BRYAN ADAMS – RECKLESS: KIDS WANNA ROCK

To Reckless δεν είναι μόνο το πιο πετυχημένο άλμπουμ του Καναδού Bryan Adams, είναι και καθρέπτης, που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την ανεμελιά, και την καλή διάθεση της δεκαετίας του 80. Άλμπουμ σαν τα Reckless, Toto IV, Eliminator( ZZ Top), Escape( Journey), Born in the USA (Bruce Springsteen) κ.α. δεν ήταν απλά πολύ καλά άλμπουμ,αλλά μετέφεραν όλη τη διάθεση μιας πολύ ξεχωριστής δεκαετίας με φρέσκο ήχο, διάθεση, καλά τραγούδια γεμάτα έμπνευση, πράγμα που φαίνεται ακόμα και σήμερα, ενέργεια και για να μην ξεφύγουμε, στο συγκεκριμένο άλμπουμ, ένα δημιουργό, τον Bryan Adams σε συνθετική κι εκτελεστική φόρμα. Ένα ανέμελο rock χωρίς επαναστατικότητα  για μια ανέμελη δεκαετία (επίσης χωρίς επαναστατικότητα).
'Εχοντας ήδη κυκλοφορήσει 3 άλμπουμ, με μόνο πετυχημένο το Cuts like a Knife (1983, No8USA, No 21UK) έχοντας ξεπεράσει το 1.000.000 αντίτυπα, είχε ανεβάσει ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών κι ο Καναδός Bryan Adams ήταν έτοιμος να ανταποκριθεί. Με τον παραγωγό Bob Clearmountain βρισκόταν στο Power Studio της Νέας Υόρκης, στο κέντρο του Μανχάτταν ίταν ήλθε ο manager του, άκουσε τα τραγούδια και τούς είπε: "Where's the rock". Σύμφωνα με τον Adams, αυτές οι τρεις λέξεις, άλλαξαν τα πάντα αφού ξαναδούλεψε 2 τραγούδια, τα "One Night Love Affair" και "Summer of 69" κι ο στενός συνεργάτης του, επίσης Καναδός Jim Vallance (ντράμερ των Prism), έφερε ένα ακόμα τραγούδι, το "Kids wanna Rock". Πολύ ενδιαφέρον έχει το πως γράφτηκαν οι στίχοι του "Summer of 69" που έγινε η μεγάλη επιτυχία του άλμπουμ και οι στίχοι του ΔΕΝ αναφέρονται σε ένα νοσταλγικό καλοκαίρι. Επειδή είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο να γράψουν ένα καλοκαιρινό τραγούδι, σε κάποια στιγμή της ηχογράφησης ο Adams προσέθεσε τη φράση: « It was the summer of ‘69». Η ιδέα άρεσε και στους υπόλοιπους οπότε το κράτησαν. Το κομμάτι ξεκινά με ένα riff 12 χορδών, αλλά τελικά προτίμησαν μια πιο παραδοσιακή εισαγωγή 6 χορδών. Μετά από εβδομάδες δοκιμών αποφάσισαν να αλλάξουν τον τίτλο και να το ονομάσουν "Summer of ‘69" με τη φράση να ακούγεται μόνο μια φορά σε ένα στίχο του τραγουδιού. Και πάλι όμως το αποτέλεσμα δεν τους ικανοποίησε και έβαλαν θέμα ακόμα αφαίρεσης του τραγουδιού από το άλμπουμ! Τελικά ευτυχώς το συμπεριέλαβαν! Σύμφωνα με τον Adams, το τραγούδι έχει να κάνει με το "κάνουμε έρωτα το καλοκαίρι" και σε συνέντευξή του στο The Early Show το 2008, είπε ότι «Υπάρχει μια ελαφρά λανθασμένη αντίληψη ότι αφορά μια χρονιά, αλλά δεν είναι έτσι. Το «69» δεν έχει καμία σχέση με τη χρονιά, έχει να κάνει με μια σεξουαλική στάση. Στο τέλος του τραγουδιού ο στίχος λέει ότι "είμαστε εγώ και το μωρό μου στα “69". Θα έπρεπε να είσαι εντελώς κουφός αν δεν μπορούσες να βρεις αυτόν τον στίχο». Είναι όμως ακριβώς έτσι; Ο συνσυνθέτης του τραγουδιού Jim Vallance, έχει διαφορετική γνώμη και δε μιλά για σεξουαλικά υπονοούμενα όταν αναφέρεται στο κομμάτι. Μιλώντας στο Songfacts αναφέρει: «Ποτέ δεν θυμάμαι να έχω συζητήσει για σεξουαλικά υπονοούμενα με τον Bryan εκτός από μια λεπτομέρεια. Όταν ηχογραφήσαμε το demo στο υπόγειό μου, προς το τέλος του τραγουδιού ο Bryan τραγούδησε λίγο άτακτα: «εγώ και το μωρό μου σε ένα 69». Γελάσαμε με αυτό εκείνη την εποχή και ο Bryan αποφάσισε να το κρατήσει όταν έκανε την τελική ηχογράφηση έναν ή δύο μήνες αργότερα.

Ιστορία έχει και η άλλη μεγάλη επιτυχία του άλμπουμ, η μπαλάντα "Heaven", σύνθεση των Bryan Adams και Jim Vallance που αρχικά συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας A Night in Heaven και μετά στο Reckless(1984). Την ιδέα για το κομμάτι την έδωσε ο εκδότης των δικαιωμάτων του Jim Vallance, που του ζήτησε ένα τραγούδι για την ταινία και το soundtrack A Night in Heaven (πρωταγωνιστές ήταν οι Lesley Ann Warren και ο Christopher Atkins). Soundtrack και ταινία απέτυχαν εμπορικά αλλά το ‘Heaven’ πήγε Νο1 στην Αμερική! Συνθετικά, το τραγούδι είναι επηρεασμένο από τη μπαλάντα των Journey, "Faithfully" κι αυτό γιατί το 1983 ο Bryan Adams άνοιξε και τις 100 εμφανίσεις της Frontiers Tour του συγκροτήματος κι άκουγε το “Faithfully” κάθε βράδυ. Όμως δεν είναι μόνο το στοιχείο της περιοδείας αλλά και το ύφος του “Faithfully” που συνδέει τον Adams και τους Journey. Όταν μπήκε στο studio να το ηχογραφήσει, ο μόνιμος ντράμερ, Mickey Curry δεν μπορούσε να παίξει γιατί είχε υποχρεώσεις με τους  Hall & Oates κι έτσι ο Adams κάλεσε τον ντράμερ των…Journey, Steve Smith που συνέπεσε εκείνες τις ημέρες να βρίσκεται στη Ν. Υόρκη!Το "Heaven"ανήκει στη μεγάλη κατηγορία των τραγουδιών που έγιναν τεράστιες επιτυχίες, αλλά παρ ολίγο να μη συμπεριληφθούν στο δίσκο. Ο Adams δεν ήταν πεπεισμένος ότι ΄έπρεπε να το βάλει στο Reckless,και σε αυτό συνηγόρησε ο παραγωγός του Jimmy Iovine που το έβρισκε πολύ ελαφρύ. Τελευταία στιγμή ο Adams άλλαξε γνώμη και μπήκε στο άλμπουμ και έγινε η επιτυχία που ξέρουμε .Δεν είναι όμως το "One Night Love Affair"που ανοίγει το άλμπουμ, δεν είναι τα “Run to you”, “Summer of 69”, "Somebody" και η όμορφη μπαλάντα "Heaven", είναι η γενική ατμόσφαιρα που Reckless (Νο1Αμερική, No 7 Μ.Βρετανία, 1984) που διαχέεται. Αν όχι από το πρώτο άλμπουμ του, από το τρίτο το Cuts Like a Knife (1983) ο Καναδός Bryan Adams έδειξε ότι «το έχει». Και το επιβεβαίωσε με το Reckless που ηχογραφήθηκε  σε παραγωγή του ίδιου και του Bob Clearmountain και δικαιολογημένα συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων άλμπουμ της δεκαετίας του 80, ξεπερνώντας τα 12.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.
Ο Bryan Adams ξεκίνησε να ηχογραφεί τα τραγούδια του όταν ακόμα βρισκόταν στην περιοδεία του προηγούμενου άλμπουμ Cuts Like a Knife κι ένα από τα πρώτα που ηχογράφησε ήταν η μεγάλη επιτυχία του με την Tina Turner "It's Only Love"(Νο 29 Μ.Βρετανία, Νο 15 Αμερική). Το τραγούδι έχει μια μικρή ιστορία αφού ο Adams το έστειλε σε κασέτα στην Turner να το ακούσει, με την ελπίδα να το τραγουδήσει μαζί του. Ήταν η εποχή που η Turner έκανε το μεγάλο comeback στη δισκογραφία, έχοντας την επιτυχία "Let's stay together". Εκείνες τις ημέρες βρισκόταν στο Βανκούβερ του Καναδα για περιοδεία με τον Lionel Richie κι ο Adams πήγε να την συναντήσει στα παρασκήνια μετά τη συναυλία τους. Όπως λέει ο ίδιος ήταν σφιγμένος και δεν ήξερε αν είχε ακούσει την κασέτα. Η αγωνία του πήγε περίπατο, γιατί μόλις τον είδε η Turner του φώναξε: Bryan, μού αρέσει το τραγούδι σου και θέλω να το τραγουδήσω. Τα λέμε αύριο στο studio". Συνολικά το άλμπουμ έβγαλε 6 singles, τα "Run to You", "Somebody", "Heaven", "Summer of '69", "One Night Love Affair" και "It's Only Love". Από αυτά μόνο το “Heaven” πήγε στο No1 του αμερικάνικου chart ενώ όλα μπήκαν στο Top 15! Φαντάζομαι τους executives της A&M Records γύρω από ένα τραπέζι να ακούνε τα τραγούδια του άλμπουμ και να μην ξέρουν ποιο να πρωτοδιαλέξουν για single!  Στα πολλά καλά τραγούδια του, θα συμπληρώσω το “Kids wanna rock” που δεν κυκλοφόρησε σε single (σ.σ.πόσα πια να κυκλοφορήσουν).
 Ακούστε στη live εκτέλεση του από το άλμπουμ του Live! Live! Live! (1988) και θα με θυμηθείτε.
Κι επειδή ο Bryan Adams δεν ηχογράφησε μόνος του το Reckless, να αναφέρω τα ονόματα των μουσικών που έπαιξαν σε ένας τόσο σημαντικό δίσκο. Keith Scott κιθάρα,  Tommy Mandel πλήκτρα,  Dave Taylor μπάσο και οι ντράμερς  Pat Steward και Mickey Curry.  Στο “Heaven” ντραμς παίζει ο  Steve Smith των Journey, ενώ στο “ She’s only happy when she’s danicin” φωνητικά κάνει ο Lou Gramm των Foreigner.  “Εντυπωσιακή είναι η deluxe box set  έκδοση που κυκλοφόρησε το 2014 και περιλαμβάνει το άλμπουμ με 7 bonus τραγούδια, live cd με συναυλία του στο Hammersmith Odeon το 1985, dvd με 7 video και Blu-ray με το άλμπουμ σε stereo mix και 5.1.mix.

TRIVIA
To Reckless είναι το πρώτο άλμπουμ Καναδού καλλιτέχνη που ξεπέρασε σε πωλήσεις το 1.000.000 αντίτυπα μόνο στον Καναδά!
Την ημέρα που κυκλοφόρησε, 5 Νοεμβρίου 1984, ο Bryan Adams έκλεισε τα 25 χρόνια!
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΑ
Άφησε να περάσουν 3 χρόνια για να κυκλοφορήσει το επόμενο άλμπουμ, του που ήταν το Into the Fire (1987) που έβγαλε επιτυχίες σαν τα "Heat of the Night", "Hearts on Fire" και "Victim of Love".
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

15/5/19




Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. καλλιτεχνες σαν αυτον ειναι πραγματικοι ροκαδες .Χωρις φτιασιδωματα , εμφαση στην μουσικη και μονο , απλοτητα , καθαρα νοηματα και θεματα της καθημερινοτητας . Ασε τους αλλους να πουλανε αγριαδες ( με τα βλεματα μονο γιατι στην πραγματικοτητα κλανουν μεντες ) ,εσυ τους πατησες σαν οδοστρωτηρας τηρας ...

    Και πιθανον καποια στιγμη να αξιζει και γενικοτερα ο Καναδας σαν χωρα παραγωγης rock ενα αφιερωμα . Αορομανα οπως θα ελεγε ο Γεωργιου , αλλα οχι μονο σε ολα τα ειδη ηταν δυναμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μονο ογδοντα λεμε!!!!!! Ακομα ενας μεγιστος καλλιτεχνης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή