ROCK INCIDENT 74: OI RUSH ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΤΡΑΓΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΠΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Στη μέση ο John Rutsey.
Ήταν άνοιξη, 18 Μαΐου 1974, στο Northside Drive-In του Michigan.Η συναυλία ήταν πολυδιαφημισμένη με αφίσες με πρώτο όνομα αυτό του Dr. John και οι διοργανωτές υποσχόντουσαν ένα «μικρό Woodstock» με τουλάχιστον 30.000 θεατές. Συμμετείχαν κι άλλα ονόματα και μεταξύ αυτών και οι πρωτοεμφανιζόμενοι Rush που μόλις είχαν κυκλοφορήσει το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους. Η σύνθεση τότε ήταν τους ήταν Geddy Lee μπάσο, τραγούδι, Alex Lifeson κιθάρες και John Rutsey ντραμς, τραγούδι.
Όταν οι Rush έφθασαν στο χώρο, άρχισε να βρέχει, πράγμα πολύ κακό για μια ανοιχτή συναυλία. Μετά από λίγο έμαθαν ότι ο Dr. John ακύρωσε την εμφάνιση του, λόγω μη χορήγησης ελικόπτερου από τον διοργανωτή!!! Έτσι τα ονόματα που θα έπαιζαν ήταν οι New York Dolls, οι Liverpool ένα άγνωστο tribute συγκρότημα στους Beatles, οι Cosmic Beam Experience light show(!) και οι άγνωστοι Rush. Η ακύρωση της εμφάνισης του Dr. John δεν άρεσε καθόλου στον κόσμο που είχε αρχίσει να πετά μπουκάλια στη σκηνή.
Από την πλευρά τους, οι Rush περίμεναν πως και πώς να εμφανιστούν σε ένα φεστιβάλ με τόσο κόσμο, έχοντας στις αποσκευές τους τον πρώτο δίσκο τους! Και πράγματι εμφανίστηκαν μπροστά σε ένα κοινό που ήδη είχε αρχίσει να αποχωρεί, ενοχλημένο από την ακύρωση του Dr. John και κανείς δεν κράτησε μια σημείωση ποιο μπορεί να ήταν το setlist της πρώτης εμφάνισής τους. Ούτε οι ίδιοι! Όμως τουλάχιστον πήραν το βάπτισμα του πυρός! 
Ένα σοβαρό λάθος, όπως τουλάχιστον αποδείχτηκε, ήταν η μη επικοινωνία του διοργανωτή με τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έφεραν σοβαρά προβλήματα στην όλη προσπάθεια του, φθάνοντας στο σημείο να περιπολούν γύρω από τους φράκτες του, ελέγχοντας την ένταση του θορύβου και τους χώρους παρκαρίσματος!
Το φεστιβάλ οδηγήθηκε σε παταγώδη οικονομική αποτυχία, αφού ούτε κινηματογραφήθηκε όπως ήθελε ο διοργανωτής και οι θεατές, από τις 30.000 έπεσαν στους 2.000 το πολύ με τον διοργανωτή να οδηγείται σε χρεωκοπία!
Λίγο αργότερα αποχώρησε ο ντράμερ John Rutsey, κυρίως λόγω των προβλημάτων υγείας που είχε με το διαβήτη και ήταν δύσκολο να ακολουθεί θεραπεία και να περιοδεύει. Στη θέση του πήραν τον Jerry Fielding για να επιστρέψει ο Rutsey και τελικά να τον απολύσουν και να προσλάβουν τον Αύγουστο του 1974, τον Neil Peart.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

21/5/19




Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου