OPERATION: MINDCRIME. ΟΙ QUEENSRYCHE ΗΧΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!

Ποτέ δεν θεώρησα τους Queensryche, σαν ακόμα ένα καλό heavy συγκρότημα. Από την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους Rage for Order(1986), το αμερικάνικο συγκρότημα από το Seattle της Ουάσιγκτον, είχε δείξει ότι έχει ένα δικό του προσανατολισμό, πολύ ώριμο, πολύ διαφορετικό σε σχέση με τα άλλα συγκροτήματα της εποχής τους. Κάθε φορά που άκουγα το Rage for Order, ανακάλυπτα καινούργια πράγματα και μου άρεσε περισσότερο. Δουλεμένοι στίχοι, συνθέσεις που δείχνουν ιδιαίτερη τεχνοτροπία, παίξιμο που ξεφεύγει από το κλασικό metal, κτίζοντας ένα καινούργιο ιδίωμα, αυτό του progressive metal.  Κι όλα αυτά σε μια εποχή που το hair metal κυριαρχούσε και γενικά το metal ήταν στην ακμή του, οι Queensryche είχαν τη δική τους ώριμη πρόταση. Η επιτυχία του Rage for Order τους έδινε την ευκαιρία  να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό κι εμπνευσμένο. Την ιστορία του τρίτου άλμπουμ των Queensryche, Operation: Mindcrime θυμήθηκε ο Αλέξανδρος Ριχάρδος και την παρουσιάζει.

Σε μια χρονιά (1988) που έως τότε είχαν κυκλοφορήσει σημαντικά άλμπουμ για την εξέλιξη του hard/heavy, άλμπουμ σαν τα Seventh Son of a Seventh Son των Iron Maiden, το πρώτο ομώνυμο των L.A. Guns, το Odyssey του Yngwie Malmsteen, το Long Cold Winter των Cinderella, το Thundersteel των Riot αλλά και τόσα άλλα, το Operation; Mindcrime φαντάζει σαν το πιο σημαντικό. Κι όπως αποδείχτηκε, ήταν. Στρωτά συνθετικά μέρη, βιρτουόζικο παίξιμο, περίπλοκες αλλά κατανοητές συνθέσεις και πρωτότυπη ιδέα στίχων με βασικό concept (κεντρική ιδέα), ήταν τα συνθετικά του που το έκαναν απαράμιλλο.

Για να ξεκινήσουμε από κάπου, ας δούμε την κεντρική ιδέα των στίχων που βασίστηκε στον κεντρικό ήρωα, τον Nikki ένα πρώην ναρκομανή που γίνεται υποχείριο του Dr X. Στην αρχή τού παρουσιάζεται σαν προστάτης, αλλά σιγά σιγά αρχίζει να του επιβάλλεται, αναγκάζοντας να δολοφονήσει τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες της πόλης. Η αδελφή Μαίρη μια πρώην πόρνη και νυν μοναχή(!!!) εντάσσεται στην όλη συνωμοσίας, με τον Nikki να συμμετέχει απρόθυμα στην επαναστατική ομάδα που στόχος της έχει την ίδια τη διεφθαρμένη κοινωνία. Ο Nikki αρνείται να δολοφονήσει την Sister Mary που τη βρίσκει κρεμασμένη από το ίδιο της το ροζάριο. Ο Nikki σε κακή ψυχολογική κατάσταση κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Σιγά σιγά ξανακερδίζει τη μνήμη του, αλλά τώρα κοιτάζει την εικόνα του σε έναν καθρέφτη, αδυνατεί να αναγνωρίσει ποιος είναι και τι έχει γίνει.
Ο Geoff Tate αποδείχτηκε άριστος χειριστής των λέξεων, αφού στο τέλος αφήνει τον ακροατή να βγάλει το συμπέρασμά του! Κάθε κομμάτι του άλμπουμ ξετυλίγει την ιστορία, με τα "I Don't Believe in Love" και "Eyes of a Stranger" να αποτελούν την κορύφωση.
Αν η παραπάνω ιστορία, σας φάνηκε μπλεγμένη και ιδιότροπη, εκείνο που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η σαφής προσπάθεια του Tate να δείξει τη διαφθορά της κοινωνίας. Θα ήταν πολύ εύκολο, το όλο concept να ήταν πιο ανώδυνο, όμως προτίμησαν την πολυπλοκότητα. Γενικά, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά, το Operation: Mindcrime είναι άλμπουμ που θέλει τη συμμετοχή τού ακροατή και δεν περιορίζεται σε μια απλή ακρόαση.
Βλέποντας ότι το μέγεθος του Operation: Mindcrime, άρχισε να μεγαλώνει, σκέφτηκαν να του δώσουν μεγαλύτερο όγκο, προσθέτοντας περισσότερα θεατρικά στοιχεία. Η ιδέα της μοναχής ήταν του κιθαρίστα Michael F. Wilton που έτυχε να βρεθεί σε ένα πάρτι στο Άμστερνταμ, όπου στην πίστα του club μια κοπέλα, ντυμένη μοναχή χόρευε techno.
Για το ρόλο του Dr. X, οι Queensryche επέλεξαν τον Άγγλο ηθοποιό Anthony Valentine, που δανείζει τη φωνή του στο άλμπουμ, ενώ για το ρόλο της μοναχής, την Pamela Moore. Την επιλογή της, έκανε ο άλλος κιθαρίστας του συγκροτήματος Chris DeGarmo, που έτυχε να ακούσει τη φωνή της από το ραδιόφωνο σε ένα διαφημιστικό! Η αλήθεια είναι ότι άνοιξε η τύχη της γιατί απλό μια άγνωστη ηθοποιό, Pamela Moore εμφανίστηκε σε πολλές περιοδείες των Queensryche υποδυόμενη επάνω στη σκηνή την Sister Mary, δίνοντας μια έντονη θεατρική μορφή.

Την παραγωγή του άλμπουμ, ανέλαβε ο Άγγλος Peter Collins, με βασικό κριτήριο ότι είχε δουλέψει σαν παραγωγός σε 2 άλμπουμ των Rush (Power Windows και Hold Your Fire) και ήξερε τον ήχο. Σε μια εποχή που η ψηφιακή τεχνολογία δεν είχε ακόμα μπει στη ζωή μας, το συγκρότημα ζήτησε τα ηχητικά εφέ να είναι αληθινά κι όχι έτοιμα. Έτσι ο ήχος του κατεβάσματος του παραθύρου στο αυτοκίνητο του Dr. X στην αρχή του “Suite Sister Mary” έγινε με μαγνητόφωνο στο πεζοδρόμιο του studio στο Μόντρεαλ.
Ο Michael Kamen  ανέλαβε τα ορχηστρικά μέρη. Έγινε πλατύτερα γνωστός το 1999 χάρις στη συμμετοχή του σαν διευθυντής ορχήστρας στο άλμπουμ των Metallica, S&M. Ήταν μέλος των New York Rock & Roll Ensemble που το 1970 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Reflections σε συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι.
To άλμπουμ έβγαλε 3 singles, τα "Eyes of a Stranger", "I Don't Believe in Love" και "Revolution Calling” , ενώ το άλμπουμ πούλησε μόνο στην Αμερική, μέχρι σήμερα 3.000.000 αντίτυπα! Το αξιοπερίεργο είναι ότι τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του αν και οι κριτικές και η περιοδεία είχε πάει πολύ καλά, είχε πουλήσει μόνο 500.000 αντίτυπα και χρειάστηκε να περάσουν άλλα δύο χρόνια, το 1991 για να πουλήσει το πρώτο εκατομμύριο αντίτυπα!
Ηταν τέτοια η επιτυχία του άλμπουμ αλλά και η ανταπόκριση του κόσμου στις συναυλίες τους, που το 1991 κυκλοφόρησαν σε VHS (σ.σ. ακόμα δεν είχαν αποσυρθεί από την αγορά οι VHS βιντεοκασέτες για να αντικατασταθούν από τα dvd) το box set Operation: Livecrime το οποίο πούλησε τον εκπληκτικό αριθμό των 260.000 αντιτύπων. Και γράφω εκπληκτικό, γιατί οι Μουσικές Βιντεοκασέτες (VHS) δεν σημείωσαν σε κανένα μέρος του κόσμου εμπορική επιτυχία. Κάτι που συμβαίνει τώρα με τα dvd. Αρχικά το Operation: Livecrime κυκλοφόρησε σε VHS κι αργότερα σε box set με το VHS και το live Operation: Mindcrime.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Δύο χρόνια μετά, το 1990 κυκλοφόρησαν το εξ ίσου σημαντικό Empire. Σε μια εποχή που το hard/heavy metal βρισκόταν σε σταδιακή υποχώρηση κι αυτή η πρόταση των Queensryche είχε πολύ ενδιαφέρον, για να μη γράψω περισσότερο ενδιαφέρον σε σχέση με το Operation:Mindcrime, αλλά αυτό είναι η προσωπική μου γνώμη! 
 TRIVIA
To ροζάριο ή ροδάριο αποτελεί κομμάτι της παράδοσης της  Καθολικής Εκκλησίας,  κι αποτελείται από μία σειρά χαντρών σε ένα κορδόνι (σ.σ. σαν κομπολόι).
O Rockmachine.gr ζήτησε από τον πλέον ειδικό, Δημήτρη Καζατζή συνιδρυτικό μέλος του Operation: Greek Empire να γράψει ένα κείμενο για τη διαχρονική αξία του Operation: Mindcrime.
“Telephone please. Dr. Davis, telephone please."
"Dr. Blaire, Dr. Blaire, Dr. J. Hamilton, Dr. J. Hamilton"
"It's 10 minutes past curfew, why are you still up?.....Sweet dreams...YOU BASTARD!”
Τα τακούνια της νοσοκόμας την ώρα που ψάχνει τους γιατρούς της κλινικής και που δείχνει την απέραντη έγνοια της για την κατάσταση του Nikkie, ηχούν καθημερινά στ' αυτιά μου εδώ και 31 χρόνια! Ακούγοντας τα εκείνο το μεσημέρι του Μαίου του 1988 που αγόρασα το δίσκο και πριν καν ακούσω την πρώτη νότα από το “Anarchy-X”, ένοιωσα ότι εδώ είχα στα χέρια μου κάτι πολύ μεγάλο.
Οι Queensryche ήταν η αγαπημένη μου μπάντα από το 1984 όταν και τους πρωτοάκουσα και πραγματικά, αυτό που άκουγα, ηχούσε ηδονικά στ' αυτιά μου και με έκανε να νοιώθω μια δικαίωση απέναντι στον εαυτό μου για την επιλογή του. Απ' ό,τι φάνηκε πάντως στη συνέχεια, δεν ήμουν ο μόνος που ένοιωθε αυτό το μεγαλείο.

Το Operation: Mindcrime έμελε να γίνει θεμέλιος λίθος, όχι του metal, αλλά της αυστηρής και ταυτόχρονα “εκνευριστικής” τελειότητας της μουσικής και να γίνει το σημείο αναφοράς αλλά και το σημείο αδυναμίας σύγκρισης με οποιοδήποτε concept album κυκλοφόρησε από τον οποιονδήποτε στη συνέχεια. Διακεκριμένοι μουσικοκριτικοί, το κατέταξαν δίπλα στο “The Wall” των Pink Floyd ως ένα ισάξιο θεματικό album. Κάποιοι από αυτούς όπως επίσης και κορυφαίοι μουσικοί, παραδέχτηκαν ότι το Operation: Mindcrime είναι ένας δίσκος από τον οποίο δεν λείπει ούτε περισσεύει έστω και μια νότα! Θεματικά, ο Geoff Tate, εμπνευστής της ιστορίας του Nikkie, του Dr. X, και της Mary, ναι μεν δεν είχε ανακαλύψει τον τροχό αφού σαν θέμα είχε απασχολήσει αρκετό καιρό πριν κι άλλους καλλιτέχνες, ήταν όμως τόσο άρτια και πειστική η ερμηνεία του που σε συνδυασμό με τον συνθετικό οίστρο αλλά και τους μοναδικούς ήχους των Wilton και DeGarmo, έδωσε στον δίσκο μια ααπίστευτη θεατρικότητα που όμοια της δεν είχε εμφανιστεί μέχρι τότε όχι μόνο στο metal αλλά και στο ευρύτερο rock. Τη θεατρικότητα αυτή έβγαζε η μπάντα με καθηλωτικό τρόπο κάθε φορά που το παρουσίαζε ζωντανά, από την “Building Empires Tour” (1990-1992)  μέχρι και το 2008 όπου και παρουσιάστηκε για τελευταία φορά στη Βρετανική περιοδεία.
Είχε προηγηθεί και μάλιστα 21 μόλις μέρες πριν, η κυκλοφορία του “Seventh Son Of A Seventh Son” από τους Iron Maiden, γεγονός που αναπόφευκτα τράβηξε όλο σχεδόν το ενδιαφέρον του metal κόσμου και θα ήταν απόλυτα φυσιολογικό το Operation: Mindcrime να βρεθεί στα αζήτητα. Δε θέλω να μπω σε διαδικασία σύγκρισης δύο υπέρτατων δίσκων, μπήκε όμως ο Bruce Dickinson λίγο μετά την κυκλοφορία τους. “Δε μπορούμε να μιλάμε για το καλύτερο concept album από τη στιγμή που υπάρχει το Operation: Mindcrime των Queensryche” δήλωσε...

Το  Operation: Mindcrime έχει αφήσει μια τεράστια κληρονομιά στη μουσική. Όχι γιατί επηρέασε τους μετέπειτα μουσικούς, δεν τόλμησε κανείς να το αγγίξει και όταν ακόμα και το ίδιο το συγκρότημα επιχείρησε να το συνεχίσει 18 χρόνια αργότερα, το αποτέλεσμα (από την ανταπόκριση του κόσμου κυρίως) δεν ήταν και τόσο ικανοποιητικό. Η κληρονομιά του  Operation: Mindcrime, είναι ο ίδιος ο δίσκος που ακούγεται μέχρι και σήμερα και χαίρει του απόλυτου θαυμασμού και σεβασμού από οποιονδήποτε τον ακούει.

Δημήτρης Καζαντζής
Empire Liaison Staff
Operation: Greek Empire, co founder

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ…
Το 2006 το συγκρότημα κι αφού μετά το Operation: Mindcrime έχει ήδη κυκλοφορήσει 5 άλμπουμ, κυκλοφορεί τη συνέχεια με τίτλο Operation: Mindcrime II (Νο 14 Αμερική, Νο 107 Μ.Βρετανία) με τον Ronnie James Dio στο ρόλο του  Dr. X.  Το συγκρότημα περιόδευσε παίζοντας ολόκληρα και τα 2 άλμπουμ με τη συμμετοχή ηθοποιών, σκηνικών και video οθονών. Κατά τη διάρκεια αυτού του live, για πρώτη φορά παρουσιάστηκε και ο θάνατός της  Sister Mary. Το 2007 κυκλοφόρησε το DVD,  Mindcrime at the Moore, βιντεοσκοπημένο στο Moore Theatre του Seattle, όπου εμφανίζεται ο Ronnie James Dio στη μοναδική εμφάνισή του ως Dr. X (σ.σ. ερμηνεύει το “The Chase”.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

12/4/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Αν και το Rage For Order είναι το αγαπημένο μου,και το The Warning είναι ένα υπέρλαμπρο διαμάντι του αμερικάνικου Heavy Metal,πρέπει να παραδεχτούμε την αξία του Operation Mindcrime.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τεραστια δισκαρα και τεραστια μπανταρα!! Μεγαλη λατρεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή