ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ JUDAS PRIEST, ΟΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΗΞΕΡΕ ΚΑΝΕΙΣ!!!!

Οι Judas Priest μαζί με τους Black Sabbath είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι του heavy metal. Η ιστορία τους μεγάλη, η πορεία τους τεράστια και οι επιτυχίες τους αντίστοιχες. Και για να είμαστε ειλικρινείς, όταν λέμε Judas Priest, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι η ανεπανάληπτη φωνή του Rob Halford, για να γαργαλίσουν το μυαλό μας τραγούδια έπη σαν τα Painkiller, You’ve got another thing comin, Breakin’ the Law, The Sentinel και τόσα άλλα. Τραγούδια και δίσκοι που πούλησαν περισσότερους από 50.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και μερικά από αυτά έχουμε στη δισκοθήκη μας!
Στο σημερινό άρθρο, ο Αλέξανδρος Ριχάρδος πάει το χρόνο πολύ πίσω, στις άγουρες πρώτες ημέρες τους, όταν ο πρώτος τραγουδιστής τους Alan Atkins έγραφε τα πρώτα τραγούδια, ποια η σχέση του Halford με τον Ian Hill, η κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ και η εκκίνηση για τη μεγάλη καριέρα.
ΠΙΣΩ ΣΤΟ 1969
Το ξεκίνημα τους έγινε το 1969 στο West Bromwich όταν τη σύνθεση την αποτελούσαν ο 18χρονος κιθαρίστας John Perry, ο ντράμερ John Partridge, ο μπασίστας Bruno Stapenhill κι ο τραγουδιστής Al Atkins. Γρήγορα μένουν χωρίς κιθαρίστα αφού ο Perry κατ΄ άλλους σκοτώθηκε σε τροχαίο, κατά τον Atkins, αυτοκτόνησε. Λίγες εβδομάδες μετά την κηδεία του, ξεκινούν auditions κι ένας εκ των υποψηφίων ήταν Kenny 'K.K.' Downing αλλά προτίμησαν τον 17xrono Ernie Chataway ο οποίος είχε τζαμάρει με τους Earth, πριν αυτοί μετονομαστούν σε Black Sabbath.
ΠΩΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ
Ο Stapenhill πρότεινε το όνομα Judas Priest που το είχε ακούσει μέσα στους στίχους του τραγουδιού του Bob Dylan "The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest" από το άλμπουμ John Wesley Harding. Προσέξτε ότι κανένα από τα αρχικά μέλη τους δεν πήρε μέρος στις ηχογραφήσεις των πρώτων άλμπουμ τους!
Βέβαια η κατάσταση ήταν εντελώς ερασιτεχνική. Έπαιζαν σε clubs και Pubs ώσπου υπέγραψαν στην Ace Management που τους είπε ότι αν δεν ηχογραφήσουν κάποιο demo δεν θα υπέγραφαν συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία. Έτσι ο Atkins έγραψε δύο τραγούδια, τα 'We'll Stay Together' και 'Good Time Woman' τα οποία τους βοήθησαν να υπογράψουν στην Immediate Records. Το ίδιο βράδυ της υπογραφής των συμβολαίων, πήγαν σπίτι του Alan κι άνοιξαν σαμπάνια για να το γιορτάσουν. Η υπογραφή των συμβολαίων  συνδυάστηκε με περιοδεία στη Σκοτία αλλά κατά τη διάρκεια της, ο ντράμερ τους έφυγε και ο Atkins αναγκάστηκε να τραγουδάει και να παίζει ντραμς. Το συμβόλαιο που υπογράφουν είναι για τρεις δίσκους αλλά η εταιρεία έκλεισε πριν καν ηχογραφήσουν τον πρώτο και βέβαια έμειναν χωρίς συμβόλαιο.
Ξαφνικά ο μπασίστας τους δέχτηκε πρόταση από άλλο συγκρότημα και αυτό ήταν το τέλος της Judas Priest Mark One περιόδου. Ο Alan Atkins συνεχίζει μόνος του κρατώντας το όνομα Judas Priest και ξαναβρίσκει μπροστά του τον κιθαρίστα Kenny 'K.K.' Downing που είχαν απορρίψει στις audition. Τώρα παίζει με τους Freight που εκτός του K.K. Downing παίζουν και οι John Ellis ντραμς και Ian 'Skull' Hill μπάσο, παιδικός φίλος του K.K. Downing. Σύντομα ο Atkins γίνεται τραγουδιστής  τους, δέχονται να αλλάξουν όνομα και να λέγονται Judas Priest και η Judas Priest Mark Two είναι έτοιμη. 
 
Βρισκόμαστε πια στο 1970 και οι Judas Priest με την παραπάνω σύνθεση ηχογραφούν δύο συνθέσεις του Atkins, τα 'Mind Conception' και 'Holy Is The Man' ανοίγοντας τις συναυλίες συγκροτημάτων που αργότερα έγιναν πολύ μεγάλα, αλλά τότε ήταν άσημα. Συγκροτήματα σαν τους Status Quo, Thin Lizzy, Slade και Budgie! Την πρώτη συναυλία τους την έδωσαν στις 6 Μαρτίου 1971 για να αποχωρήσει ο ντράμερ John Ellis και να αντικατασταθεί από τον Alan Moore. Μέρος του set list ήταν τα "Never Satisfied", "Winter" με το  "Caviar and Meths" να κλείνει τις συναυλίες τους και φυσικά πολλές διασκευές.Αν και είναι κουραστικό και μάλλον άχρηστο να παραθέσω τις αλλαγές στη σύνθεσή τους πριν καταλήξουν στην κλασική, στην προκειμένη περίπτωση θα το κάνω γιατί αξίζει τον κόπο να διαβάσετε τι σχέση του Rob Halford και του Ian Hill.
Το βιβλίο του Al Atkins, Dawn of the Metal Gods

Εν τάχει, ο Moore αποχωρεί και τον αντικαθιστά ο Christopher Louis "Congo" Campbell με τον Atkins να εξακολουθεί να είναι η συνθετική πηγή τους, αφού είχε γράψει τα "Whiskey Woman" και το all time classic, "Victim of Changes" για να αποχωρήσει λόγω των προβλημάτων που διαβάσατε πιο πάνω. Το Δεκέμβριο του 1972 αποχωρεί ο ντράμερ Christopher Louis "Congo" Campbell στη θέση τους έρχονται δύο μέλη των Hiroshima, ο ντράμερ John Hinch κι ο τραγουδιστής Rob Halford ο οποίος ήταν γκόμενος της αδελφής του μπασίστα Ian Hill!!!!
Σύμφωνα με τον Al Atkins, έως το 1972 είχαν δώσει 150 συναυλίες αλλά το οικονομικό είχε αρχίσει να τους σφίγγει. Ήδη ο Atkins ήταν παντρεμένος κι είχε μια μικρή κόρη και το οικονομικό τον πίεζε κι έτσι βλέποντας ότι δεν βγάζει χρήματα, αποφασίζει να φύγει.
Ο Atkins ήταν η κινητήριος δύναμη της πρώτης περιόδου του συγκροτήματος, πριν ηχογραφήσουν άλμπουμ με σημαντικότερο στοιχείο του να συνθέτει τραγούδια. Τα “Winter”, “Never Satisfied” και "Caviar And Meths’ στα οποία συμμετέχει σαν συν-συνθέτης συμπεριλήφθηκαν στο πρώτο άλμπουμ των Judas Priest Rocka Rolla ενώ τα "Victim of Changes", "Dreamer Deceiver" και “Deceiver” όπου πάλι εμφανίζεται σαν συν-σνυθέτης (σ.σ. δηλαδή έχει γράψει μαζί με άλλους το τραγούδι) συμπεριλήφθηκαν στο  Sad Wings of Destiny(1976).

Από τη στιγμή που ο Rob Halford μπήκε στη σύνθεση των Judas Priest, η ιστορία τους είναι λίγο πολύ γνωστή. Το 1974 κυκλοφόρησε  το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο "Rocka Rolla" με παραγωγό τον Rodger Bain, που είχε δουλέψει με τους Black Sabbath αλλά το γενικό αποτέλεσμα ήταν πολύ μέτριο και το αποκτάς μόνο για συλλεκτικούς λόγους. Πάντως ένα «καλό» αυτί, ξεχωρίζει μια φωνή με δυνατότητες κι ένα πρώιμο hard/heavy ήχο που δεν έχει ταυτότητα. Ήταν πολύ τυχεροί που μετά την εμπορική αποτυχία του, η Gull τους κυκλοφόρησε και δεύτερο άλμπουμ. Το Sad Wings of Destiny(1976) είναι σίγουρα καλύτερο του Rocka Rolla αλλά όχι του επιπέδου Priest που ξέρουμε. Εκτός από το εξαιρετικό εξώφυλλο που το συνοδεύει, το Sad Wings of Destiny περιέχει τα "Victim of Changes" και "The Ripper" που 43 χρόνια μετά, παραμένουν ηγετικά τραγούδια στη δισκογραφία τους! Ειδικά στο Victim of Changes" ο heavy ήχος σε συνδυασμό με τις φωνητικές δυνατότητες του Halford, κτίζουν ένα αριστούργημα.
H συνέχεια είναι πολύ γνωστή. Η Gull φαλίρισε, το συγκρότημα υπέγραψε στη CΒS και το 1977 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Sin After Sin. 
TRIVIA
To 1981 η Gull κυκλοφόρησε τη διπλή συλλογή Hero, Hero που περιλαμβάνει ολόκληρο το Rocka Rolla, 6 τραγούδια από το Sad Wings of Destiny και μια διαφορετική εκτέλεση του "Diamonds And Rust".
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
24/5/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου