TRIUMPH-JUST A GAME (1979): ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ HARD ROCK ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΩΔΙΑ

Το Just a Game είναι το τρίτο άλμπουμ στη δισκογραφία των Καναδών Triumph και το πρώτο που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά και το πρώτο που αγόρασα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα εκτιμήσει τη δουλειά τους τότε, πράγμα που έκανα πολλά χρόνια αργότερα.
Σαν συγκρότημα οι Triumph ποτέ δεν άγγιξαν την κορυφή, κατάφεραν όμως να γίνουν δημοφιλείς  με τα περισσότερα άλμπουμ της δισκογραφίας τους να μπορούν να χαρακτηριστούν καλά! Εκείνο που κατάφεραν με σχετική ευκολία ήταν να συνδυάσουν το hard rock με τη μελωδία, τόσο σε ερμηνευτικό επίπεδο όσο και συνθετικό, με τα τραγούδια “Just a Game” και “Hold On” είναι έντονα παραδείγματα. Θα μείνω στο “Hold On” που στα 6 λεπτά που διαρκεί, είναι έντονες οι αλλαγές του και η πλούσια συνθετική δομή του. Το τραγούδι που ξεχώρισε στους αμερικάνικους ραδιοσταθμούς αλλά και αυτό που έμεινε από το δίσκο είναι το "Lay it on the Line» που μαζί με τα "Tears in the Rain" και "Follow Your Heart" δίνουν ταυτότητα στο συγκρότημα. Να σημειώσω ότι τα δύο τελευταία τραγούδια δεν συμπεριλαμβάνονται στο Just a Game, αλλά σε άλλα άλμπουμ τους. Για να επιστρέψω στο Just a Game, το τραγούδι "Young Enough to Cry" είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών που έγραφα πιο πάνω, ένα blues κομμάτι με πολύ καλό σόλο από τον Emmett.
Το μόνο κομμάτι που είναι παράταιρο είναι το "Suitcase Blues" που κλείνει το άλμπουμ , αλλά την καλή και στιβαρή εικόνα που αφήνει το Just A Game δεν θα χαλάσει ένα τραγούδι..
TRIVIA
Το διπλό εξώφυλλο σε όλο το άνοιγμά του
  • Αν τα διάφορα σχέδια στο εξώφυλλο σάς φαίνονται άσχετα μεταξύ τους, δεν έχετε άδικο. Απλά όλα τα σχέδια αναφέρονται στους στίχους των τραγουδιών.
  • Οι πρώτες εκδόσεις του βινυλίου είχαν διπλό εξώφυλλο όπου είχαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που βασίστηκε σε μια ιδέα του Rik Emmett και το υλοποίησε ο Mike Levine φτιάχνοντας τους κανόνες του!
  • Το πρώτο όνομα τους ήταν Abernathy Shagnaster που ευτυχώς άλλαξαν σε Triumph. Μάλιστα με αυτό το όνομα είχαν κυκλοφορήσει κι ένα single το 1975! 
 ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Progressions of Power (1980) που έφθασε έως το Νο 32 του αμερικάνικου chart κι έβγαλε δυο επιτυχίες, τα "I Can Survive" και "I Live for the Weekend".
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. .Οταν βλεπω την λεξη Triumph ενα ονομα ξεχωριζω .Rik Emmett .Kαποτε ειχα κανει ενα 'αφιερωμα ' στον Rik Emmett ,σε ενα φορουμ πριν καμια 12-15 αρια η παραπανω χρονια , που σταματησε να υπαρχει , και φυσικα τα κειμενα πηγαν υπερ πατριδος . Ενας απο τους πληρεστερους μουσικους που εχω ακουσει ποτε ,ενας δασκαλος μουσικης , εχω λιωσει κατα καιρους καποια απο τα προσωπικα του . Μετα την ροκ κινηθηκε και σε jazz μονοπατια αλλα παντα βρισκει τον τροπο να γυρισει παλι στο ροκ . Υπαρχουν πολλα βιντεακια του στο youtube που αξιζει να δει καποιος ακομα και αν δεν εχει ιδεα απο μουσικη γιατι τα μαθηματα που δινει ειναι απλα και κυριως απομυθοποιει πολλα πραγματα. Στον Καναδα εχει τεραστιο ονομα και αναγνωριση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TRIUMPH: Ακομα μια πηγη αστειρευτου ταλεντου και μουσικου μεγαλειου. Μελωδικοι ηγετες που κρατησαν ψηλα την Καναδικη σημαια στο μουσικο καταιγισμο των 80's!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Triumph είναι ισχυρά φαβορί για την θέση του...δεύτερου καλύτερου συγκροτήματος από τον Καναδά,μιας και η πρώτη είναι αιώνια καπαρωμένη από τους Rush.
    Από τους οποίους βλέπουμε πολλά στοιχεία σε κομμάτια του άλμπουμ.Περασμένα φυσικά από το δημιουργικό chinois των Triumph!
    Θεωρώ επίσης ότι ο Rick Emmett φαίνεται ότι λοξοκοιτάει προς τον Alex Lifeson κατά διαστήματα,αν και από μόνος του αποτελεί μεγάλη φυσιογνωμία της ηλεκτρικής κιθάρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή