JEFF BECK WITH THE JAN HAMMER GROUP – LIVE(1977)

Αυτή είναι η πρώτη φορά που στη στήλη παρουσιάζουμε ένα live άλμπουμ που ανήκει στο χώρο του fusion. Δεν μπορώ να πως είμαι φίλος του συγκεκριμένου είδους αλλά σίγουρα υπάρχουν ορισμένα άλμπουμ που ξεχωρίζουν κι ένα από αυτά είναι και το Live των Jeff Beck και Ian Hammer.
Πριν περάσω στην παρουσίαση του θα πρέπει να αναφέρω λίγα λόγια για τους 2 βασικούς μουσικούς και ξεκινώ με τον Άγγλο Jeff Beck που έγινε γνωστός παίζοντας με τους Yardbirds κι αργότερα με τους Jeff Beck Group και τους Beck Bogart and Appice. Εξαιρετικός κιθαρίστας, υψηλής δεξιοτεχνίας δεν κατάφερε ποτέ να κάνει μια προσωπική επιτυχία για τον απλό λόγο ότι δεν συνέθετε. Όλοι τον ήθελαν να παίζει μαζί τους (Mick Jagger, Rod Stewart, Paul Rodgers κ.α.) αλλά κόλλαγαν στο γεγονός ότι δεν προσέφερε συνθετικά. Από το 1974 έως και το 1980 κυκλοφόρησε 3 άλμπουμ, όλα στο χώρο του fusion με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Ο Τσέχος Jan Hammer έδειξε το ταλέντο του παίζοντας στους  Mahavishnu Orchestra αλλά το 1984 τον έμαθε όλος ο κόσμος, αφού συνέθεσε το βασικό θέμα της σειράς Miami Vice που πήγε στο Νο1 του αμερικάνικου chart! Υψηλού επιπέδου μουσικός, έχει παίξει με τους Carlos Santana, John McLaughlin, Elvin Jones, Neil Schon, Steve Lukather κ.α.
Μετά από την αναγκαία αυτή μικρή παρουσίαση των δύο υπερταλεντούχων μουσικών να βάλουμε το δίσκο στο πικ απ και να ξεκινήσουμε με το πιο εύκολο κομμάτι, το “Freeway Jam” που πάντα αναρωτιόμουνα πως διαφημιστής δεν ανακάλυψε τη studio εκτέλεση για να ντύσει μουσικά μια διαφήμιση.  Ένα από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου με πολύ καλή κιθάρα (όπως όλα!). Σχεδόν αγνώριστη ακούγεται  η σύνθεση των Lennon/McCartney, “She’s a Woman”, ενώ μαγικές ή καλύτερα απολαυστικές είναι οι τρεις συνθέσεις της β πλευράς με καλύτερο το “Scatterbrain” που το βιολί του Steve Kinder δένει άψογα.  

Γενικά η ύπαρξη βιολιού στο fusion συγκροτήματα, δίνει στα κομμάτια άλλη διάσταση, κάνοντας τα πιο πλούσια, αλλά εκείνο που χαρακτηρίζει και τα 7 κομμάτια του Live είναι η περφεξιονισμός των 5 μουσικών και η ικανότητά τους να μην κουράζουν, πράγμα πολύ δύσκολο για το είδος κι ακόμα περισσότερο για κάποιον που δεν είναι απαραίτητα φίλος του fusion που ήκμασε τη δεκαετία του 70.
Η μπάντα που συνοδεύει τους 2 μουσικούς αποτελείται από τους Tony "Thunder" τύμπανά, Fernando Saunders μπάσο και Steve Kindler –βιολί, πλήκτρα.
Δίσκος που τον ακούς και τον απολαμβάνεις.

TRIVIA
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για το που ηχογραφήθηκαν τα 7 κομμάτια του άλμπουμ. Σίγουρα ηχογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιοδείας του που διήρκεσε από τον Ιούνιο του 1976 έως και το Φεβρουάριο του 1977.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ


7/4/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου