EDGAR WINTER GROUP – “FRANKENSTEIN”: ΚΟΨΕ, ΡΑΨΕ Νο1 ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ

Το “Frankenstein" είναι το πρώτο κομμάτι που είναι instrumental (ορχηστρικό) και παρουσιάζεται στη στήλη ‘Ετσι Γράφτηκε που συνήθως δίνει μεγάλη σημασία στους στίχους του κάθε τραγουδιού. Για όλα όμως τα πράγματα υπάρχει η πρώτη φορά. Σύνθεση του Edgar Winter, αδελφού του μεγάλου Johnny Winter, το κομμάτι παρουσιάστηκε στο άλμπουμ του They Only Come Out at Night (1972) και είναι το πρώτο rock instrumental κομμάτι που πήγε στο Νο1 των μικρών δίσκων του αμερικάνικου chart, πουλώντας περισσότερο από 1.000.000 αντίτυπα!
Ο τίτλος οφείλεται στον ντράμερ του συγκροτήματος του Edgar Winter, Chuck Ruff, ο οποίος ήταν στο studio όταν ο Edgar Winter έκανε editing (μείωνε το χρόνο των ηχογραφήσεων) σε ένα jam που είχαν ηχογραφήσει. Ακούγοντας τον Winter να κόβει και να κολλάει τη μαγνητοταινία, ο Ruff του είπε ‘είναι σαν τον Frankenstein”. O Edgar Winter, ενθουσιάστηκε με τη λέξη και την έβαλε τίτλο στο κομμάτι!
Αρχικά δεν προοριζόταν να κυκλοφορήσει σαν single και είχε κυκλοφορήσει σαν B-side στο "Hangin' Around"  Όταν οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί ανακάλυψαν το κομμάτι, άρχισαν να παίζουν αυτό αντί του "Hangin' Around"  κι έτσι ξανακυκλοφόρησε σαν Α’ side! Είναι το πρώτο κομμάτι που το synthesizer χρησιμοποιήθηκε σαν πρώτο όργανο! Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο jam απ όπου προήλθε το “Frankenstein’ δεν ηχογραφήθηκε με το πρώτο  session αλλά το έπαιξαν πολλές φορές!
H αυτοκινητοβιομηχανία Buick, το χρησιμοποίησε σαν ηχητικό στο τηλεοπτικό spot της όπου συμμετέχει ο golfer, Tiger Woods. Ο Edgar Winter, επίσης αλμπίνος όπως ο αδελφός του, ήταν πρωτοπόρος των synthesizer και ήταν ο πρώτος μουσικός που έπαιξε με synthesizer-κιθάρα κρεμασμένη από τον ώμο του.
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Οι Phish στα live τους, οι Overkill, οι καλιφορνέζοι Bazooka, οι Doctor and the Medics, ο οργανίστας Derek Sherinian στο άλμπουμ του Inertia είναι μεταξύ των καλλιτεχνών που το έχουν διασκευάσει.
TRIVIA
Στο κομμάτι κιθάρες παίζουν ο παραγωγός  Rick Derringer και ο Ronnie Montrose.
 Μπάσο παίζει ο Dan Hartman ο οποίος το 1984 είχε μια μεγάλη χορευτική επιτυχία με το "I Can Dream About You".
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

4/5/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου