CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL–IN CONCERT (1970) ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι εμείς οι παλιοί όταν λέμε Creedence Clearwater Revival, εννοούμε τους κλασικούς studio δίσκους τους Cosmos Factory, Green River και βέβαια το διπλό Chronicle. Κι όμως το μεγάλο αμερικάνικο συγκρότημα έχει στη δισκογραφία του δύο(!) live άλμπουμ, με το The Concert (1980, Νο 62 Αμερική) να είναι το δεύτερο. Κατ’ αρχάς λανθασμένα είχε τιτλοφορηθεί και κυκλοφόρησε για ένα διάστημα σαν The Royal Albert Hall Concert , τίτλος ο οποίος άλλαξε αφού δεν ηχογραφήθηκε στο Royal Albert Hall αλλά στο Oakland Coliseum του Oakland στην Καλιφόρνια στις 31 Ιανουαρίου 1970. Αυτό πρέπει να είναι από τα χονδροειδέστατα λάθη που έχουν γίνει στη δισκογραφία!
Το άλμπουμ είναι μονό αλλά χορταστικό αφού περιλαμβάνει 14 τραγούδια κι αυτό λόγω της σχετικά μικρής διάρκειας τους. Μην περιμένετε να ακούσετε σόλο, επικοινωνιακούς λόγους πριν από τα τραγούδια ή τραβηγμένες εκτελέσεις, με μόνη εξαίρεση το "Keep on Chooglin'" που κλείνει το άλμπουμ και διαρκεί 9:09! Βλέποντας το video που συνοδεύει το άρθρο, θα καταλάβετε πόσο μεγάλο συγκρότημα ήταν οι Creedence, πόσο μεγάλος τραγουδιστής ο John Fogerty (προσέξτε πόσο άνετα βγαίνει η φωνή του) και βέβαια τι τραγουδάρες έργαφε. Μνημείο μιας ολόκληρης εποχής. 
H σύνθεσή τους είναι η κλασική, John Fogerty τραγούδι, κιθάρα,  Tom Fogerty κιθάρα/φωνητικά, Stu Cook μπάσο και  Doug Clifford ντραμς και σε γενικές γραμμές το In Concert είναι ένα πολύ ενδιαφέρον live best of του συγκροτήματος, αφού περιέχει  8 πρώτης κατηγορίας(!) singles  ("Who'll Stop the Rain", "Fortunate Son", "Green River", "Bad Moon Rising", "Born on the Bayou" , "Proud Mary", "Down on the Corner" και "Travelin' Band"  καθώς και μια εικόνα για το πώς ακουγόταν-έπαιζε το μεγάλο συγκρότημα στα live του.


TRIVIA
  • Στο πρώτο live που κυκλοφόρησαν, το Live in Europe που ηχογραφήθηκε μετά την κυκλοφορία του τελευταίου studio άλμπουμ τους Mardi Gras, το συγκρότημα εμφανίζεται σαν τρίο, αφού ο Τοm Fogerty έχει αποχωρήσει.
  • Οι συνολικές πωλήσεις του άλμπουμ στην Αμερική έχουν ξεπεράσει το 1.000.000 αντίτυπα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

26/5/19

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Στα θρυλικά άλμπουμ των Credence Clearwater Revival, "εμείς οι παλιοί" συμπεριλαμβάνουμε και το Pendulum, με τις σούπερ επιτυχίες Hey Tonight και Have You Ever Seen the Rain και το υπέροχο (Wish I Could) Hideaway.

    ΑπάντησηΔιαγραφή