ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πορτραίτο της Μαρίας Κάλλας, έξω από την αίθουσα
Μια διαφορετική έκθεση γίνεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο  Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ακαδημία 57. Επειδή έχουμε συνηθίσει το κέντρο της πρωτεύουσας να δοκιμάζεται από απεργίες, πορείες και καταστροφές, υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, αυτή του σύγχρονου πολιτισμού.  Ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος διαχειρίζεται το θέατρο, έχει διοργανώσει μόνιμη έκθεση προσωπικών αντικειμένων και τεκμηρίων (σ.σ. αυτό που λέμε στη rock γλώσσα, memorabilia)από τη ζωή και το έργο της μεγάλης Ελληνίδας της όπερας Μαρίας Κάλλας (1923-1977). Φωτογραφίες, επιστολές της ίδιας αλλά και προς αυτήν, αυθεντικές αφίσες παραστάσεων, αντίγραφα προγραμμάτων παραστάσεων, αποκόμματα συνεντεύξεων και δημοσιεύσεων σε εφημερίδες και περιοδικά εποχής, τηλεγραφήματα, προσωπικά αντικείμενα (ρούχα, αξεσουάρ, περούκες), πίνακες ζωγραφικής και έργα γλυπτικής, αναμνηστικά αντικείμενα εμπνευσμένα από την καλλιτέχνιδα, σημειωματάρια σκηνικών, παρτιτούρες, δίσκοι και cds, βιβλία, περιοδικά κ.α..
Η συλλογή συγκροτήθηκε μετά από αγορές που έκανε ο Δήμος Αθηναίων το 2000 στο Παρίσι κατά την διάρκεια μεγάλης δημοπρασίας αντικειμένων της με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού. Με το πέρασμα του χρόνου η συλλογή αυτή εμπλουτίστηκε από δωρεές και χρησιδάνεια.
Μια άλλη Ελλάδα, ένας πολιτισμός που μας αξίζει και σας προτείνω να τον επισκεφτείτε  έκανα εγώ. Δηλαδή σε μια δουλειά μου στο κέντρο της Αθήνας, βρήκα λίγη ώρα χρόνο να τον επισκεφτώ.  
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Η έκθεση είναι μόνιμη και καταλαμβάνει ένα μικρό χώρο σε αίθουσα του Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου (σ.σ η παλιά Λυρική) κι αποτελεί μνημείο πολιτισμού και σεβασμού σε αξίες. 
Ωράριο λειτουργίας: 21.05.19 – 31.07.19 | Τρίτη με Παρασκευή 10.00-18.00 | Σάββατο & Κυριακή 10.00-14.00 (Τον Αύγουστο το θέατρο θα παραμείνει κλειστό. Από τον Σεπτέμβριο η έκθεση θα λειτουργήσει με νέο ωράριο.)
Γάντια, παλτό, ρολόγια και περούκα από εμφανίσεις της.


Κείμενο/Φωτό: Αλέξανδρος Ριχάρδος
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου