ΤΡΙΠΟΔΩΝ 32: ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΟΚΟΒΙΝΟΥ

Έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε το Facebook για να κατακεραυνώνουμε, κατηγορούμε και παρουσιάζουμε τις αδυναμίες (των άλλων). Στο μικρό άρθρο που ακολουθεί, σκέφτηκα να κάνω το εντελώς αντίθετο!  Στην οδό Τριπόδων, η οποία είναι η αρχαιότερη σωζόμενη οδός στην Αθήνα, στο νούμερο 32 στην Πλάκα (η Τριπόδων είναι ψηλά στην Ανδιανού, περί τα 600 μέτρα από το Μοναστηράκι), βρίσκεται ένα παλαιό σπίτι που είναι δεμένο με τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο. Έτσι σε μια επίσκεψή μου στο κέντρο της Αθήνας, σκέφτηκα να περάσω να δω το σπίτι  όπου γυρίστηκαν σκηνές για την ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» με τους Γιώργο Κωνσταντίνου και Μάρω Κοντού σαν ζευγα΄ρι με το όνομα Κοκοβίνου!
Σε ένα απόλυτα καθαρό και πολιτισμένο περιβάλλον που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θα θυμούνται οι συνομήλικοι μου της δεκαετίας του 70, η Πλάκα και οι δρόμοι τους αποπνέουν πολιτισμό και με ιδιαίτερη χαρά είδα ότι το συγκεκριμένο σπίτι, εξωτερικά είμαι βαμμένο και διατηρημένο. Ξέρετε, πίστευα ότι και εσείς. Θα δω κάποιο εγκαταλελειμμένο ερείπιο, με ξεχαρβαλωμένα παράθυρα, σπασμένα τζάμια κλπ. Αντ' αυτού είδα ένα  χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό δείγμα σπιτού του προηγούμενου αιώνα σε καλή, εξωτερική κατάσταση με τον εξωτερικό  κήπο  που δεν φαίνεται στη φωτογραφία είναι εγκαταλελειμμένος. Από ότι μου είπαν οι γείτονες  το σπίτι στις αρχές του 1800 ήταν παλιά στρατιωτική διοίκηση και σήμερα το κτήριο έχει παραχωρηθεί για να αξιοποιηθεί σαν Δημόσια Περιουσία, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ ) για να αξιοποιηθεί με εκκίνηση αντιτίμου στα 900.000€ ενώ  έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο -το 1995- από το τμήμα νεότερων μνημείων της διεύθυνσης πολιτιστικής ανάπτυξης του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση και με βάση τα όσα ορίζει η ελληνική νομοθεσία, το κτίριο απαγορεύεται να δεχτεί οποιαδήποτε επέμβαση (επισκευές, συντήρηση ή άλλη προσθήκη), χωρίς ο ιδιοκτήτης να ζητήσει άδεια από την εφορεία νεότερων μνημείων. Σημερινός ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι το υπουργείο Πολιτισμού.
Πιθανολογώ ότι το σπίτι δεν μπορεί να είναι επισκέψιμο για λόγους στατικής κι έτσι δεν μπορεί να γίνει ένα μουσείο του ελληνικού κινηματογράφου. Δυστυχώς σχεδόν όλα τα σπίτια ή και οι χώροι που γυρίστηκαν οι ελληνικές ταινίες των δεκαετιών 50 και 60 αλλά και 70 ή έχουν δοθεί για αντιπαροχή ή έχουν αλλάξει εντελώς. Εδώ να σημειώσω ότι στην ταινία το σπίτι κατεδαφίζεται, αλλά ήταν μέρος της μυθοπλασίας και κατεδάφισαν άλλο σπίτι.
Ακόμα και ο ρουχισμός που χρησιμοποιήθηκε στις ταινίες, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, έχουν χαθεί ή καταστραφεί. Κανείς δεν σκέφτηκε να τα συγκεντρώσει. Δεν θυμάμαι σε ποιο κτίριο, αλλά τα μόνα ρούχα που υπάρχουν είναι ορισμένα τουαλέτες των Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη και Μαίρης Χρονοπούλου που εκτίθενται. Αν κάποιος ξέρει που βρίσκονται ας το αναφέρει στα σχόλια.
Βγείτε βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, περάστε από την οδό Τριπόδων 32 (ονομάστηκε έτσι γιατί κατά την αρχαιότητα  τη διέσχιζαν οι νυχτερινές λαμπαδηδρομίες που γίνονταν προς τιμήν του Θεού Διονύσου και πήρε το όνομά της από τους χάλκινους τρίποδες που τοποθετούνταν κατά μήκος της) και συνδυάστε το με καφέ ή με γεύμα στα πλησίον μαγαζιά. Η Αθήνα είναι υπέροχη πόλις με πολλές ομορφιές.
φωτό: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
 9/4/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου