YES – “OWNER OF A LONELY HEART” ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ PROGRESSIVE

Η μεγάλη επιτυχία των Yes “Owner of a Lonely Heart" δεν είναι απλά μια all time επιτυχία αλλά ένα τραγούδι που έκλεισε μια εποχή. Για όσους δεν είχαν την τύχη να ζουν τότε, ολόκληρη τη δεκαετία του 70 στη Μ.Βρετανία αναπτύχθηκε το ισχυρό και πολύ όμορφο μουσικό κίνημα του progressive rock με τους Yes να είναι ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα του είδους. Όπως για όλα τα πράγματα έρχεται το τέλος έτσι συνέβη και για το progressive που από το 1976 και μετά άρχισε να παρουσιάζει μια σταδιακή πτώση. Ποιος όμως περίμενε ότι ένα από τα progressive συγκροτήματα που αποτέλεσαν τη σημαία του είδους θα κυκλοφορούσε ένα τραγούδι εντελώς έξω από τη λογική του progressive και μάλιστα με τεράστια επιτυχία; 
Βασικός συνθέτης του τραγουδιού ο νοτιοαφρικάνος Trevor Rabin με τη συμμετοχή των Jon Anderson, Chris Squire και Trevor Horn, το "Owner of a Lonely Heart" (Νο 28 Μ.Βρετανία, Νο 1 Αμερική) κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1983 σαν πρώτο single από το άλμπουμ των Yes, 90125.
Όπως διαβάσατε στην πιο πάνω παράγραφο, βασικός συνθέτης του τραγουδιού είναι ο νοτιοαφρικάνος κιθαρίστας, μέλος τότε των Yes, Trevor Rabin ο οποίος έγραψε τη βασική συνθετική γραμμή του όταν έκανε μπάνιο σπίτι του. Μόλις βγήκε από το μπάνιο του, ηχογράφησε σε ένα τετρακάναλο μαγνητόφωνο τη μελωδία  κι αργότερα συμπλήρωσε τα μέρη των ντραμς, πλήκτρων αλλά και τους στίχους. Κράτησε το κομμάτι για το επόμενο προσωπικό του άλμπουμ που θα ήταν το τέταρτο στη προσωπική του δισκογραφία αλλά όταν το πήγε στις δισκογραφικές εταιρείες,καμία δεν το δέχτηκε. Μάλιστα μια τεράστια προσωπικότητα της αμερικάνικης δισκογραφίας, ο Clive Davis, πρόεδρος της Arista Records του είπε ότι το τραγούδι είναι πολύ περίεργο κι αποκλείεται να κάνει επιτυχία. Του πρότεινε να γράψει τραγούδια στο ύφος των Foreigner που εκείνη την εποχή έσπερναν.
Στη συνέχεια πήγε στη Geffen Records που μάλλον αδιαφόρησε για το τραγούδι αλλά τον συνέστησε στα μέλη των Asia που εκείνη την εποχή δεν είχαν καταλήξει στην οριστική σύνθεση τους. Ο Rabin δεν τα βρήκε μαζί τους και αποφάσισε να κρατήσει το τραγούδι για προσωπικό του άλμπουμ.
Ο μόνος που διέκρινε στο συγκεκριμένο τραγούδι δείγματα επιτυχίας, ήταν ο A&R της RCA Records, Ron Fair που του έκανε εντύπωση η διαφορετικότητα του τραγουδιού, χαρακτηρίζοντας το "τραγούδι πρόκληση". Ο Fair του πρότεινε συμβόλαιο αλλά ο Rabin το αρνήθηκε γιατί είχε έλθει σε επαφή με πρώην μέλη των Yes, τους  Chris Squire μπάσο και Alan White ντραμς που ετοίμαζαν ένα νέο συγκρότημα κάτω από το όνομα Cinema. Συμφωνεί μαζί τους και εκτός από το “Owner of a Lonely Heart"ο Rabin συνθετικά συμμετέχει και στα 10 κομμάτια του άλμπουμ 90125 που τελικά κυκλοφόρησε κάτω από το όνομα Yes.
Σε συνεντεύξεις που έχει δώσει ο Trevor Rabin εμφανίζεται πολύ ενοχλημένος από το γεγονός ότι ξαφνικά δίπλα στο δικό του όνομα που είναι ο συνθέτης, εμφανίστηκαν τα ονόματα κι άλλων μελών των Yes (Chris Squire, Jon Anderson και Trevor Horn) οι οποίοι βέβαια καρπώθηκαν μέρος των συνθετικών δικαιωμάτων. Όπως λέει ο Rabin η σύνθεση είναι εξ ολοκλήρου δική του και μόνο ο  Squire άλλαξε μια γέφυρα την ώρα που το ηχογραφούσαν!
To video παίχτηκε στο heavy rotation του MTV κάνοντας τους Yes να αποκτήσουν μια καινούργια γενιά οπαδών που δεν είχαν καμία σχέση με το progressive!
Σκηνοθέτης του είναι ο γνωστός εικαστικός Storm Thorgerson κι ο ηθοποιός που παίζει ονομάζεται Danny Webb και βιντεοσκοπήθηκε πάνω σε διάφορες οροφές κτηρίων του Λονδίνου.
 O οργανίστας Tony Kaye δεν εμφανίζεται στο video και στη θέση του είναι ο Eddie Jobson που φαίνεται πολύ λίγο. Ο Jobson δεν ηχογράφησε ποτέ με τους Yes!

TRIVIA
  • To τραγούδι επανακυκλοφόρησε σε πολλές διαφορετικές εκδόσεις και μίξεις.
  • O τίτλος 90125 προέρχεται από τον αύξοντα κωδικό κυκλοφορίας του δίσκου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

4/3/19


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Δεν έχω κάποιο σχόλιο για το άρθρο. Θέλω απλώς να σημειώσω την αλματώδη βελτίωση της αισθητικής του rockmachine, με το που εμφανίστηκε το σήμα των Dropkick Murphys, πάνω δεξιά!
    Θα πρότεινα να μείνει εκεί για πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή