones άρχισε να απομακρύνεται. Έως μια το 1968, η δημιουργική πλευρά του είχε μειωθεί έντονα. Σε δύο ψυχεδελικά άλμπουμ του συγκροτήματος που θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή, στα  Their Satanic Majesties Request (1967) και  Beggars Banquet (1968), ο Jones φαινόταν να χάνεται.

Εννοείται ότι δοκίμασε ναρκωτικά κι όχι μόνο σαν εμπειρία αλλά και για τον βοηθήσουν στην ανασφάλεια που ένιωθε. Ήταν ο πρώτος Stone που συνέλαβε η αστυνομία για κατοχή και χρήση μαριχουάνας, κοκαίνης και χαπιών αμφεταμίνης. Η παρατεταμένη χρήση τους, τον απομόνωσαν ακόμα περισσότερο για να δεχτεί ένα δυνατό αισθηματικό χτύπημα, όταν η κοπέλα του, γερμανίδα ηθοποιός και μοντέλο Anita Pallenberg, τον εγκατέλειψε για να τα φτιάξει με τον Keith Richards.

Ο Keith Richards και η Anita Pallenberg

Η τελευταία εμφάνισή του με τους Rolling Stones, έγινε το Δεκέμβριο του 1968 κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Rock and Roll Circus, ενώ η τελευταία δισκογραφική συμμετοχή του ήταν στο άλμπουμ Let it Bleed όπου παίζει μόνο σε δύο τραγούδια, στο “Midnight Rambler”(κόνγκας) και στο  “You Got the Silver” (φυσαρμόνικα). Στα υπόλοιπα τραγούδια δεν πήρε μέρος στις ηχογραφήσεις γιατί βρισκόταν εξ αιτίας των ναρκωτικών αλλά και του ποτού σε κακή κατάσταση και ήδη οι Jagger και Richards είχαν επικοινωνήσει με τον Alexis Korner για να τους προτείνει αντικαταστατή tου, που ήταν ο 20χρονος Mick Taylor ο οποίος παίζει σε δύο τραγούδια του Let it Bleed! Διαβάστε το συγκλονιστικό διάλογο που έγινε γνωστός από το ντοκιμαντέρ
Crossfire Hurricane(2012) του σκηνοθέτη Brett Morgen. Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του τραγουδιού “You Can’t Always Get What You Want” ο Jones ρώτησε τον Jagger τι μπορεί να παίξει και ο Jagger του απάντησε “Δεν ξέρω, μπορείς να παίξεις”; Το Μαίο του 1968 συνελήφθηκε για δεύτερη φορά με την κατηγορία κατοχή και χρήση κάνναβης και το μέλλον του στους Rolling Stones έγινε πολύ δύσκολο γιατί εκείνη την εποχή το συγκρότημα ετοιμαζόταν για περιοδεία στην Αμερική και γη σύλληψη ενός μέλους του και μάλιστα για δεύτερη φορά για ναρκωτικά ήταν ότι χειρότερο για να του εγκρίνουν visa. Ήταν φανερό ότι ο Brian Jones δεν μπορούσε πλέον να συνεχίσει και ήθελαν αντικαταστάτη. Ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο τα πράγματα ήταν επίσης χάλια. Είχε πάρει το αυτοκίνητο που είχε το συγκρότημα για να μετακινείται και πήρε κλήση για παράνομο παρκάρισμα με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να προσλάβει οδηγό για να του οδηγεί το δικό του αυτοκίνητο, ενώ λίγο αργότερα έπεσε με τη μοτοσυκλέτα του σε μια βιτρίνα καταστήματος και νοσηλεύτηκε με άλλο άνομα για να μην πήρε δημοσιότητα το θέμα! 

Όμως το θέμα της βίζας ήταν αυτό που έκαιγε το συγκρότημα κι επειδή οι πρώτες πληροφορίες που είχαν ήταν ότι δεν θα την έπαιρνε, στις 8 Ιουνίου 1969 οι Jagger, Richards και Watts  πήγαν σπίτι του στο Cotchford Farm του Surrey όπου του ανακοίνωσα ότι δεν θα συνεχίσουν μαζί!
Ο μεγάλος του αγγλικού blues Alexis Korner, έχει διηγηθεί ένα περιστατικό όπου λέει ότι επισκέφθηκε τον Jones σπίτι του και τον βρήκε σε καλή κατάσταση και μάλιστα ήθελε να κάνει ένα συγκρότημα και σκεπτόταν να προτείνει στους John Lennon, Mitch Mitchell και στον Korner να προχωρήσουν μαζί! Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ και στις 2 Ιουλίου 1969 τον βρήκαν αναίσθητο στη πισίνα του σπιτιού του. Ο ιατροδικαστής έγραψε στο πιστοποιητικό θανάτου σαν αιτία τον πνιγμό. Ήταν 27 ετών!

Το σπίτι του και η πισίνα που τον βρήκαν πνιγμένο

Δύο ημέρες αργότερα, στις 4 Ιουλίου 1969 οι Rolling Stones έδωσαν στο Hyde Park μια συναυλία με ελεύθερη είσοδο, όπου παρουσίασαν τον Mick Taylor. Κατά τη διάρκεια της άφησαν ελεύθερες εκατοντάδες λευκές πεταλούδες στη μνήμη του Brian Jones.
Η ταφή του έγινε στη γενέτειρα του, στο Cheltenham όπου παρέστησαν μόνο οι Wyman και Watts καθώς οι Jagger και Richards δεν μπόρεσαν να πάνε. Όπως συμβαίνει συνήθως μετά θάνατον ακούστηκαν και γράφτηκαν τα καλύτερα για αυτόν και μάλιστα από αυτούς που κατά τη διάρκεια της ζωής του τον κατέκριναν!



Και να περάσουμε στο αγαπημένο κομμάτι της συνωμοσιολογίας, όπου κάποιοι επιμένουν, παρά την αντίθετη θέση της αστυνομίας, ότι ο Brian Jones δολοφονήθηκε. Μια εκδοχή που εξακολουθεί να ακούγεται πολλά χρόνια όπως συμβαίνει με αντίστοιχους θανάτους διασημοτήτων. Πρόσφατα η κόρη του Barbara Marion μιλώντας στο Sky News με την ευκαιρία της 50ης επετείου από το θάνατό του διετύπωσε για ακόμα μια φορά τη θεωρία δολοφονίας του και το ότι προσδοκεί η αστυνομία να ανοίξει και πάλι το φάκελό του. Πάντως η αστυνομία και το 1984 και το 1994, ξανά άνοιξε το φάκελο του και δεν διαπίστωσε ενδείξεις δολοφονίας, απορρίπτοντας κάθε περίπτωση επανεξέτασης του φακέλου του.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ

  • Στη βιογραφία του Stone Alone που κυκλοφόρησε το 1990 (δεν έχει κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά) ο μπασίστα Bill  Wyman γράφει χαρακτηριστικά:
“He formed the band. He chose the members. He named the band. He chose the music we played. He got us gigs”!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ


23/7/19
 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου