ΟΥΡΛΙΑΧΤΑ ΚΑΙ ΤΣΙΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ BEATLES ΣΤΟ LIVE AT THE HOLLYWOOD BOWL (1965)

Όταν αναφερόμαστε στους Beatles, πάντα στο μυαλό μας έρχονται οι μεγάλες επιτυχίες τους, οι μελωδίες, τα αρμονικά φωνητικά, η αθωότητα της εποχής και η μοναδική μουσική ομορφιά που σκορπούν τα τραγούδια τους εδώ 57 χρόνια. Ποτέ δεν έρχεται στο μυαλό μας μια εικόνα τους κι ακόμα περισσότερο μια live εμφάνισή τους, αφού το κορυφαίο συγκρότημα του πλανήτη πραγματοποίησε ελάχιστες live εμφανίσεις με κορυφαία αυτή της 30ης Ιανουαρίου 1969 στην ταράτσα των γραφείων της δισκογραφικής εταιρείας του Apple. Μια πρωτοποριακή κίνηση που αργότερα ακολούθησαν κι άλλοι καλλιτέχνες με σημαντικότερους τους U2 που έπαιξαν το “Where the streets have no name” στο Λος Άντζελες.
Το Beatles at the Hollywood Bowl το είχα αγοράσει όταν κυκλοφόρησε, το 1977 και αυτό που μου έκανε εντύπωση κι ακόμα θυμάμαι είναι τα διαρκή ουρλιαχτά του κόσμου, ως επί τω πλείστον κορίτσια και δεν θυμάμαι κανένα τραγούδι. Σίγουρα, η παρουσίαση του ιστορικού Live των Beatles έχει θέση σε μια τέτοια λίστα ακόμα κι αν το δείτε (ή ακούσετε καλύτερα) σαν ένα χαρακτηριστικό δείγμα της εποχής (σχέση κοινού καλλιτέχνη, αντιδράσεις κοινού).

Οι Beatles ανήκουν στην πολυπληθή ομάδα καλλιτεχνών της δεκαετίας του ’60 που δεν ηχογράφησαν ένα live άλμπουμ αλλά η ανάγκη του να υπάρξει μια έστω επίσημη κυκλοφορία, ώθησε την δισκογραφική εταιρεία Capitol στο να αξιολογήσει και επεξεργαστεί τις ταινίες από τις δύο ηχογραφήσεις και να τις κυκλοφορήσει. Εννοείται από από αυτές τις δύο εμφανίσεις τους έχουν κυκλοφορήσει αρκετά bootlegs αλλά με αδύναμο ήχο.
Με προτροπή του τότε προέδρου της Capitol Records, Bhaskar Menon ο παραγωγός, George Martin ανέλαβε να επεξεργαστεί τις ταινίες και τον ήχο και να τις κυκλοφορήσει. Όπως θα ακούσετε κι εσείς, ο Martin εντυπωσιάστηκε από την ποιότητα του παιξίματος των 4 μουσικών αλλά απογοητεύτηκε από την ποιότητα του ήχου. Κι αν σας φαίνεται εύκολο να παίξεις 13 rockandrollάκια, μάλλον κάνετε λάθος. 
Τεχνικά πρέπει να δώσουμε τα εύσημα και στον μηχανικό ήχου που επεξεργάστηκε το remix, Geoff Emerick που παρουσίασε αυτό το καλό αποτέλεσμα. Κι ένα πρόβλημα ήταν τα ουρλιαχτά και οι τσιρίδες του κόσμου που ήταν περασμένες στο ίδιο κανάλι με αυτό των οργάνων και των φωνών του συγκροτήματος. Όπως γράφει και στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ ο George Martin «πραγματικό χάος».

Πέραν των τεχνικών δυσκολιών και των πληροφοριών που απορρέουν από αυτή την ιστορική live κυκλοφορία των Beatles, αξίζει να ακούσετε τα "Twist and Shout", Can't Buy Me Love", ""A Hard Day's Night", "Dizzy Miss Lizzy", "All my loving" και "She loves you"  για να πάρετε μια …καθυστερημένη δόση του τι σημαίνει το καλύτερο και μεγαλύτερο συγκρότημα του πλανήτη.
Ο ΧΡΥΣΟΔΕΤΟΣ ΚΙ ΑΣΗΚΩΤΟ ΤΟΜΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ
Η Capitol Records ήθελε να κυκλοφορήσει τις ηχογραφήσεις τους στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης αλλά δεν πήρε την απαραίτητη έγκριση από την Αμερικανική Ομοσπονδία Μουσικών κι έτσι δεν κυκλοφόρησε. Έξι μήνες αργότερα, ο DJ Bob Eubanks του αμερικάνικου ραδιοσταθμού  KRLA, ηχογράφησε τη συναυλία τους στις 23 Αυγούστου στο Hollywood Bowl, στο Λος Άντζελες, όπου το Capitol πήρε τα δικαιώματα και προχώρησε στην κυκλοφορία ενός live album στην Αμερική. Όμως η ποιότητα του ήχου των ταινιών αποδείχτηκε ανεπαρκής για την εμπορική κυκλοφορία έτσι όταν το συγκρότημα επέστρεψε στο Hollywood Bowl το 1965 κατά την αμερικάνικη περιοδεία του, η Capitol φρόντισε να ηχογραφήσεις αλλά και πάλι το ηχητικό αποτέλεσμα ήταν μέτριο. Τελικά με τις κατάλληλες επεμβάσεις στο studio, ο ήχος βελτιώθηκε και κρατήθηκαν 6 ηχογραφήσεις από την 23η Αύγουστου 1964 και 7 από την 30η Αυγούστου 1965.
Το εξώφυλλο της επανέκδοσης του 2016

TRIVIA
  • Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1977 o δίσκος είχε τίτλο The Beatles at the Hollywood Bowl, ενώ η remixed, remastered και ακόμα πιο πλούσια επανακυκλοφορία του του 2016 είχε σαν τίτλο Live at the Hollywood Bowl και συνοδευόταν από το ντοκιμαντέρ The Beatles: Eight Days a Week του σκηνοθέτη Ron Howard.
  • Χρονικά στη λίστα των ελάχιστων live άλμπουμ του συγκροτήματος,  προηγείται το Live at the Star-Club in Hamburg, Germany 1962 όπου ακόμα δεν είχε ξεσπάσει η Beatlemania. Όπως λέει και ο τίτλος του, το άλμπουμ ηχογραφήθηκε το Δεκέμβριο του 1962 στο Αμβούργο στο γνωστό Star-Club που και μόνο από αυτή την εμφάνιση των Beatles, έμεινε στην αιωνιότητα.
  • Αρχικά είχε κυκλοφορήσει το Μαίο του 1977 σε δίσκο, κασέτα και 8-track tape (σ.σ φορέας ήχου που θυμίζει κασέτα, με ταινία και έπαιζε σε ξεχωριστό μηχάνημα. Η παρουσία του δίηρκεσε πολύ λίγο) ενώ σε cd κυκλοφόρησε το 2016 με τίτλο Live at the Hollywood Bowl. 
 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΡΙΧΑΡΔΟΣ
21/7/19

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου