"ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ Ο ROD EVANS ΑΣ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙ"

Μια από τις πλέον αινιγματικές προσωπικότητες της rock μουσικής είναι ο πρώην τραγουδιστής των Deep Purple, Rod Evans και με αυτόν θα ασχοληθούμε στο σημερινό «Ποιος Θυμάται».
Γεννημένος στο Eton του Buckinghamshire, ο Evans αρχικά ήταν μέλος των Horizons κι αργότερα έγινε μέλος των Maze, του συγκροτήματος όπου ντραμς έπαιζε ο  Ian Paice. Παράλληλα με το τραγούδι, και χωρίς να είναι επιβεβαιωμένο, εργαζόταν και σαν μοντέλο καθώς είχε εντυπωσιακό παράστημα.
    Οι Evans και Paice ήταν από τα αρχικά μέλη των Deep Purple όταν σχηματίστηκαν το 1968 και σύμφωνα με τον επίσης πρώην μπασίστα του συγκροτήματος Nick Simper, ο Evans  επιλέχτηκε μέσα από μια 12άδα υποψηφίων τραγουδιστών. Με τους Deep Purple, οι οποίοι αργότερα μετονομόστηκαν σε Τιτανοτεράστιοι, ο Evans ηχογράφησε 3 studio άλμπουμ (Shades of Deep Purple (1968), The Book of Taliesyn (1968) και Deep Purple (1969) το Inglewood – Live in California που κυκλοφόρησε το 2002 από τη Sonic Zoom και στη συλλογή με παλαιότερες live εμφανίσεις τους BBC Sessions 1968–1970 (2011). Ο Evans έμεινε στην ιστορία όχι απλά επειδή ήταν ο πρώτος τραγουδιστής των Deep Purplel αλλά και γιατί ερμήνευσε την πρώτη επιτυχία των D.P  "Hush" ( No. 4 Αμερική) που έως σήμερα παραμένει super classic. Το καλοκαίρι του 1969 κι ενώ βρισκόντουσαν σε περιοδεία στην Αμερική, ο Ritchie Blackmore με τη σύμφωνη γνώμη των Ian Paice και Jon Lord αποφασίζει να απολύσει τους Nick Simper (μπάσο)  και Rod Evans και να αλλάξει τον ήχο του συγκροτήματος. Φυσικά και δικαιώθηκε όπως έδειξε η ιστορία. Μια εκδοχή λέει ότι ο Evans αποχώρησε μόνος του για να εγκατασταθεί την Αμερική, εκδοχή που μάλλον δεν ευσταθεί.
Μετά τους Deep Purple τον βρίσκουμε να κυκλοφορεί το single "Hard To Be Without You" (b/w "You Can't Love A Child Like A Woman") με παλαιομοδίτικο ήχο late 60’s για να τον βρούμε στους ψυχεδελικούς Captain Beyond μαζί με τον πρώην ντράμερ του Johnny Winter, Bobby Caldwell και τους πρώην Iron Butterfly, Lee Dorman μπάσο και Larry "Rhino" Reinhardt κιθάρα.
Με τους Captain Beyond ηχογράφησε τα πρώτα 2 άλμπουμ τους Captain Beyond (1972) και Sufficiently Breathless (1973) καθώς και τη συλλογή Lost & Found 1972-1973 (2017). Περιέργως αν και οι Captain Beyond ήταν εμφανώς λιγότεροι γνωστοί από τους DP, o Evans απέκτησε μαζί τους μεγαλύτερη δημοτικότητα!  Λίγο μετά την κυκλοφορία και του δεύτερου άλμπουμ τους, έφυγε από το συγκρότημα και τα ίχνη του χάνονται. 
Από εδώ και πέρα ξεκινά μια σειρά αινιγματικών υποθέσεων όπου καμία δεν είναι επιβεβαιωμένη. Η πλέον διαδεδομένη λέει ότι ο Evans τελείωσε την ιατρική και εργάστηκε σε διευθυντική θέση εταιρείας ιατρικών μηχανημάτων για περίπου 5 χρόνια. Επανέρχεται στην επικαιρότητα το 1980 όταν  ένας manager προτείνει τον σχηματισμό ενός συγκροτήματος με τραγουδιστή τον Evans και με άσχετους μουσικούς ως προς το συγκρότημα. Ήταν οι Dick Juergens ντραμς, Tony Flynn κιθάρα, Tom De Rivera μπάσο,
Geoff Emery πλήκτρα και βέβαια ο Rod Evans. ‘Έχοντας κολλήσει αφίσες σε πολλά μέρη της Νέας Υόρκης αλλά βάζοντας και διαφημίσεις σε μουσικά έντυπα, οι “Deep Purple” ανακοινώνουν σειρά εμφανίσεων σε clubs στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης με πρώτη την εμφάνισή τους στο Factory στο Staten Island. Μάλιστα είχε αρχίσει και η φημολογία ότι στο σχήμα θα ήταν ο Blackmore αλλά όσοι τηλεφώνησαν στο club δεν πήραν απάντηση για ποια θα ήταν τα μέλη που θα απάρτιζαν τους “ Deep Purple”. Σύμφωνα πάντα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο κόσμος βλέποντας μόνο τον Evans σαν πραγματικό πρώην μέλος του συγκροτήματα να συνοδεύεται από 4 άγνωστους μουσικούς, άρχισε να πετάει μπουκάλια στη σκηνή και να ζητάει πίσω τα λεφτά του!
Οι ...ψεύτικοι Deep Purple

Η συναυλία δεν έγινε γιατί υπήρξαν φόβοι για τραυματισμούς όχι τόσο των fans όσο των «μελών των Deep Purple”. Παρ’ όλη την κατακραυγή δεν το έβαλαν κάτω και όπως θα δείτε κι από το video εμφανίστηκαν και στο Νέο Μεξικό! Εν τω μεταξύ η εταιρεία που αντιπροσώπευε τους Deep Purple, η HEC Enterprises, κινήθηκε νομικά εναντίον του Rod Evans και της παρέας του που υποχρεώθηκαν να σταματήσουν τις εμφανίσεις τους.  Ο manager που υποκίνησε αυτή την ενέργεια ήταν ο ίδιος που είχε την ιδέα των  "New Steppenwolf" οι οποίοι σταμάτησαν μετά από ασφαλιστικά μέτρα των John Kay και Jerry Edmonton.
Τα μέλη των Mark II και Mark III (Coverdale/Hughes) κινήθηκαν νομικά όχι μόνο για να σταματήσουν τις εμφανίσεις αλλά και ζητώντας οικονομική αποζημίωση. Συγκεκριμένα ο Evans τιμωρήθηκε να πληρώσει αποζημίωση $700,000 με αποτέλεσμα να αποποιηθεί όλα τα έσοδα του από τα πνευματικά δικαιώματα των τριών studio δίσκων που συμμετέχει και μάλιστα μέχρι πρότινος δεν ελάμβανε το παραμικρό δολάρια αφού όλα πήγαιναν στους μηνυτές του!Το 2016 οι Deep Purple έγιναν μέλη του Rock and Roll Hall of Fame και μεταξύ των τιμώμενων προσώπων ήταν και ο Evans ο οποίος δεν εμφανίστηκε.
Οι πληροφορίες για την γενική παρουσία του εξακολουθούν να είναι συγκεχυμένες με πιο πρόσφατη (2015) τη δήλωση του Bobby Caldwell παλαιού μέλος των Captain Beyond ότι «είναι μια χαρά». Σήμερα ο Evans όποια δουλειά και να κάνει λογικά πρέπει να έχει συνταξιοδοτηθεί αφού είναι 72 ετών. Σε μια παλαιότερη συνέντευξη του Ian Paice όταν ρωτήθηκε για το αν γνωρίζει που βρίσκεται σήμερα ο Rod Evans, απάντησε: “Αν κάποιος γνωρίζει που βρίσκεται σε αυτόν τον πλανήτη ο Evans ας μας ειδοποιήσει»!
TRIVIA
Οι DP επαναηχογράφησαν το “Hush” με τον Ian Gillan και το συμπεριέλαβαν στο live άλμπουμ τους Nobody's Perfect(19188) σαν bonus studio τραγούδι.  

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

20/5/19


 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου