ΜΕΛΩΔΙΚΕΣ ΚΙΘΑΡΕΣ, ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΟΥ ZENO


Στις 5 Φεβρουαρίου 2018 και σε ηλικία 62 ετών, ο μελωδικός χώρος αποχαιρέτησε ένα σεμνό, τίμιο και χαμηλού προφίλ καλλιτέχνη, τον Zeno Roth. Επηρεασμένος από τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον κορυφαίο Uli Jon Roth, ο Zeno ακολούθησε κι αυτός το δρόμο που του υπέδειξε η καρδιά του, κατορθώνοντας να τιθασεύσει και εκείνος τις χορδές της ηλεκτρικής κιθάρας, παίζοντας σε νεοκλασικό και blues ύφος, θέτοντας πρωτίστως την μελωδία ως την απόλυτη αξία στην μουσική του!
  Στα χρόνια που πέρασαν, το έργο του Zeno αριθμεί μόλις πέντε(!) δισκογραφικές δουλειές από τις οποίες, όμως, δε θα πρέπει να παραβλέψουμε τον ποιοτικό τους χαρακτήρα που λειτούργησε ως κατευθυντήρια δύναμη στο να έχει μουσικό λόγο όποτε εκείνος έκρινε πως ήταν απαραίτητο. Την προσοχή μας σήμερα θα τη στρέψουμε στον πρώτο ομότιτλο δίσκο, γυρίζοντας στο μακρινό 1986, χάρις στον οποίο τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του γερμανικού melodic hard rock, ανοίγοντας μια οδό που περπατήθηκε από τους Fair Warning στη συνέχεια.

Η ιστορία μας βρίσκει κάπου στις αρχές του 1980 όπου ο Zeno Roth και ο μπασίστας φίλος του Ule Riegen αποφάσισαν να δουλέψουν μαζί υιοθετώντας ένα πιο μελωδικό μουσικό στυλ. Ο Ule Riegen είχε θητεία στους Electric Sun, ένα σχήμα που συγκρότησε ο Uli Jon Roth φεύγοντας από τους Scorpions  και έχοντας ως βάση στη μουσική τους τον Jimi Hendrix. Στην παρέα του Zeno και του Ule προστέθηκε και ο Michael Flexig, ένας χαρισματικός τραγουδιστής με ένα φαλτσέτο για σεμινάριο και με μια χαρακτηριστική άνεση στην φωνητική αναρρίχηση στις ψηλές κλίμακες. Μαζί λοιπόν, ως ένα power trio θα λέγαμε, θα ηχογραφήσουν το 1986 το δίσκο "Zeno" και μάλιστα στο στάδιο της προώθησης του θα ανοίξουν την συναυλία των Queen στο Newcastle στις 9 Ιουλίου 1986. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε την guest εμφάνιση των Chuck Burgi και Don Airey σε τύμπανα και πλήκτρα στη διαμόρφωση του τελικού μουσικού αποτελέσματος του άλμπουμ.
 Όσον αφορά το δίσκο τώρα, αν και ο ίδιος ο Zeno είχε εκφράσει την δυσαρέσκεια του στο θέμα της παραγωγής, προσωπικά μιλώντας δεν θα εξέφραζα κάποιο παράπονο για το συγκεκριμένο χωρίς, ωστόσο, να είμαι τίποτα περισσότερο από ένας απλός ακροατής. Τα τραγούδια είναι όλα πλημμυρισμένα από τα πλήκτρα, τις μελωδικές κιθάρες και τις απολαυστικές ερμηνείες. Είμαι σίγουρος πως όσοι έλκονται από το είδος που παρουσιάζει η στήλη μας, δεν θα απογοητευτούν. Αξίζει, ωστόσο, να σταθούμε στο στιχουργικό υπόστρωμα τους το οποίο μόνο "ρηχό" δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, το Eastern Sun είναι το καλύτερο κομμάτι που έγραψε εκείνη την περίοδο αποτίοντας φόρο τιμής στην ιαπωνική μουσική και κουλτούρα γενικότερα. Από την εισαγωγή κιόλας γίνεται αντιληπτή η παραπάνω διαπίστωση καθώς επίσης και οι φιλοσοφικές απόψεις του Zeno (Zenology) για τη Δημιουργία, τη Ζωή και την Αγάπη. Το Love will live έχει κάτι το ιερό μέσα του σαν να πρόκειται για μια μελωδική "προσευχή" για την παγκόσμια αγάπη. Στο Heart on the wing, το αντικείμενο που πραγματεύεται είναι ο αγώνας των Ινδιάνων προκειμένου να διατηρήσουν τη γη τους από την εισβολή των "χλωμών προσώπων". Το Sent by heaven είναι ένα τραγούδι έκφρασης της ανθρώπινης προσπάθειας ως προς την κατανόηση της θέσης του ατόμου μέσα στο ταξίδι της ζωής.
  Μακριά από μόδες και αψηφώντας κάθε χρονικό περιορισμό, ο σπουδαίος(!!) Zeno Roth προσπάθησε να διαμορφώσει πρωτίστως χαρακτήρες χρησιμοποιώντας, για καλό πάντα σκοπό, την μελωδία ως δόλωμα. Σίγουρα όποιος κάνει τον κόπο και κοιτάξει κάτω από το μουσικό πετσί των τραγουδιών θα γίνει καλύτερος άνθρωπος. Τον Zeno θα τον θυμόμαστε πάντα ως το μετρημένο καλλιτέχνη με την ψαγμένη φιλοσοφία ζωής ο οποίος δε συμβιβάστηκε με μια εφήμερη επιτυχία και με ένα hit  που απλά θα σε έκανε να παραγγείλεις ακόμα μια μπύρα σε ένα rock club!
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

8/5/19/

 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. αναμενουμε κιαλλα αλμπουμ αυτου του στυλ , κατι απο The storm , Atlantic , Signal ,Virginia Wolf , fair warning ,Voodoo X ,Cannata,Tobruk , ισως και κανα Ten γιατι οχι και παει λεγοντας ,γενικα αλμπουμ που δεν ειχαν 'αδυναμα ' κομματια η 'γεμισματα ' και ηταν ισως και ανελπιστα καλά ειδικα αυτα που βγηκαν σε 'κοντρα ' εποχη .

    Δεν αναφερομαι στις τεραστιες μπαντες ,οπως οι Τοτο η οι Survivor που ηδη παρουσιαστηκαν .Απο αυτα ειμαι σιγουρος θα παρουσιαστουν κιαλλα π.χ Heart -brigade ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή