ROCK INCIDENT 69: ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΤΡΙΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΩΝ DAMN YANKEES


Το 1989, τρεις πασίγνωστοι αμερικάνοι μουσικοί, οι Tommy Shaw κιθάρα/τραγούδι στους Styx, ο Jack Blades μπάσο, τραγούδι στους Night Ranger κι ο πολύς Ted Nugent, με την προσθήκη του άγνωστου έως τότε ντράμερ Michael Cartellone (αργότερα στους Lynyrd Skynyrd) σχημάτισαν τους Damn Yankees, ένα πραγματικό supergroup.
Το Φεβρουάριο του 1990, σε παραγωγή του Ron Nevison κυκλοφόρησε το πρώτο πολύ καλό άλμπουμ τους με κομμάτια σαν τα  "High Enough", Where You Goin' Now" και "Coming of Age" για να ακολουθήσει 2 χρόνια αργότερα το δεύτερο , μέτριο έως αδιάφορο άλμπουμ τους με τίτλο Don’t Tread. Το μόνο τραγούδι τους που δεν συμπεριλήφθηκε σε άλμπουμ είναι το "Bonestripper" που υπάρχει στο soundtrack της ταινίας Nothing But Trouble (1991).
Μετά από μια σύντομη περιοδεία που ακολούθησε την κυκλοφορία του Don’t Tread, οι Damn Yankees διαλύθηκαν για να επανέλθει το όνομά τους στην επικαιρότητα μετά από τη δήλωση ενός Αμερικάνου DJ που ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του 4 κομμάτια από το 3ο άλμπουμ τους που δεν κυκλοφόρησε ποτέ. H ιστορία ξεκινά το 1999 όταν ο A&R manager  John Kalodner δούλευε για τη Sony και είχε σκοπό να ηχογραφήσει καινούργια άλμπουμ από κλασικά ονόματα κι ένα από αυτά ήταν και αυτό των Damn Yankees. Υπέγραψαν συμφωνία αλλά οι εποχές δεν ήταν ίδιες με το 1989 όταν δημιουργήθηκε το συγκρότημα. Ο Tommy Shaw ήταν απασχολημένος με τους Styx κι ο Michael Cartelone με τους Lynyrd Skynyrd. Έτσι στο κάδρο μπήκε ο κιθαρίστας Damon Johnson που είχε ξεκινήσει να γράφει τραγούδια με τον Jack Blades και στα ντραμς ήλθε ο Night Ranger, Kelly Keagy που συμμετείχε στις ηχογραφήσεις των demo. Οι τέσσερεις μουσικοί (οι άλλοι δύο ήταν οι Jack Blades και Ted Nugent) ηχογράφησαν 10 τραγούδια συν τη διασκευή στο κλασικό Sunshine of your love των Cream. Όταν ο Kalodner πήγε το demo στη Sony δεν τους άρεσαν καθόλου τα τραγούδια ενώ ήδη ο Kalodner είχε ξεκινήσει χημειοθεραπεία και η συμμετοχή του στις ηχογραφήσεις ήταν μικρή. Αλλά ούτε και το συγκρότημα ήταν ικανοποιημένο από το τελικό αποτέλεσμα και η συνεργασία τους με τον παραγωγό  Luke Ebbin ήταν δύσκολη. Βλέποντας το αδιέξοδο η Sony έστειλε τα 11 τραγούδια στον Kevin Shirley να τα μιξάρει και να ακούγονται σαν…Damn Yankees κάτι όμως που δεν πέτυχε!
Η promo έκδοση του cd
Σε συνέντευξή του πολλά χρόνια αργότερα, ο John Kalodner είπε πως ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσει το άλμπουμ λόγω της απουσίας του Tommy Shaw
"Ο Tommy ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του συγκροτήματος. Ήταν απασχολημένος με Styx και ήταν δικό μου λάθος που προχώρησα χωρίς αυτόν. Το τρίτο άλμπουμ των Damn Yankees είναι μια από τις αποτυχίες μου. Εξ’ άλλου θα ήταν πολύ δύσκολο να προσπαθήσω να επαναλάβω κάτι που ήταν επιτυχία μια δεκαετία πριν».
Κάπως έτσι η ιδέα κυκλοφορίας του τρίτου άλμπουμ των Damn Yankees, εγκαταλείφτηκε. Το περίεργο είναι ότι εμφανίστηκε στο δελτίο κυκλοφορίας της Sony Japan με ημερομηνία 13 Σεπτεμβρίου 2000 αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ. 4 τραγούδια από τα 11 εμφανίστηκαν σε άλμπουμ των Styx, Ted Nugnet και Jack Blades και είναι τα Damned If You Do στο άλμπουμ ‘Craveman’του Ted Nugent, το Yes I Can στο άλμπουμ ‘Cyclorama’των  Styx, το Shine On στο άλμπουμ «Jack Blades» του Jack Blades και το We Are The Ones και πάλι στο άλμπουμ του Jack Blades ‘Jack Blades’, με τα υπόλοιπα να βρίσκονται κλειδωμένα σε κάποιο συρτάρι της Sony Rec κι ίσως η δημοσιότητα που πήρε η άρθρο από τα αμερικάνικα sites ίσως οδηγήσει στην κυκλοφορία του!
Το track list του Damn Yankees 3
Even Though
Give Nobody Nothing
Too Much On My Mind
We Are The Ones
Sunshine Of Your Love
Mona Lisa
Don’t Say Goodbye
Shine On
Yes I Can
Damned If You Do
Don’t Stop Dreaming
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

2/5/19


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. ο Eddie Truck ειχε αφιερωσει ενα βιντεακι στο θεμα αυτο απο οσο θυμαμαι . Καλα εκαναν και δεν κυκλοφορησε , καθως θα ηταν χειροτερο απο το 2ο και ειναι κριμα να χαλασουν κιαλλο οι εντυπωσεις του πρωτου . Ουτως η αλλως προκειται για 'side ' μπαντα , αφου ολοι ειχαν και αλλες 'ασχολιες ' , που εκανε παραδοξως τεραστια επιτυχια λογω ενος και μονο κομματιου ( high enough )και αποτελεσε μια απο τις τελευταιες αναλαμπες του hard rock εκεινης της μορφης .
    Μου εκανε κακιστη εντυπωση ενα μελος τους ,οχι μουσικα αλλα λογω καποιων φωτογραφιων που συνηθιζε να αναρτα παλαιοτερα ,αλλα φανταζομαι μικρη σημασια εχει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή