H JOAN JETT, H LITA FORD ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ RUNAWAYS

 Το συγκρότημα των Runaways είναι γνωστό για τη συνύπαρξη των Joan Jett
και Lita Ford, πριν αυτές κάνουν μεγάλη προσωπική καριέρα. Όμως το all female συγκρότημα θα έπρεπε να ήταν γνωστό και για ένα άλλο λόγο ακόμα πιο σημαντικό: Σε μια εποχή (1976-1979) που στο rock δέσποζε το ανδρικό στοιχείο, οι Runaways κατάφεραν να ...επιζήσουν και να αφήσουν πίσω τους μουσικό αποτύπωμα.
Σχηματιστήκαν το 1975 από την ντράμερ Sandy West και την κιθαρίστρια/τραγουδίστρια Joan Jett. Οι δύο τους ήταν άγνωστες μεταξύ τους αλλά ήλθαν σε επαφή μέσω του manager/παραγωγού Kim Fowley που έδωσε το τηλέφωνο της West στην Joan Jett για να συνεργαστούν. Ο Fowley τις βοήθησε να βρουν την μπασίστρια Micki Steele και την Lita Ford (κιθάρα) που αρχικά προοριζόταν να παίξει μπάσο. Τελευταία μπήκε στο συγκρότημα η τραγουδίστρια Cherie Currie. Με τη βοήθεια του Fowley υπέγραψαν στη Mercury Records και το 1976 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο το όνομά τους (Νο 194 Αμερική). Στο πρώτο άλμπουμ τους υπάρχει η μεγαλύτερη επιτυχία τους στα sinlges, το "Cherry Bomb" (Νο 106 Αμερική), σύνθεση των Joan Jett και Kim Fowley. iΤότε αλλά ακόμα και σήμερα ήταν πολύ περίεργο ένα συγκρότημα να έχει μόνο γυναικεία μέλη και κανέναν άνδρα! Έχοντας ένα πρώτο άλμπουμ στη δισκογραφία τους άνοιξαν τις συναυλίες συγκροτημάτων όπως των Cheap Trick, Van Halen, The Talking Heads και Tom Petty and the Heartbreakers.
Πολύ σημαντικό για την ιστορία τους αλλά και για την εξέλιξη του rock είναι το documentary Edgeplay: A Film About the Runaways της Vicki Blue που διετέλεσε μπασίτρια τους! Το 1977 κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Queens of Noise (Νο 172 Αμερική) το οποίο συνέπεσε με την εμφάνιση του punk και πολλοί λανθασμένα τις κατέταξαν στο punk κίνημα χωρίς όμως να υπάρχει η παραμικρή σχέση.
Η επιτυχία τους στην Ιαπωνία, τις φέρνει στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου όπου ηχογραφούν το άλμπουμ Live in Japan (1977). Παράλληλα η Fox αποχωρεί και την αντικαθιστά αρχικά η Joan Jett και αργότερα η Vicki Blue. Ακολούθησαν κι άλλες αποχωρήσεις – αντικαταστάσεις για να φθάσουμε στην κυκλοφορία του τρίτο studio άλμπουμ τους με τίτλο Waitin' for the Night (1977), όπου η κυκλοφορία του συνδυάζεται με περιοδεία όπου έπαιξαν με τους  Ramones. Οι μεταξύ τους σχέσεις δεν ήταν καθόλου καλές με αποτέλεσμα η Currie να κυκλοφορήσει το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο Beauty's Only Skin Deep και οι σχέσεις Lita Ford και Joan Jett να είναι κάκιστες σε σημείο που το συγκρότημα οδηγείται στη διάλυση.Το 1978 όπου κυκλοφόρησαν  το τέταρτο και τελευταίο άλμπουμ τους με τίτλο And Now... The Runaways.
TRIVIA
  • To "Cherry Bomb", επαναηχογράφησε τόσο η Joan Jett με τους the Blackhearts στο άλμπουμ τους Glorious Results of a Misspent Youth (1984), όσο και η  Cherie Currie μαζί με τη δίδυμη αδελφή της Marie Currie στο άλμπουμ τους Messin' with the Boys(1997).
    Οι Runaways κυκλοφόρησαν 17(!) singles, αλλά εκτός του Cherry Bomb"  κανένα δεν κατάφερε να μπει στο αμερικάνικο ή βρετανικό chart!
  • Μετά τη συναυλία τους την Πρωτοχρονιά του 1978 στο San Francisco , η Joan Jett έφυγε από το συγκρότημα γιατί ήθελε να ακολουθήσει μια Punk/glamμουσική οδό που εκείνη την εποχή ήταν της μόδας. Σε αντίθεση με τις Lita Ford και Sandy West που παρέμειναν στο συγκρότημα που τελικά διαλύθηκε τον Απρίλιο του 1979.

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Η Joan Jett ακολούθησε πετυχημένη προσωπική καριέρα βγάζοντας μεγάλες επιτυχίες όπως "I Love Rock 'n' Roll" (πρώτη εκτέλεση από τους Arrows),"Crimson and Clover", "Bad Reputation" και "I Hate Myself for Loving You". Το 1987 πρωταγωνίστησε με τον Michael J. Fox, στην ταινία Light of the Day. To 2015 μπήκε στο  Rock and Roll Hall of Fame. Τελευταίο άλμπουμ της είναι το Unvarnished (2013) ενώ ποτέ δεν διέψευσε ή επιβεβαίωσε τις φήμες που την ήθελαν λεσβία ή bisexual.
H ντράμερ Sandy West σχημάτισε τις Sandy West Band κι έπαιξε σαν session με τον μπασίστα των Who, John Entwistle. Παρέδιδε μαθήματα ντραμς, ώσπου διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα και πέθανε το 2006.
Η μπασίστρια Micki Steele έγινε μέλος του γυναικείου συγκροτήματος των The Bangles όπου στα μέσα της δεκαετίας του 80 είχαν πολλές επιτυχίες μεταξύ αυτών το Νο1 single στην Αμερική "Eternal Flame".
Η οργανίστρια/τραγουδίστρια Cherie Currie μετά τη διάλυση των Runaways κυκλοφόρησε το άλμπουμ Beauty's Only Skin Deep και το 1980 μαζί με την αδελφή της Marie Currie, το  Messin' with the Boys στο οποίο συμμετέχουν μέλη των Toto. Έπαιξε στον κινηματόγραφο στην ταινία Foxes και παντρεύτηκε τον ηθοποιό Robert Hays με τον οποίο χώρισε το  1997.
Η κιθαρίστρια/τραγουδίστρια Lita Ford μαζί με την Joan Jett έχουν την πιο μεγάλη και γνωστή καριέρα. Πι γνωστά και πετυχημένα είναι τα άλμπουμ της  Lita (1988),  Stiletto (1990) και Dangerous Curves (1991) και β’βέβαια το ντουέτο της με τον Ozzy, "Close My Eyes Forever" . Πριν  παντρευτεί τον κιθαρίστα των W.A.S.P.,o Chris Holmes καθώς και τον τραγουδιστών των Nitro, ήταν αρραβωνιασμένη με τον Tony Iommi. Τελευταίο άλμπουμ της είναι το Time Capsule (2016).


Η επίσης μπασίστρια/τραγουδίστρια Jackie Fox δεν συνέχισε στη μουσική αλλά τελείωσε το Πανεπιστήμιο UCLA σπουδάζοντας ξένεs γλώσσες. Διατήρησε το κανονικό πατρώνυμό της, Fuchs, έχει δικό της website και  blog (www.myspace.com/jackiefuchs) και γράφει βιβλία.
Το 2015 μετά το θάνατο του Fowley, η Fox αποκάλυψε ότι την παραμονή του 1975 ο Fowley είχε προσπαθήσει να τη βιάσει.
Η επίσης μπασίστρια Vicki Blue (κανονικό όνομα: Victory Tischler-Blue) ασχολήθηκε με την παραγωγή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών, μεταξύ αυτών και το Naked Under Leather, ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη Suzi Quatro.
Τέλος, η Laurie McAllister ήταν η τρίτη μπασίστρια που πέρασε από τις Runaways.  Μετά τη διάλυσή τους, έπαιξε σε ένα άλλο γυναικείο συγκρότημα, τις Orchids που το 1980 κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ. Πέθανε το 2011 μετά από αλλεργικό σοκ σε ηλικία 54 ετών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

22/4/19

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου