ROLLING STONES – “SYMPATHY FOR THE DEVIL” ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ!

Ένα από τα πλέον εμβληματικά τραγούδια των Rolling Stones είναι το "Sympathy for the Devil" που συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ του συγκροτήματος Beggars Banquet (1969) κι είναι σύνθεση των Mick Jagger και Keith Richards, αν και το κομμάτι σε μεγάλο ποσοστό αποδίδεται στον Jagger. Oι αρχικοί τίτλοι του ήταν "The Devil Is My Name" και "Fallen Angels" με τον Jagger να το ερμηνεύει σε πρώτο πρόσωπο σαν να είναι ο ίδιος ο διάολος.
Η ιδέα να επιμηκυνθεί η σύνθεση ήταν του Richards που έβαλε τα percussion στην αρχή. Φυσικό ήταν ένα τραγούδι πουν ο τίτλος του είναι  Sympathy for the Devil"   να κάνει τον κόσμο να θεωρήσει ότι αναφέρεται στο σατανισμό. Κι όταν μάλιστα το συγκρότημα που το ερμηνεύει είναι οι Rolling Stones, ένας λόγος παραπάνω. Ο Jagger είχε δηλώσει ότι οι στίχοι αναφέρονται στη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου και δεν έχουν καμία σχέση με το σατανισμό.
Το καταπληκτικό είναι ότι το "Sympathy for the Devil"είναι ένα από τα ελάχιστα αν όχι το μοναδικό τραγούδι του συγκροτήματος όπου οι στίχοι του είναι τόσο προσεγμένοι., με αναφορά στις φρικαλεότητες που έχουν γίνει στην ανθρωπότητα από την άποψη του Σατανά, συμπεριλαμβανομένης της δίκης και του θανάτου του Ιησού Χριστού και βέβαια πίσω απ΄όλα αυτά κρύβεται ο Σατανάς.
Made damn sure that Pilate/
Washed his hands and sealed his fate"
στους πολέμους που έγινα στην ευρωπαϊκή ήπειρο για τη θρησκεία (εκατονταετής πόλεμος)
While your kings and queens
Fought for ten decades
For the gods they made
τη βία της ρωσικής επανάστασης του 1917 και τη σφαγή της οικογένειας Ρομανόφ το 1918 κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου
I stuck around St. Petersburg
When I saw it was a time for a change
Killed the czar and his ministers
Anastasia screamed in vain
το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο
I rode a tank
Held a general's rank
When the blitzkrieg raged
And the bodies stank
Αλλά και για ον Kennedy
I shouted out
Who killed the Kennedys?
Κι όλα αυτά πάντα σε πρώτο πρόσωπο ο Σατανάς
Please allow me to introduce myself
I'm a man of wealth and taste
I've been around for a long, long year
Stole many a man's soul to waste
όπου είναι κι ο πρώτος στίχος που τραγουδιού!
Στις ηχογραφήσεις του τραγουδιού πήραν μέρος οι Nicky Hopkins πιάνο, Rocky Dijon κόγκας,  o μπασίστας του συγκροτήματος Bill Wyman έπαιξε και μαράκες, ενώ φωνητικά έκαναν οι, Anita Pallenberg (τότε σύντροφος του Richards), Brian Jones, και Charlie Watts, με τον Jimmy Miller να επιμελείται την παραγωγή.
Μουσικά το "Sympathy for the Devil" είναι ένα από τα λίγα τραγούδια των Rolling Stones όπου το συγκρότημα δοκίμασε …τα πάντα. Από τη χρησιμοποίηση των μαράκες έως και τη …σάμπα στην εισαγωγή! “Tην πρώτη φορά που άκουσα το τραγούδι ήταν όταν ο Mick Jagger είχε έλθει σπίτι του στο Sussex και το τραγουδούσε στην εξώπορτα. Το έπαιξε ολόκληρο μόνος του, δοκιμάζοντας πολλούς ρυθμούς μεταξύ αυτών και jazz Latin. Τελικά κρατήσαμε μόνο τη σάμπα της εισαγωγής με τα περκάσιονς και τις μαράκες» λέει ο Charlie Watts.
ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ONE PLUS ONE
O Γάλλος σκηνοθέτης Jean-Luc Godard γύρισε το ντοκιμαντέρ One Plus One με τις ηχογραφήσεις του τραγουδιού που έγιναν  στις 5, 6, 8 και 10 Ιουλίου 1968. Η διάρκεια του είναι 45 λεπτά αλλά αξίζει να το δείτε για να πάρετε μια ιδέα πως ηχογραφούσαν στο studio 50 χρόνια πριν!
Η ιδέα για να προστεθούν τα φωνητικά «ου-ου» ήταν της Anita Pallenberg, όταν κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης ακούγοντας το κόμματα άρχισε να τραγουδάει «ου ου». Η ιδέα άρεσε στον παραγωγό Jimmy Miller που ζήτησε από τον ηχολήπτη να προσθέσει ένα μικρόφωνο για να το ηχογραφήσουν.  Στο ντοκιμαντέρ One Plus One, τα φωνητικά κάνουν οι  Keith Richards, Brian Jones, Bill Wyman, Anita Pallenberg ,Marianne Faithfull κι ο Jimmy Miller.
Το τραγούδι δεν κυκλοφόρησε σε single στη Μ.Βρετανία και Αμερική παρά μόνο στη Γαλλία που ξεπέρασε σε πωλήσεις τις 50.000 αντίτυπα.

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Οι βρετανοί  gothic rock Inkubus Sukkubus, οι Motörhead στο τελευταίο studio άλμπουμ τους Bad Magic (2015), ο Ozzy Osbourne στο άλμπουμ του με τις διασκευές Under Cover (2005), η Sandie Shaw, οι Blood, Sweat & Tears στο τρίτο άλμπουμ τους, οι Tiamat, οιJane's Addiction και φυσικά οι Guns and Roses για την ταινία Interview With The Vampire, όπου ακούγεται στο τέλος και φυσικά συμπεριλήφθηκε στο soundtrack.

Πιο εντυπωσιακή είναι η πολύ-διασκευή των Σλόβένων Κροατών Laibach, όπου το 1990 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Sympathy for the Devil με 8 διαφορετικές διασκευές του.
 TRIVIA
  •  Το 2012 στο ντοκιμαντέρ Crossfire Hurricane ο Jagger είχε πει ότι βασική επιρροή του στους στίχους ήταν το βιβλίο του Mikhail Bulgakov, The Master and Margarita που του είχε δώσει η Marianne Faithfull.
  • Η Anita Pallenberg έφυγε από τη ζωή το 2017 σε ηλικία 75 ετών. Ήταν Γεμανοιταλίδα ηθοποιός και μοντέλο. Αρχικά ήταν σύντροφος του κιθαρίστα των Rolling Stones Brian Jones κι από το 1967 έως και το 1980 του Keith Richards με τον οποίο απέκτησε 3 παιδιά. 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
15/6/19



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου