Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ LED ZEPPELIN II

Αναμφισβήτητα, το Led Zeppelin II είναι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Επόμενο είναι και το εξώφυλλο που το συνοδεύει, να χαίρει εκτίμησης και ο περισσότερος κόσμος να νομίζει ότι έγινε μετά από βαθυστόχαστες σκέψεις και συνειρμούς. Δεν είναι απολύτως έτσι και θα το διαπιστώσετε διαβάζοντας τη μικρή ιστορία του.
Το εξώφυλλο βασίζεται σε μια αληθινή φωτογραφία Γερμανών πιλότων του Α παγκοσμίου Πολέμου, της Jagdstaffel 11 όπου εικονίζεται ο περίφημος Red Baron και γύρω άλλοι Γερμανοί πιλότοι. Ο φωτογράφος David Juniper πήρε τη φωτογραφία  και στη θέση των προσώπων των Γερμανών πιλότων έβαλε την ηθοποιό Glynis Jones η οποία έγινε γνωστή παίζοντας το ρόλο της μητέρας της Mary Poppins στην ομότιτλη ταινία. Ο λόγος που την έβαλε ήταν για να πειράξει(!) τον Glyn Johns λόγω της ηχητικής ομοιότητα των ονομάτων τους (Ο Glyn Jones ήταν μηχανικός ήχου κι έκανε τη μίξη στο πρώτο άλμπουμ των Led Zeppelin). Τα πρόσωπα των τεσσάρων μελών τα πήρε από μια φωτογραφία της Atlantic, ενώ έβαλε και τα πρόσωπα του manager τους Peter Grant και του tour manager Richard Cole. Το εξώφυλλο ενός από τα καλύτερα άλμπουμ στην ιστορία του rock, βασίστηκε στο χιούμορ και στο πείραγμα που ήθελε κάνει ο δημιουργός του!
Η αρχική φωτογραφία, στην οποία ο David Juniper κράτησε τη στάση. 

 Το πρόσωπο του πιλότου που στέκεται μεταξύ του John Bonham Glynis Johns είναι του Αμερικάνου αστροναύτη της NASA Frank Borman, που συμμετείχε στις αποστολές Apollo 8 και Jupiter 7. Όμως εδώ ο David Juniper έκανε λάθος γιατί δεν ήθελε να βάλει τον Frank Borman, αλλά τον Neil Armstrong που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι. Πήρε τη φωτογραφία από ένα αρχείο της NASA που είχαν κάνει λάθος τα πρόσωπα μεταξύ Frank Borman και Neil Armstrong!
Το καταπληκτικό είναι ότι μετά την …πρώτη αποτυχία να βάλουν σε ένα εξώφυλλό τους τον Neil Armstrong, οι Led Zeppelin προσπάθησαν να τον βάλουν σε ένα από τα παράθυρα του Physical Graffiti (1975) αλλά κι εκεί έκαναν λάθος!!!. Η φωτογραφία του αστροναύτη πάνω δεξιά στο εξώφυλλο ΔΕΝ είναι του Armstrong αλλά του
Πάνω δεξιά είναι η φωτό του Aldrin

Buzz Aldrin που ήταν ο δεύτερος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη. Έκτοτε εγκατέλειψαν κάθε προσπάθεια να βάλουν τον Neil Armstrong σε εξώφυλλό τους.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

28/5/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου