ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ PROGRESSIVE ROCK ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ NEKTAR;

Το αγγλικό συγκρότημα των Nektar είναι ένα από τα ομορφότερα progressive συγκροτήματα που όμως ποτέ δεν εισέπραξαν την επιτυχία που τους άξιζε. Πολλοί τους θεωρούν σαν γερμανικό συγκρότημα αφού ξεκίνησαν το 1969 από το Αμβούργο και γράφουν το όνομα τους με K κι όχι με C όπως είναι στα αγγλικά. Παρ’ όλα αυτά, η πραγματικότητα λέει ότι οι Nektar είναι αγγλικό συγκρότημα που σχηματίστηκε από τους Roye Albrighton κιθάρα, τραγούδι, Allan "Taff" Freeman πλήκτρα, Derek "Mo" Moore μπάσο και Ron Howden ντραμς. Αναπόσπαστα μέλη, στην αρχή τουλάχιστον ήταν οι Mick Brockett και Keith Walters που χειριζόντουσαν τον φωτισμό. Μη ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε πριν 50 χρόνια όπου τα παιχνίδια με το φωτισμό κατά τη διάρκεια εμφάνισης του συγκροτήματος ήταν εντελώς καινούργια.  Ο μουσικός δρόμος που ακολουθούν είναι αυτός του progressive rock και το 1971 κυκλοφορούν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Journey to the Centre of the Eye , όπου σύμφωνα με τη λογική του progressive, όλο το άλμπουμ, και οι δύο πλευρές, περιείχαν 1 τραγούδι, χωρισμένο σε 13 κομμάτια. Λόγω της αφήγησης αλλά και του διαστημικού θέματος των στίχων, θεωρήθηκε rock opera με τους στίχους να μιλούν για έναν αστροναύτη που ταξιδεύει το διάστημα, στον Κρόνο, συναντά εξωγήινους  που τον μεταφέρουν στον γαλαξία τους και τον εφοδιάζουν με όλη τη σοφία και τις γνώσεις τους. Το δεύτερο άλμπουμ τους A Tab in the Ocean(1972, Νο 141 Αμερική) ήταν πολύ καλύτερο από κάθε άποψη. Εδώ περιέχεται το τραγούδι  "King of Twilight" το οποίο διασκεύασαν οι Iron Maiden και το έβαλαν b-side στο  single "Aces High" (1984), δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους Nektar να γίνουν γνωστοί . Όσοι έχετε εντρυφήσει στο progressive, θα βρείτε πολλά κοινά στοιχεία με αυτά των Camel σε όλα τα άλμπουμ τους!
Την καταξίωση πέτυχαν με την κυκλοφορία του Remember the Future (1973, Νο 19 Αμερική) που κι αυτό είναι concept άλμπουμ, χωρισμένο σε 10 κομμάτια. Η ιστορία φορά ένα τυφλό αγόρι, που οι εξωγήινοι του δίνουν ανθρώπινη φώτιση.
Το 1976 και πριν κυκλοφορήσουν το 7ο άλμπουμ  τους με τίτλο Magic Is a Child, αποχώρησε ο  Roye Albrighton, για να αντικατασταθεί από τον Dave Nelson. Το Magic Is a Child (172 Αμερική), σηματοδοτεί μια αλλαγή στον ήχο τους, περισσότερο ηλεκτρικό και οι συνθέσεις τους μικρότερης διάρκειας.  Λυρικά οι στίχοι των κομματιών είναι μάλλον παράταιροι μεταξύ τους αφού μιλούν για τη νορβηγική μυθολογία αλλά και για πεζά γήινα θέματα, όπως οι σιδηρόδρομοι και οι οδηγοί φορτηγών!!! Το 1978 διαλύθηκαν για να επανέλθουν τον επόμενο χρόνο με αρκετά διαφορετική σύνθεση και κυκλοφορόντας το άλμπουμ Man in the Moon (1980) για να ξανά διαλυθούν το1982. Η μουσική έχει αλλάξει όπως και τα μουσικά γούστα των ακροατών και σχεδόν όλα τα συγκροτήματα του progressive της δεκαετίας του 70 ή διαλύονται ή επανέρχονται με πιο pop ύφος
Το 2000 επανασυνδέθηκαν και κυκλοφόρησαν το άλμπουμ The Prodigal Son.
Έκτοτε ακολούθησε μια μακρά περίοδο αλλαγών μελών που στην ουσία κρατούσε ζωντανό στο συγκρότημα για τις live εμφανίσεις τους.
Το 2012 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ με διασκευές A Spoonful of Time όπου μαζί τους παίζουν γνωστοί καλεσμένοι όπως ο μπασίστας των, Mr. Big, Billy Sheehan, ο Geoff Downes των Yes, ο μπασίστας Billy Sherwood επίσης των Yes, o Ian Paice των Τιτανοτεράστιων, ο βιολονίστας Jerry Goodman των Flock και Mahavishnu Orchestra, o Rick Wakeman των Yes, o τραγουδιστής των Toto, Bobby Kimball κι ο οργανίστας των Yes/Moody Blues Patrick Moraz.
Τον Ιούλιο του 2016, ο Roye Albrighton έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών. Τελευταίο studio άλμπουμ τους είναι το Megalomania.
TRIVIA
Στο πρώτο άλμπουμ τους Journey to the Centre of the Eye την παραγωγή έχουν κάνει δύο πολύ γνωστοί Γερμανοί παραγωγοί, ο Peter Hauke (Planet P, Omega) κι ο Dieter Dierks (Scorpions, Passport, Atlantis, Accept) ο οποίος παίζει και πιάνο.
Την Παρασκευή 7  και το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2009, οι Nektar εμφανίστηκαν στο Rodeo Club της Αθήνας απ όπου μπορείτε να τους δείτε στο video.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
A Tab in the Ocean(1972)
Remember the Future (1973)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ.

3/6/19


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου