ΠΩΣ ΟΙ SCORPIONS ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ “IN TRANCE” ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ!

To 1975 οι Scorpions ήταν γνωστοί μόνο στη Γερμανία αλλά με την κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ τους In Trance κατάφεραν να ξεπεράσουν τα σύνορα της χώρας τους και να τους μάθουν και στα γύρω κράτη. Στην Μ.Βρετανία, Αμερική αλλά και Ελλάδα, ήταν εντελώς άγνωστοι. 
Το In Trance είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά τραγούδια τους, πολύ ξεχωριστό και …αιώνιο! Σύνθεση των Rudolf Schenker και Klaus Meine, που για να είμαστε ειλικρινείς, έγινε γνωστό πολλά χρόνια αργότερα, εξ άλλου έως τότε το συγκρότημα ήταν γνωστό μόνο στη Γερμανία! Η σύνθεση του συγκροτήματος πέραν των δυο προαναφερόμενων μουσικών ήταν και οι Uli Jon Roth κιθάρα, Francis Buchholz μπάσο και Rudy Lenners ντραμς.
Το “In Trance” είναι μια ψυχεδελική σκοτεινή μπαλάντα, που δεν έμοιαζε με κανένα προηγούμενο τραγούδι τους. Η ιδέα για να το συνθέσουν, ήλθε στο μυαλό των Schenker/Meine κατά την περιοδεία τους στο Βέλγιο όπου θα έπαιζαν σε μια εκκλησία(!) στην πόλη Ligneuville. O Rudulf Schenker είχε ήδη στο μυαλό του τη μελωδία αλλά όταν βρέθηκε μέσα στην εκκλησία, σχεδόν την ολοκλήρωσε. Ο Meine μόλις το άκουσε, έγραψε τους στίχους και το πρόβαραν λίγο πριν τη συναυλία τους κατά τη διάρκεια του soundcheck. Πολλά χρόνια αργότερα, ο Uli Jon Roth δήλωσε ότι όταν το πρωτάκουσε είχε τις επιφυλάξεις τους αν ταίριαζε στο ύφος των Scorpions. Ακόμα και το σόλο που κάνει, δεν το θεωρεί σόλο αλλά αλλαγή τόνου. Ο παραγωγός τους Dieter Dierks ενθουσιάστηκε μόλις το άκουσε και είπε “Είναι  σαν να ακούω Debussy”!  Οι στίχοι μιλούν για τους ανθρώπους που δεν παρεκκλίνουν της πορείας τους, ακολουθούν μια μέση οδό, μια μέση κατάσταση, χωρίς παρεκτροπές.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ
Το ομότιτλο άλμπουμ, που κυκλοφόρησε στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και Ελλάδα, συνοδευόταν από ένα εξώφυλλο που δημιούργησε πολλές συζητήσεις . Η φωτογράφιση έγινε από τον Michael von Gimbut και αρχικά παρουσίαζε μια κοπέλα με το ένα στήθος γυμνό έχοντας κάτω από τα ανοιχτά πόδια της μια λευκή Startocaster. Λογοκρίθηκε κι έτσι στις μετέπειτα εκδόσεις, κάλυψαν το γυμνό στήθος της. Η πρώτη ελληνική έκδοση του άλμπουμ που έγινε το 1975 από την εταιρεία που είχε τότε τη διανομή της RCA Records, την Μίνως Μάτσας και εμφάνιζε το στήθος γυμνό, αν και φαίνεται με δυσκολία γιατί η ελληνική εκτύπωση μάλλον δεν έγινε από φιλμ αλλά με …φωτογράφιση του ξένου εξώφυλλου για οικονομία!
Το In Trance ήταν το πρώτο εξώφυλλο του συγκροτήματος που λογοκρίθηκε αφού ακολούθησαν κι άλλα όπως τα Virgin Killer, Taken by Force, Lovedrive, Love at the First Sting και Animal Magnetism.
H λευκή  Stratocaster ανήκει στον κιθαρίστα του συγκροτήματος Uli Jon Roth κι είναι η ίδια που με την οποία φωτογραφήθηκε στο εξώφυλλο του άλμπουμ του Fire Wind. Τέλος, το περίεργο είναι ότι ο Roth σε μετέπειτα συνεντεύξεις του δήλωσε ότι το συγκεκριμένο εξώφυλλο δεν του άρεσε και ήταν ιδέα της δισκογραφικής τους εταιρείας ενώ ο Rudolf Schenker έχει πει ότι ήταν δική του ιδέα (του Roth)!
Δείτε το παρακάτω video όπου στη σκηνή μαζί με τους Scorpions εμφανίζονται και οι Uli Jon Roth και Michael Schenker! 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
8/6/19


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου