ROCK INCIDENT 64: ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ XYZ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΑΡ ΟΛΙΓΟ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ SUPERGROUP

Tο 1980 ήταν μια πολύ περίεργη χρονιά τόσο για τους Yes όσο και για τους Led Zeppelin. O θάνατος του John Bonham έχει οδηγήσει το συγκρότημα των Led Zeppelin στη διάλυση, ενώ οι Yes, με αρκετά διαφορετική σύνθεση και πολύ διαφορετικό ήχο από αυτόν που τους ξέραμε, κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Drama και οδηγήθηκαν σε ένα τριετές διάλειμμα.
Απογοητευμένοι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, ο κιθαρίστα των Led Zeppelin Jimmy Page, ο μπασίστας των Yes, Chris Squire, ο ντράμερ των Yes, Alan White με την προσθήκη του οργανίστα των Greenslade,  David Lawson σχηματίζουν τους XYZ!  Το όνομά τους προήλθε από τα αρχικά των λέξεων “Ex Yes , Led Zeppelin”.
Πραγματικό supergroup που έμεινε στα χαρτιά και σε κάποια demos ενώ ήθελαν να προσλάβουν σαν manager ή τον Peter Grant ή τον Brian Lane. Για αυτά τα demos θα μιλήσουμε σήμερα, αφού αναφέρω ότι η ιδέα για τη πρόσκαιρη δημιουργία των XYZ υπήρξε η τυχαία συνάντηση των Squire και  Page σε ένα πάρτι λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1980. Οι συζητήσεις για την επάνδρωσή του προχώρησαν πολύ γρήγορα με τον Page να θεωρεί ότι ο Robert Plant θα ήταν ο καταλληλότερος για τη θέση του τραγουδιστή. Πράγματι ο Plant έκανε κάποιες πρόβες μαζί τους αλλά ψυχολογικά δεν ήταν έτοιμος για ένα εγχείρημα μετά το θάνατο του John Bonham, κι έτσι η όλη συνεργασία σταμάτησε..
Οι Squire και White, που για όσους δεν τους ξέρουν ήταν γνώριμοι από τη συνύπαρξη τους στους Yes, ηχογράφησαν το single "Run with the Fox" για να σχηματίσουν λίγο αργότερα τους Cinema με τη συμμετοχή του κιθαρίστα Trevor Rabin και του οργανίστα Tony Kaye. Ο Rabin άκουσε το υλικό που είχαν σε demos από τις ηχογραφήσεις των XYZ και τους είπε να τα ξαναδουλέψουν! Στο μεταξύ στους Cinema προστέθηκε ο τραγουδιστής Jon Anderson και άφησαν το όνομα Cinema, παίρνοντας το παλιό τους, το Yes (σ.σ. προφανώς λύθηκε το νομικό πρόβλημα που είχαν με τα δικαιώματα του ονόματος) και ηχογράφησαν το άλμπουμ 90125(1983). Ποτέ δεν διευκρινίστηκε αν κάποια από τα τραγούδια που είχε ακούσει ο Rabin των XYZ με τις αναγκαίες τροποποιήσεις παρουσιάστηκε στο 90125. Σε συνέντευξή του το 2008 ο ντράμερ Alan White είχε πει ότι «υλικό των XYZ χρησιμοποιήθηκε στο 90125».

Δύο πράγματα κρατώ από το παραπάνω άρθρο που σίγουρα αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην ιστορία του rock έστω κι αν τραγούδια τους δεν κυκλοφόρησαν ποτέ. Το πρώτο είναι ότι παρ ολίγο να είχαμε ένα τεράστιο supergroup με τη συνύπαρξη μουσικών από τους Yes και τους Led Zeppelin! Το δεύτερο είναι ότι ο Page δεν προχώρησε  τη συνεργασία με τους υπόλοιπους μόλις ο Plant αρνήθηκε τη συμμετοχή του στους XYZ!
ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΩΝ XYZ
•    To "Mind Drive" εμφανίστηκε ελαφρά αλλαγμένο με τον ίδιο τίτλο στο άλμπουμ των Keys to Ascension 2(1997).
•    Το "Fortune Hunter" χρησιμοποιήθηκε στο δεύτερο άλμπουμ των Firm.
•    Τέλος το "Can You See" μετονομάστηκε σε "Can You Imagine" και χρησιμοποιήθηκε στο άλμπουμ των Yes, Magnification (2001).
Σάς προτείνω να επισκεφτείτε τους παρακάτω συνδέσμους Greenslade, Firm.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

22/3/19
 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου