BREAKIN’ THE LAW: ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥΣ JUDAS PRIEST

Το Breakin’ the law, που είναι το πλέον γνωστό κομμάτι των Judas Priest, γεννήθηκε μια μουντή μέρα του 1980, σε ένα εξοχικό στο  Tittenhurst Park. Βέβαια δεν μιλάμε για ένα τυχαίο εξοχικό, καθώς το σπίτι ανήκε στον Ringo Star (τον γνωστό drummer των Beatles) και ήταν ο χώρος (το «Λευκό Δωμάτιο» του σπιτιού) όπου γυρίστηκε και το video clip για το Imagine (το περίφημο τραγούδι του John Lennon). Εκεί είχε αποσυρθεί το συγκρότημα για την ηχογράφηση του “British Steel”, ενός album που αποδείχθηκε καθοριστικό τόσο για την πορεία των Priest, όσο και για την εξέλιξη του heavy metal ήχου των 80’s.
Οι Judas Priest είχαν αποφασίσει να αφήσουν πίσω  τον κλασικό hard rock ήχο και τις πολύπλοκες (με στοιχεία prog rock) συνθέσεις και να προσαρμοστούν στα δεδομένα της νέας εποχής, που απαιτούσε πιο επιθετικό και δυνατό ήχο, καθώς και στίχους που να ακουμπούν τα κοινωνικά προβλήματα που ήταν πολύ έντονα (και τότε) στη Μεγ. Βρετανία. Έτσι,  όταν ο Glen Tipton παρουσίασε στα υπόλοιπα μέλη τη βασική του ιδέα για ένα γρήγορο και σκληρό κομμάτι, όλοι ενθουσιάστηκαν.  Ο Rob Halford και ο KK Downing βοήθησαν στη σύνθεση  προσθέτοντας εκκωφαντικά χορωδιακά μέρη που αποτελούν κλειδί για την επιτυχία του κομματιού. Αν και το τραγούδι διαρκεί περίπου τρία λεπτά, περιέχει ένα από τα χαρακτηριστικότερα riff. Οι στίχοι του“Breakin’ the law” εστιάζουν στην οικονομική ύφεση και τις απεργίες που είχαν συγκλονίσει τη Μεγάλη Βρετανία τις δεκαετίες του 1970 και 1980. Ένας άνθρωπος που δεν έχει προοπτική στη ζωή του, που αισθάνεται ότι βρίσκεται στο περιθώριο, αδιαφορεί για τους υπόλοιπους και δεν διστάζει να περάσει στην παρανομία. Ο Halford, έχει δηλώσει ότι, «το κομμάτι αφορά την ανεργία και το γεγονός ότι από αυτά που σου υποσχέθηκαν δεν έχεις τίποτα και εσύ θυμώνεις και παραβαίνεις τον νόμο. Όλοι προερχόμασταν από τα σπλάχνα της εργατικής τάξης. Το Walsall και το West Bromwich ήταν περιοχές του Μπέρμιγχαμ που αντιμετώπιζαν τεράστια κοινωνικά προβλήματα εκείνη την εποχή». Ο παραγωγός Tom Allom και οι Priest είχαν κατά νου τρόπους, για να εμπλουτίσουν το κομμάτι. Έτσι στην μέση του κομματιού ακούγεται μια instrumental «γέφυρα» την οποία διαδέχεται μια «έκρηξη» με τον Halford να τραγουδά δυνατά: “ "You don't know what it's like!".
Το ιδιαίτερο  εφέ που διαθέτει το κομμάτι, είναι ο ήχος από μπουκάλια να σπάνε. Ελλείψει samples εκείνη την εποχή, σπάσανε κυριολεκτικά μπουκάλια γάλατος (που τους είχε φέρει ένας γαλατάς εκείνο το πρωί), έξω από το στούντιο. Ήταν η ιδέα του Allom να σπάσει ένα μπουκάλι γάλακτος, χρησιμοποιώντας μια στέκα μπιλιάρδου, και να αναμίξει τον ήχο του με μια σειρήνα της αστυνομίας. Το εφέ για τον ήχο της σειρήνας ανήκει στον K.K. Downing και τη Stratocaster του. Καθώς το κομμάτι ολοκληρώνεται  επαναλαμβάνεται το βασικό riff με τον Halford να τραγουδά το ρεφρέν και τον Downing να παίζει power chords. Σε συνέντευξή του στο Billboard Magazine, ο Tipton δήλωσε ότι χρειάστηκε περίπου μια ώρα για  να γράψουν το τραγούδι και πως μόλις άκουσε τον Halford να το τραγουδά κατάλαβε ότι είχαν δημιουργήσει κάτι μοναδικό.
Η Columbia Records πρότεινε να είναι το “Breakin’ the law” το δεύτερο single από τo British Steel. Επίσης συμφώνησε να χρηματοδοτήσει το video clip του κομματιού, που θεωρείται ένα από τα πιο κωμικά metal video.
Το Tittenhurst Park

TO VIDEO
Tη σκηνοθεσία έκανε η Julien Temple και το βίντεο ξεκινά με τον Rob Halord να τραγουδάει από μια Cadillac Fleetwood Eldorado του 1974, που κινείται σε έναν αυτοκινητόδρομο στο Δυτικό Λονδίνο. Το αυτοκίνητο τελικά σταθμεύει έξω από μια τράπεζα και ο Halford συναντιέται με δύο άντρες που είναι ντυμένοι ως ιερείς και προσπαθούν να ληστέψουν την τράπεζα. Οι δύο άνδρες αφαιρούν τις μεταμφιέσεις τους και αποκαλύπτονται οι κιθαρίστες Κ. Κ. Downing και Glenn Tipton. Στη συνέχεια, ενώνονται με τον μπασίστα Ian Hill και τον ντράμερ Dave Holland. Το μόνο τους όπλο είναι ο εκκωφαντικός ήχος από τις κιθάρες τους, που οι άνθρωποι της τράπεζας είναι ανίκανοι να τον αντέξουν. Τελικά φτάνουν στο χρηματοκιβώτιο  όπου ο Halford αρπάζει τον  χρυσό δίσκο για το άλμπουμ της British Steel. Το μουσικό βίντεο αποδείχτηκε προφητικό, καθώς λίγο καιρό αργότερα το άλμπουμ έγινε πλατινένιο.
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ 
Το τραγούδι έχει γνωρίσει αρκετές διασκευές από γνωστούς rock καλλιτέχνες (Hammerfall, Motorhead, Therapy, Doro, Firewind, Stryper, Arch Enemy κ.α.). Επίσης, ο τηλεοπτικός σταθμός VH1, το κατέταξε 40ο, ανάμεσα στα 40 σπουδαιότερα metal τραγούδια. Ο ίδιος σταθμός, το 2009, το κατέταξε 12ο, ανάμεσα στα 100 σπουδαιότερα hard rock τραγούδια όλων των εποχών, ενώ, το 2010, σε μία ψηφοφορία της ελληνικής έκδοσης του Metal Hammer, το κομμάτι συγκαταλέγεται στον κατάλογο με τα 200 σημαντικότερα τραγούδια όλων των εποχών, καταλαμβάνοντας την 23η θέση.
TRIVIA
•    Ο Halford σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι δεν έχει κουραστεί να τραγουδά το Breakin’ the law όλα αυτά τα χρόνια. «Κάθε φορά είναι λίγο διαφορετική από την προηγούμενη, αλλά πάντα αισθάνομαι αυτή την έκρηξη αδρεναλίνης όταν ακούω τις δίδυμες κιθάρες να παίρνουν φωτιά» δήλωσε.
•    Το “Metal Gods” ήταν το b-side του single.
•    Η gay hard rock μπάντα Pansy Division έπαιξε το τραγούδι σε μια συναυλία στο San Diego στις 26/7/1997, έχοντας στα φωνητικά τον Rob Halford.
•    Ο Ringo Starr πούλησε το Tittenhurst Park στον σεΐχη Zayed bin Sultan Al Nahyan, πρόεδρο των Η.Α.Ε., το 1989.


ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ
1/6/19

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου