ΒLACKFOOT- HIGHWAY SONG, LIVE (1982)

Αυτό το άλμπουμ αποτελεί πραγματικό θησαυρό, όχι μόνο επειδή, είναι ένα αριστουργηματικό δείγμα Southern Rock album, αλλά επειδή είναι και εξαιρετικά δυσεύρετο σε μορφή βινυλίου.
Το “Highway Song, Live” σφραγίζει την πρώτη αγνή περίοδο των Blackfoot, πριν αυτοί καταπιαστούν με πιο εμπορικές φόρμες, χτυπημένου πλέον από τις διεθνείς τάσεις του Rock.
Ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια περιοδείας με τους Rolling Stones το 1982 και δεν μπορεί παρά να απευθύνεται σε γνήσιους σκληροτράχηλους Rockers αλλά και σε ξεροκέφαλους λάτρεις του δρόμου και του alcohol. Άλλωστε και ο ίδιος ο Rick Medlocke λίγο πριν αρχίσει το “Every Man Should Know”, κάνει μια αυθόρμητη αφιέρωση σε όλους τους whiskey drinkers της νύχτας, αφήνοντας το κοινό να παραληρεί.
Αν και μιλάμε για ένα Αμερικανικό συγκρότημα του Νότου, με γερές βάσεις και οπαδούς εκεί, το live τους αυτό βγήκε για την Ευρώπη και δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Αμερική! Βέβαια σήμερα είναι δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να βρεθεί και στην Ευρώπη, σε μορφή βινυλίου τουλάχιστον. Αλλά απ’ την άλλη πάλι, το “Highway Song” δεν είναι το μοναδικό αριστούργημα των Blackfoot που έχει εκλείψει προ πολλού από τα ράφια των δισκοπωλείων… Οι δύο πρώτοι τους δίσκοι, “No Reservation” και “Flying High”, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ανύπαρκτοι σε βινύλιο.
Οι Blackfoot φτιάχτηκαν το 1968 στο Jacksonville της Florida, μια περιοχή των ΗΠΑ που έχει αναδείξει Southern ονόματα όπως οι Allman Brothers, Lynyrd Skynyrd, Molly Hatchet, 38 Specials, Johnny Vant κ.ά. Το πρώτο τους όνομα ήταν Fresh Garbage, αλλά σύντομα μετονομάστηκαν σε Blackfoot ένα όνομα απολύτως δικαιολογημένο, απ’ τη στιγμή που ο μπασίστας Greg T. Walker (περπατητής) και ο drummer Jakson Spires (βέλος) είναι αυθεντικοί Ινδιάνοι Μακροπόδαροι “Blackfoot”. Για ένα μικρό διάστημα 1970-1971 ο τραγουδιστής/ κιθαρίστας Rick Medlocke ή αλλιώς “Rattlesnake” και ο Greg T. Walker άφησαν το συγκρότημα και συνεργάστηκαν σαν drummer και μπασίστας, αντίστοιχα με τους Lynyrd Skynyrd (δουλειά τους υπάρχει στο “First & Last”). Το 1972 επέστρεψαν ξανά στους Blackfoot και από τότε έμειναν μαζί και κυκλοφόρησαν τα πέντε πρώτα απίθανα studio albums τους. Τα αγόρια των Blackfoot είχαν έρθει από τον βαθύ νότο, αλλά γέμισαν εμπειρίες με το βρώμικο Hard Rock που παιζόταν τότε, μέσα στα δρομάκια του βρώμικου New Jersey. Ο θρυλικός Medlocke, περνά λίγο από τους Lynyrd Skynyrd, αλλά μετά δημιουργεί τους Blackfoot με το ουίσκι και το σκληρό Βoogie να ρέει από παντού. Έτσι, κέρδισε με το συγκρότημα του, για πάντα μια θέση στο πάνθεον του σκληρού και βρώμικου Νότιου Rock.
Το “Highway Song, Live”  ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της περιοδείας για το album τους “Marauder” με τους Jakson “Thunderfoot” Spiers που χτυπά με πολύ δύναμη το drum kit, με εξουσία και ο Gerg T. Walker τραβώντας τις χονδροειδείς χορδές του μπάσου του, οι ομάδα συμπληρώνουν οι κιθαρίστες Medlocke και Charlie Hargrett, όπου όλοι μαζί δημιουργούν έναν πολύ έντονο, εκρηκτικό αλλά και επιθετικά ζωντανό ήχο.
Το οπισθόφυλλο του άλμπουμ
Οι Blackfoot ήταν στην ακμή της δόξας τους, μια ενεργοποιημένη μουσική μηχανή, που κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους είχαν μια πολύ καλή πολεμική πορεία. Αφού έσπρωξαν στο κοινό τους ένα σταθερό σύνολο από αξιόλογα LP, έριξαν στο εμπόριο την χρονιά του 1982 την πρώτη επίσημη συναυλία τους, δυστυχώς σε μονό βινυλιο. Το live αν και σε μονό βινύλιο, συλλαμβάνει παρόλο αυτά όλη την ενέργεια που είχε το group επί σκηνής, το “Highway Song, Live” περιλαμβάνει ένα σπουδαίο σύνολο κιθαριστικών solo και riff, ως κοψίματα ανάμεσα στα τραγούδια, με έμφαση στα υπερήφανα φωνητικό δια στόματος Medlocke.Το ζωντανά ηχογραφημένο “Highway Song, Live” περιλαμβάνει τραγούδια από αυτά τα studio albums όπως το “Road Fever”, που είναι αφιερωμένο στους bikers του Jacksonville, το “Good Morning”, το “Train, Train” και τον ύμνο “Highway Song”, που δεν έχει να ζηλέψει πολλά από τον ύμνο των Lynyrd Skynyrd το “Free Bird”.
 ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Οι επόμενες δουλειές τους κλιμακώνουν μια αντίστροφη μέτρηση για το συγκρότημα, αλλά ας μην επεκταθούμε καλύτερα σ’ αυτό. Το “Highway Song, Live” είναι το πνεύμα των Blackfoot, των παλιών καλών, αγέρωχων, αλύγιστων Blackfoot του whiskey και του Southern Rock. Το Μάιο του 1983 κυκλοφορούν το Siogo με τη συμμετοχή του οργανίστα των Uriah Heep, Ken Hensley.
Μετά από κάποια διάσπαρτα και όχι τόσο καλά ομολογουμένως albums στα ’80s και ’90s, ο Rickey Medlocke τελικά διαλύει ορίστηκα το συγκρότημα στα 1995, ενώ το 1996 πηγαίνει για μόνιμα πια στους παλιούς του φίλους, Lynyrd Skynyrd.
Το 2004 το σχήμα ξαναφτιάχνεται, αλλά χωρίς τον Medlocke αυτή τη φορά στη σύνθεση, οι νέοι αυτοί Blackfoot κάνουν μόνο ζωντανές εμφανίσεις, χωρίς τη κυκλοφορία κάποιου studio δίσκου. Συνεχίζουν ακόμη και σήμερα κάπως περιστασιακά, (αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τους original Blackfoot), χωρίς την φλόγα των παλιών καλών, γνήσιων ημερών.


Κάποια επιστροφή των Blackfoot, έγινε πάντως με το “Southern Native” το 2016 μ’ ένα εντελώς νέο line-up. Απλά, αυτό δεν είναι το συγκρότημα που έκανε βρώμικο Southern Rock στη δεκαετία του ’70, αλλά και στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, αλλά είναι ένα Hard Rock υβρίδιο με κάποια στοιχεία από Metal. Θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι αυτό το group δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τους Blackfoot του παρελθόντος. Το (θρυλικό) σχήμα επιστρέφει δισκογραφικά μετά από περίπου 20 χρόνια μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο, ο φυσικός ηγέτης τους ο Rickey Medlocke, μαζεύει μια ομάδα από νέους μουσικούς ενώ, ο ίδιος απλά βοηθάει στις κιθάρες, στη σύνθεση και στην παραγωγή χωρίς να είναι καν ενεργό μέλος. Αφού οι υποχρεώσεις που έχει με τους Lynyrd Skynyrd δεν τον αφήνουν.



Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.

5/5/19


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου