PATRICK MORAZ - THE STORY OF I (1976)

Ο Ελβετός οργανίστας Patrick Moraz μπήκε …απότομα στη ζωή μας το  1974 όταν αντικατέστησε τον Rick Wakeman στους Yes και συμμετείχε στο άλμπουμ τους Relayer. Για την ιστορία πρέπει να σημειώσουμε ότι πρώτη επιλογή του συγκροτήματος ήταν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και η πρόταση του μεταφέρθηκε από τον τραγουδιστή Jon Anderson. Πρόταση που απέρριψε ο Βαγγέλης κι όπως αποδείχτηκε του βγήκε σε καλό. To The Story of I είναι το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Ελβετού μουσικού κι είναι ένα πολύ καλό δείγμα της progressive μουσικής για τα μέσα της δεκαετίας του 70. Μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τους μάγους των συνθεσάιζερ, με τα απλωμένα χέρια στα πλήκτρα, που βαλμένα το ένα πάνω από το άλλο σχηματίζουν μικρές πολυκατοικίες (σ.σ. πάντα αναρωτιόμουν να τα χρησιμοποιούν όλα)! Με το κεφάλι γερμένο προς τα πίσω, ο οργανίστας προσέφερε το δικό του θέμα στην όλη σκηνική παρουσία του συγκροτήματος. Για να ξαναγυρίσω στο άλμπουμ, το  The Story of I (Νο 132 Αμερική) χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο, είναι πολύπλοκο, περίτεχνο, πολυδαίδαλο κι ελκυστικό. Με πλούσιες εναλλαγές και ασταμάτητη εξέλιξη σε κάθε σύνθεση του, συγκαταλέγεται στα πιο ενδιαφέροντα progressive άλμπουμ. Παρ’ όλο που οι στίχοι και τα φωνητικά είναι περιορισμένα  (φωνητικά κάνουν ο John McBurnie και η Vivienne Jill McAuliffe) έχει πολύ ενδιαφέρον η κεντρική ιδέα των στίχων που βασίζονται σε μια ρομαντική ιστορία ενός τεράστιου πύργου στη μέση μιας ζούγκλας. Ο πύργος προσελκύει ανθρώπους από όλο τον κόσμο για να μπουν μέσα και μπορούν να βιώσουν τις πιο τρελές επιθυμίες και φαντασιώσεις τους.
Ο μόνος κανόνας είναι να μην ερωτευτούν ο ένας τον άλλον. Παρ’ όλα αυτά δύο άνθρωποι ερωτεύονται και αποφασίζουν να ξεφύγουν, καθώς ο πύργος λειτουργεί και ως φυλακή, που οι κάτοικοι είναι δούλοι των δικών τους επιθυμιών. Εικαστικά το γράμμα I μπορεί να θεωρηθεί σαν τον πύργο!
Μεταξύ άλλων μαζί του παίζουν ο μπασίστας Jeff Berlin (έχει παίξει με τον Bill Bruford) και οι ντράμερ Alphonse Mouzon και  Andy Newmark. Η remastered έκδοση συνοδεύται από 2 bonus κομμάτια.
Εντυπωσιακή είναι η χρησιμοποίηση περκάσιονς όπου για να βρει τους κατάλληλους μουσικούς που θα έπαιζαν μαζί του στο άλμπουμ, ταξίδεψε στη Βολιβία, Χιλή και Αργεντινή, για να καταλήξει στη Βραζιλία και να συνεργαστεί με 16 περκασιονίστες οι οποίοι συμμετέχουν στις ηχογραφήσεις του The Story of I.
Το εσωτερικό του διπλού εξώφυλλου

TRIVIA
Η Αγγλίδα τραγουδίστρια Vivienne Jill McAuliffe ήταν τραγουδίστρια στους Affinity κι ιδρυτικό μέλος του Principal Edwards Magic Theatre. Έχει συνεργαστεί και με τον Gerry Rafferty στο άλμπουμ του City to City.  

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΑ
Το 1976 πήρε μέρος στην αμερικάνικη περιοδεία των Yes για να αποχωρήσει και να αντικατασταθεί από τον Rick Wakeman. Τον Ιούλιο του 1978 έγινε μέλος των Moody Blues με τους οποίους ηχογράφησε 5 άλμπουμ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

9/5/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου