TO FACEBOOK ΛΟΓΟΚΡΙΝΕ ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΟΥ HOUSES OF THE HOLY ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ

Το Facebook προχώρησε  στην λογοκρισία του εξώφυλλου του άλμπουμ των Led Zeppelin, Houses of the Holy όπου εμφανίζονται δύο παιδάκια, τα αδέλφια Stefan κι η Samantha Gates, γυμνά να ανεβαίνουν τους βράχους! Το facebook θεώρησε ότι η προβολή των γυμνών παιδιών (φαίνονται οι πισινού τους) προκαλεί, καθώς τα παιδιά είναι ανήλικα το πρόβλημα γίνεται εντονότερο. Βέβαια όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ το 1973 κανείς δεν σκέφτηκε ότι δύο γυμνά παιδάκια, φωτογραφημένα από πίσω μπορεί να προκαλούν παιδόφιλους! Οι εποχές όμως άλλαξαν και οι σκέψεις έγιναν πονηρές.
Όλα ξεκίνησαν όταν ένας χρήστης έκανε μια ανάρτηση του εξώφυλλου και σε λιγότερο από μισή ώρα το facebook τον ενημέρωσε ότι η φωτογραφία του λογοκρίνεται!
Ο μηχανισμός ελέγχου το μπλόκαρε λόγω των γυμνών μικρών παιδιών, στην συνέχεια όμως έβγαλε ανακοίνωση αναγνωρίζοντας ότι είναι έργο τέχνης και δεν εμπίπτει στους όρους της απαγόρευσης.
 Το εξώφυλλο επιμελήθηκε η Hipgnosis του Storm Thorgerson, κι είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο του Arthur Clarke, Childhood's End. H ιδέα της φωτογραφίας είναι ότι ο κόσμος έχει καταστραφεί και τα παιδιά ενώνονται για να επιζήσουν.

H φωτογράφισή του έγινε στην Β. Ιρλανδία στην περιοχή Giant Causeway, ένα κρύο πρωινό από τον φωτογράφο Audrey Powell. Οι Led Zeppelin είχαν εντυπωσιαστεί από τη δουλειά που είχαν κάνει τόσο η Hipgnosis και ο Audrey Powell στο Argus των Wishbone Ash κι έτσι τους πρότειναν να συνεργαστούν. Όλο το βάρος της επεξεργασίας του θέματος έπεσε στην Hipgonsis και στον Powell, αφού το συγκρότημα είχε φύγει περιοδεία.
Πέραν του "άγριου" τοπίου, θα επικεντρωθούμε στα δύο παιδάκια, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, που είναι τα αδέλφια, Stefan και Samantha Gates.  Η φωτογράφιση δεν ήταν τόσο απλή, αφού διήρκεσε 10 ημέρες! Ξεκινούσαν νωρίς το πρωί για να πιάσουν το πρώτο φως του ήλιου, αλλά και το σούρουπο. Φωτογράφιζαν ακόμα κι όταν είχε αέρα για να πιάσουν την κίνηση των νεφών και χρησιμοποιήθηκε ασπρόμαυρο κι έγχρωμο φιλμ! Το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό, αλλά κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο χρωματισμό κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του φιλμ, θεωρήθηκαν θεόσταλτα και ο καλλιτέχνης (σ.σ. ο φωτογράφος) κράτησε τα φιλμ. Γι αυτό και η φωτογραφία του εξωφύλλου (στην αρχική βρετανική έκδοση) έχει ένα πορτοκαλί ιριδίζον χρώμα.
Εμείς οι μεγαλύτεροι ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι μπορεί ένα τόσο αθώο εξώφυλλο με τα δύο παιδάκια να κεντρίζει το ενδιαφέρον παιδεραστών. Αντίθετα, βλέπαμε με θαυμασμό το διπλό εξώφυλλο, το βάζαμε στην άκρη και ακούγαμε με λαχτάρα τα τραγούδια του άλμπουμ. Ειδικά το “Over the Hills and faraway”, 46 χρόνια τώρα, παραμένει ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ιστορία του εξώφυλλου όπως είχε παρουσιαστεί από τον Rockmachine.gr
20.6.19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου