HEART – HEART (1985)

Από την αρχή της καριέρας τους έως και το 1980, οι Heart είχαν μια σειρά πολύ καλών και πετυχημένων δίσκων. Από το 1982 και μετά άρχισε να κατηφόρα που προσωποποιήθηκε στα αποτυχημένα εμπορικά και ποιοτικά άλμπουμ Private Audition (1982) και  Passionworks (1983) που με τη σειρά τους οδήγησαν τη δισκογραφική εταιρεία τους, Epic να μην  ανανεώσει το συμβόλαιο.
Χωρίς δισκογραφικό συμβόλαιο και με πεσμένο το ηθικό, το συγκρότημα υπογράφει στην Capitol και κάνει νέο ξεκίνημα στην καριέρα του κυκλοφορόντας το άλμπουμ Heart (1985).
Ο πήχης είναι μάλλον χαμηλά αλλά το άλμπουμ δικαιώνει τους ανθρώπους της Capitol που τους υπέγραψαν. Έχουν πιάσει το σφυγμό της νέας τάσης, οι Heart παρουσιάζουν 10 καινούργια τραγούδια, εκ των οποίων τα 4 είναι super hits! Το mainstream rock που σαρώνει στην Αμερική και μεταλλάσσεται σε A.O.R.,  βρίσκει το συγκρότημα ανάμεσα στα κορυφαία του είδους, έχοντας κι ένα μεγάλο και πιστό ακροατήριο από τους λεγόμενους παλιοροκάδες, αφού η καριέρα τους ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 70!
Η μοναδική φωνή της Nancy (σ.σ. φωνάρα) γίνεται οδηγός της δεύτερης φάσης στην καριέρα τους και η επιλογή για πρώτο single το πολύ όμορφο "What About Love", τραγούδι που είχαν πρωτοερμηνεύσει οι άγνωστοι Καναδοί, Toronto τους φέρνει μόνο έως το Νο 10 του αμερικάνικου chart. Και γράφω μόνο, γιατί το τραγούδι ήταν πολλά κιλά επιτυχία και άξιζε να ανέβει ακόμα ψηλότερα. Ξαφνικά οι Αμερικάνοι ξανά ανακαλύπτουν τις Heart και το καινούργιο ξεκίνημά τους. Το ραδιόφωνο μετά το "What About Love» αρχίζει να παίζει τα "These Dreams"(Νο1 Αμερική), "Never" (Νο4 Αμερική), "Nothin' at All"( Νο10 Αμερική) και "If Looks Could Kill" Νο10 Αμερική) εκτινάσσοντας τις πωλήσεις του άλμπουμ. To Heart είναι άλμπουμ που το βάζεις και το ακούς ολόκληρο, με τα αδύναμα κομμάτια του να είναι ελάχιστα! (σ.σ. άντε να βρεις σήμερα τέτοιο δίσκο). Γι αυτό και παραμένει έως σήμερα αξεπέραστο ακόμα και από το ίδιο το συγκρότημα. Αξίζει να σημειώσω, την ιστορία που  περιγράφει η Nancy Wilson στο περιοδικό Rock Candy (Φεβρ-Μαρ 2021) όταν άκουσα ένα demo του "These Dreams" καιτο...ερωτεύτηκε. Όμως ο παραγωγός Ron Nevison το απέριψε γιατί θεώρησε ότι ο ήχος του δεν έκανε για τις Heart και την ίδια αρνητική αντιμετώπιση είχε κι από τη δισκογραφική εταιρεία κι από το management. Κατόπιν παρακλήσεων της, δέχτηκαν να το συμπεριλάβουν στο άλμπουμ και πήγε Νο1 στους μικρούς δίσκους! Η περιοδεία που ακολουθεί, ξεπουλάει και οι Ann -Nancy Wilson επανέρχονται στην κορυφή. Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται η παραγωγή του Ron Nevison  που τη δεκαετία του 80 ήταν ένα από τα κορυφαία ονόματα αλλά και ο έως τότε άγνωστος κιθαρίστας Howard Leese που στολίζει με τα σόλο του τα τραγούδια. Βοηθός μηχανικού ήχου είναι ο Mike Clink που σε δύο χρόνια θα τον συναντήσουμε να κάνει παραγωγή σε ένα από τα καλύτερα hard rock άλμπουμ όλων  των εποχών, το Appetite for Destruction των Guns and Roses. Χωρίς αμφιβολία, ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του δίσκου, οφείλεται στο MTV που εκείνη την εποχή star maker! Η μόδα είχε αλλάξει και αρχικά οι αδελφές Wilson δεν είχαν κατανοήσει τι συνέβαινε δίπλα τους, παρά μόνο ότι οι άνθρωποι του περιβάλλοντός τους άρχισαν να τους λένε ότι θα πρέπει να προβάλλουν περισσότερο και τη sexy πλευρά τους! Έτσι ξαφνικά, στις περιοδείες είχαν μαζί τους κομμώτρια και ένα μεγάλο κουτί με αξεσουάρ (δαχτυλίδια,βραχιόλια,κοκκαλάκια κλπ) και στο πρώτο video που έκαναν για το άλμπουμ, που ήταν το "What about love" το σενάριο της ήθελε σαν "sex kittens", ρόλο που δεν είχαν μάθει στην έως τότε καριέρα τους.  
Οι μουσικοί που συνοδεύουν τις δύο αδελφές είναι οι Denny Carmassi με πλούσια προϊστορία σε Montrose, Sammy Hagar, Gamma κι αργότερα Coverdale-Page και Whitesnake, Howard Leese κιθάρες που έγινε γνωστός παίζοντας με τις Heart και μετά με τους The Paul Rodgers Band και Bad Company και ο μπασίστας Mark Andes πρώην μέλος Canned Heat, Spirit, Jo Jo Gunne και Firefall.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησαν το Bad Animals στο ίδιο μήκος επιτυχίας με το Heart!
Σας προτείνω να διάβασε εδώ τι οδήγησε τις Heart στα δύσκολα χρόνια (1982 -1984) και τι λένε οι δύο αδελφές Wilson και εδώ για να διαβάσατε την ιστορία της μεγάλης επιτυχίας τους "These Dreams" και να δείτε το video..
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

19/6/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Ακομα μια κορυφαια στιγμη για τον μελωδικο ηχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα απο τα καλυτερα AOR αλμπουμ ολων των εποχων , μαζι με το bad animals και το αγαπημενο για μενα brigate ειναι στην ουσια ο λογος που οι Heart απεκτησαν τετοια φημη . Τεραστια ταλέντα Ann και Nancy . οποιος θελει μπορει να ανατρεξει στο youtube και να δει την πληρη ιστορια τους και ειδικα την αρχη τους .

    Κομματαρες , η καλυτερη rock γυναικεια φωνη ,το τεραστιο ταλεντο της Nancy και φυσικα ολοι οι καλοι μουσικοι που τις πλαισιωναν .

    μια τεραστια διαφωνια εχω σε σχεση με την κατευθυνση που πηραν τα τελευταια χρονια οι Heart να παριστανουν τον led zeppelin-ικο κλωνο και να απαξιωνουν την δεκαετια του 80 .Καποια στιγμη ειχα διαβασει συνεντευξη της Ann που ελεγε οτι εκεινα τα κομματια δεν ειχαν ψυχη κτλ κτλ . Θεωρω οτι τα τωρινα τους κομματια ειναι καλοπαιγμενες σουπες . Οι συνθετες που εγραψαν γιαυτες ηταν κορυφαιοι και πρεπει καποια στιγμη να το χωνευψουν οτι ηταν 'καλυτερα ' απο τα δικα τους τα οποια με εξαιρεσεις εκαναν επιτυχιες και μαλλον επειδη τα ειχαν παντα σε καποια σετλιστ . Τωρα συγκερινεται το dog & buttεrfly με το alone ? Αλλο συμπαθες κομματι αλλο κομματι που πεφτουν τα μπετα .
    Μονο με τα 3-4 αυτα αλμπουμ τοποθετω τους Heart με στην δεκαδα ολων των εποχων του ειδους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή