PAT BENATAR- “LOVE IS A BATTERFIELD”: ΟΤΑΝ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ!

Το 1983 ήταν μια χρονιά που καθόρισε την πορεία της Pat Benatar. Η σπουδαία Αμερικανίδα τραγουδίστρια είχε ολοκληρώσει την sold out περιοδεία της (για την προώθηση του τέταρτου album της “Get nervous”) και σχεδίαζε την κυκλοφορία του live album “Live from Εarth”. Πρόθεση της ίδιας, αλλά και του κιθαρίστα συζύγου της Neil Giraldo (ο οποίος ήταν και παραμένει ο κύριος συνεργάτης της) ήταν να συμπεριληφθεί στο album ένα τραγούδι ηχογραφημένο σε studio, το οποίο θα κυκλοφορούσε σαν single. H Pat σκέφθηκε να απευθυνθεί στον Mike Chapman, ο οποίος της είχε γράψει τρία κομμάτια για το πρώτο της LP “In the heat of the night”, που είχε κυκλοφορήσει το 1979. Ο Chapman ήταν πολύ επιτυχημένος συνθέτης καθώς είχε γράψει πολλά γνωστά κομμάτια για καλλιτέχνες όπως οι: Smokie, Suzi Quatro, The Sweet κ.α..
Οι Holly Knight και Mike Chapman βρίσκονταν στο σπίτι του Chapman, για να γράψουν κάποια τραγούδια, όταν  τηλεφώνησε η  Pat Benatar και ρώτησε τον Chapman αν μπορεί να γράψει ένα τραγούδι γι’ αυτή. Εκείνος συμφώνησε καθώς και ο Knight μπορούσε να τον βοηθήσει. Όταν ο Knight του παρουσίασε τις πρώτες μελωδίες ο Chapman του είπε: «Ας βάλουμε κάτι παράξενο για τίτλο. Κάτι μοναδικό».  Στη συνέχεια σύνδεσε στην τύχη κάποιες λέξεις και είπε: “Για παράδειγμα “love is a battlefield” Οι Chapman – Knight έγραψαν το τραγούδι σαν μπαλάντα και ξαφνιάστηκαν όταν έμαθαν ότι η Benatar του είχε δώσει άλλη, πιο rock, μορφή. Υπεύθυνος γι’ αυτή την αλλαγή είναι ο Neil Giraldo, ο οποίος πειραματίστηκε πάνω στο τραγούδι χρησιμοποιώντας drum machines και αποφάσισε να το μετατρέψει σε uptempo  κομμάτι.  Ο Neil Giraldo χρησιμοποίησε μια LinnDrum machine (την οποία μόλις είχε αγοράσει), που ήταν από τις πρώτες που κυκλοφόρησαν και είχαν drum samples αντί για ήχους synthesizer. Μόλις ολοκλήρωσε την ηχογράφηση του κομματιού, ζήτησε από τον Chapman να το ακούσει και να του πει την γνώμη του. Ο Chapman θύμωσε ακούγοντας το πόσο είχε αλλάξει το κομμάτι ο Giraldo και του είπε: «Δεν θέλω να έχεις πλέον το τραγούδι μου. Το μισώ. Μισώ ό,τι του έχεις κάνει. Είναι απαίσιο δεν μπορώ να το ακούσω». Ανάλογη ήταν και η αντίδραση των υπευθύνων της εταιρείας, όταν ο Giraldo τους παρουσίασε το τραγούδι. Αντέδρασαν λέγοντας:  «Γιατί έβαλες drum machine;», «Τι είναι αυτή η παράξενη λούπα;», «Είναι χάλια. Δεν το κυκλοφορούμε». Ευτυχώς ο Giraldo επέμεινε και χρειάστηκε να τσακωθεί μαζί τους, αλλά τους έπεισε να κυκλοφορήσουν το τραγούδι τονίζοντάς τους: «Σίγουρα θα γίνει μεγάλη επιτυχία». Ο Giraldo έχει δηλώσει ότι δεν κρατά κακία στον Chapman, για την αντίδρασή του, καθώς θεωρεί  ότι και ο ίδιος θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο, αν ήταν στη θέση του. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τον Giraldo, καθώς το “Love is a battlefield” έφτασε στο Νο1 αρκετών χωρών (Αυστραλία, Ολλανδία, Βέλγιο), ενώ γνώρισε μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ (Νο5), στον Καναδά (Νο 2), στην Γερμανία (Νο3) και σε πολλές ακόμη.
Στους στίχους του κομματιού δυο άνθρωποι που αγαπούν ο ένας τον άλλον, αλλά δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν παραχωρήσεις, παρουσιάζονται σαν στρατιώτες οι οποίοι κρατούν τις θέσεις τους στο πεδίο της μάχης. Από τη μια πλευρά πληγώνουν ο ένας τον άλλον και από την άλλη μοιάζουν παγιδευμένοι στα ίδια τα δεσμά της αγάπης τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι στίχοι:
“And if your heart surrenders/
You'll need me to hold”
(αν ο αγαπημένος της παραδοθεί, θα την έχει ανάγκη να σταθεί δίπλα του, όπως θα συνέβαινε και αν είχε τραυματιστεί στο πεδίο της μάχης).
Το video του “Love is a battlefield” σκηνοθετήθηκε από τον Bob Giraldi. Η Benatar υποδύεται μια έφηβη (!) που, για να γλιτώσει από τον καταπιεστικό πατέρα της,  εγκαταλείπει το σπίτι. Ο πατέρας της την προειδοποιεί ότι, αν φύγει, η πόρτα του σπιτιού θα μείνει κλειστή γι’ αυτήν. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε διάλογος σε μουσικό video clip.
Η επιτυχία του “Love is a battlefield” άλλαξε για πάντα το ύφος και τον ήχο της Benatar. Τα επόμενα albums που κυκλοφόρησε είχαν πιο έντονο το pop στοιχείο και αργά, αλλά σταθερά, η εικόνα της οργισμένης επαναστάτριας του “Hell is for children”, της σκληρής rock περσόνας του “Hit me with your best shot”, της υποβλητικής ερμηνεύτριας του ‘Shadows of the night” και του “Fire and Ice” (με το οποίο τη γνώρισα και τη λάτρεψα), άρχισε να ξεφτίζει.
TRIVIA
• To “Love is a battlefield” βρέθηκε στο Νο 30 της λίστας του VH1' με τα 100 σπουδαιότερα τραγούδια των 1980s, ενώ οι πωλήσεις ξεπέρασαν το 1.000.000.
• Ο μπασίστας της Benatar, Roger Capps, που συμμετείχε στην ηχογράφηση του κομματιού, έφυγε από το γκρουπ λίγο πριν την κυκλοφορία του.
• Το τραγούδι παίζει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της ταινίας 13 Going on 30 (2004), ενώ το συναντάμε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές (Psych, Drop dead diva)
• Σύμφωνα με τον Knight  η εκτέλεση του“Love is a battlefield” από την  Brooke White  (η οποία το τραγούδησε στο American Idol το 2008)  μοιάζει αρκετά με την αρχική εκδοχή του κομματιού.


Θόδωρος Τερζόπουλος


9/3/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου