ROCK INCIDENT 69: O JOHN LENNON KAI H YOKO ONO ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΞΑΠΛΩΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΡΕΒΑΤΙ!

Η ιστορία της διαμαρτυρίας των John Lennon και Yoko Ono, ξαπλωμένοι σε κρεβάτι, Bed-In, τους ξενοδοχείου Hilton του Άμστερνταμ, είναι από τις πιο γνωστές. Ο λόγος που προέβησαν σε μια τέτοια κίνηση ήταν να αφυπνίσουν τον κόσμο για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Η διαμαρτυρία διήρκεσε από τις 25 Μαρτίου του 1969 έως και μέχρι και τις 31 του ίδιου μήνα.
Στο δωμάτιο 902 που ήταν η προεδρική σουίτα του Hilton, o John Lennon και η Yoko Ono περνούσαν το μήνα του μέλιτος και σκέφθηκαν ότι θα ήταν μοναδική ευκαιρία να προωθήσουν το αίτημά τους για την ειρήνη, εκμεταλλευόμενοι τη δημοσιότητα από τον πρόσφατο γάμο τους.


Έτσι ανακοίνωσαν ότι θα ανοίγουν την πόρτα του δωματίου τους στους δημοσιογράφους κάθε μέρα από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Όπως καταλαβαίνετε, συγκεντρώθηκαν δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο,  πιστεύοντας ότι φωτογραφίσουν το ζευγάρι σε τρυφερές στιγμές.
Όμως οι Lennon και Ono τους περίμεναν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι  για να συζητήσουν μαζί τους για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στον κόσμο, ;έχοντας πάνω από το κεφάλι τους μεγάλες πινακίδες που έγραφαν Hair Peace και Bed Peace!
Τον Απρίλιο του 1969, το ζευγάρι έστειλε βελανίδια στους αρχηγούς κρατών σε διάφορες χώρες του κόσμου με την ελπίδα ότι θα τα φυτεύσουν ως σύμβολο της ειρήνης. Παρ’ όλη την προσπάθεια τους, κανένας ηγέτης δεν τους επισκέφτηκε για να δείξει εμπράκτως στην συμπαράσταση του! Τις εμπειρίες τους από το πρώτο Bed-In αποτύπωσαν στο τραγούδι τους Ballad of John and Yoko.
Finally made the plane into Paris/
Honeymooning down by the Seine......
Drove from Paris to the Amsterdam Hilton/
Talking in our beds for a week/
The newspapers said/
Say what're you doing in bed/
I said we're only trying to get us some peace/


Η ιδέα τους πήρε πολύ μεγάλη δημοσιότητα και προσπάθησαν να την επαναλάβουν το Μάιο στη Νέα Υόρκη. Οι αμερικανικές αρχές, όμως, τους απαγόρευσαν την είσοδο, λόγω της καταδίκης του Lennon για κατοχή μαριχουάνας το 1968. Τελικά η δεύτερη Bed in διαμαρτυρία έγινε στον Καναδά, στο ξενοδοχείο του Μόντρεαλ Queen Elizabeth, δωμάτιο 1472 και ξεκίνησε στις 26 Μαΐου 1969. Μεταξύ των επισκεπτών του στο Μόντρεαλ ήταν ο ψυχολόγος Timothy Leary, ο ποιητής και φιλόσοφος Allen Ginsberg  κ.α.
Εκεί του έγινε η ερώτηση ‘γιατί κάνουν μια τέτοια διαμαρτυρία και ο Lennon απάντησε «All we are saying is give peace a chance». Η συγκεκριμένη ατάκα του έμεινε στο μυαλό και έγραψε το Give Peace A Chance.
50 χρόνια μετά την πρώτη Bed in διαμαρτυρία, η κίνηση που έκαναν οι Lennon και Ono παραμένει ζωντανή αλλά όπως ξέρετε όσο και να διαμαρτυρηθούν τα δισεκατομμύρια  πολιτών του κόσμου, οι μεμονωμένοι ηγέτες θα αποφασίσουν να κάνουν πολέμους χωρίς να ρωτούν.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
23/4/19
 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου