ΤΟ ....ΣΧΕΔΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ LIVE ΤΟΥ ROBIN TROWER (1976)

Κάποιο μεσημέρι του 1976, μαθητής γυμνασίου, ακούω από την εκπομπή του Γιάννη Πετρίδη στο Α’ πρόγραμμα ένα απόσπασμα από το live άλμπουμ του κιθαρίστα Robin Trower. Τον ήξερα σαν μέλος των Procol Harum και πάντα αναρωτιόμουν τι γύρευε εκεί, αφού ήταν ένα art rock συγκρότημα με έμφαση στα πλήκτρα και ελάχιστη κιθάρα. Ήταν μέλος τους από το 1967 έως και το 1971 όποτε κι αποχώρησε για να ακολουθήσει την κλασική προσωπική καριέρα. Και βέβαια εδώ να πούμε ότι δικαιώθηκε με το παραπάνω.
Το Robin Trower Live είναι το πρώτο live άλμπουμ που κυκλοφόρησε ο Άγγλος κιθαρίστας σε ένα σύνολο 10 live άλμπουμ και μαζί του έχει το καλύτερο σχήμα που τον συνόδευσε στην πολυετή καριέρα του: τους James Dewar (πρώην μπασίστας των σκοτσέζων Stone the Crows) που εκτός από  μπάσο, τραγουδάει και το ντράμερ Reg Isidore. Πριν ξεκινήσω την περιήγηση στα 7 κομμάτια πρέπει να γράψω για μία δήλωση του στις αρχές της προσωπικής του καριέρας, όπου ανέφερε ότι είναι η... μετενσάρκωση του Jimi Hendrix! Και καθώς το παίξιμό του ήταν πολύ κοντά σε αυτό του μεγάλου κιθαρίστα, καταλαβαίνετε ότι οι κριτικοί των αγγλικών μουσικών εφημερίδων τι έγραφαν! Παρ’ όλα αυτά ο Trower με την παραπάνω δήλωση, αδίκησε τον εαυτό του, αφού έχει ευφάνταστο παίξιμο κι είναι άριστος χειριστής του wah wah (παραμόρφωσης).Ο Trower είναι ένας επιθετικός κιθαρίστας που έχει εμπνεύσει άλλους θρύλους κιθάρας όπως ο Robert Fripp, ο οποίος τον επαίνεσε για τις στροφές του και την ποιότητα των ήχων του και πήρε μαθήματα από αυτόν.

 Παρ’ όλα αυτά, το "Too Rolling Stoned" που ανοίγει το άλμπουμ, είναι ένα πολύ καλό δείγμα τόσο της συνθετικής του δουλειάς όσο και του αριστοτεχνικού παιξίματός του. Ένα κομμάτι που «τρέχει» και δεν θες να σταματήσει. Με πλούσια χρήση του wah wah, το "Too Rolling Stoned" είναι από τα καλύτερα κομμάτια του άλμπουμ και εξαιρετικό δείγμα της υψηλής τεχνικής του Trower.  Το ίδιο συμβαίνει και με το "Daydream" που ακούγεται πολύ κοντά στο συνθετικό ύφος και feeling του Hendrix για να φθάσουμε στο "Lady Love" που ανοίγει την β’ πλευρά που τόσα χρόνια εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο μου. Απλό και rock! Θα κλείσω τη μικρή περιήγηση στα τραγούδια του Robin Trower Live με το "I Can't Wait Much Longer" που έχει ένα βαρύ συναισθηματικό σόλο και πολύ καλή ερμηνεία από τον James Dewar.
Το Robin Trower Live είναι ένα υποτιμημένο και μάλλον άγνωστο live άλμπουμ της δεκαετίας του ’70 και τουλάχιστον εμένα, μού έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω την πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα δισκογραφία του.  Τα δε 7 κομμάτια του, δείχνουν τον πλούτο των συνθέσεων του στα 3 προηγούμενα  studio άλμπουμ του.
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΑ
Τον Οκτώβριο του 1976, κυκλοφόρησε το τέταρτο studio άλμπουμ του με τίτλο Long Misty Days.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
2/6/19


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου