KISS ALIVE I (1975) YOU WANT THE BEST, AND YOU GOT IT… THE HOTTEST BAND IN THE WOLRD, KISS…

Έτσι ξεκινά… με αυτή την προσφώνηση το πρώτο live album των KISS, ένα διπλό ζωντανά ηχογραφημένο βινύλιο, που θεωρείται από πολλούς και όχι άδικα, ένα από τα πιο θρυλικά αλλά και πιο ιστορικά μουσικά live ντοκουμέντα της δεκαετίας του ’70.
Θέλοντας να διοχετεύσουν την ενέργεια των ζωντανών τους εμφανίσεων σε μία βινυλιακή ηχογράφηση, οι KISS κυκλοφόρησαν το διπλό, ζωντανό album “Alive I”, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία ανεβαίνοντας στα charts του Billboard.
Η κατάσταση στο «στρατόπεδο» των KISS το 1975 ήταν κάπως παράδοξη, όλες οι συναυλίες τους ήταν όλες sold out και κανένα άλλο μεγάλο συγκρότημα δεν τους ήθελε ως opening act, καθώς οι γεμάτες ενέργειας ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος ήταν ασυναγώνιστες εκείνη τη στιγμή. Κάποια headline όμως group συμφώνησαν να παίξουν πριν από τους KISS, επειδή δεν ήθελαν να βγουν τη σκηνή μετά από αυτούς, μιας και το ακροατήριο ζητούσε απεγνωσμένα να δει τους KISS.
Παρά τη μεγάλη τους φήμη ως live συγκρότημα, τα τρία πρώτα studio album τους δεν πωλούσαν καθόλου και τα τραγούδια τους δεν τα έπαιζαν και πολύ στο ραδιόφωνο.
Το συγκρότημα επίσης δεν ήταν ικανοποιημένο με τα τρία πρώτα LP τους “Kiss”, “Hotter Than Hell” και “Dressed To Kill”, αφού δεν ήταν σε θέση να συλλάβουν απόλυτα την ενέργεια των ζωντανών τους παραστάσεων. Τα σύνθετα live shows τους είχαν ήδη αρκετά πυροτεχνήματα οι κιθάρες που έβγαζαν καπνό, όλα αυτά κόστιζαν πολλά χρήματα και το συγκρότημα σχεδόν όλο το 1975 χρειαζόταν απεγνωσμένα χρήματα, για να προχωρήσει παρακάτω.
Επίσης η δισκογραφική τους εταιρεία η Casablanca ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και χρειάζονταν απελπιστικά και γρήγορα κάποια χρήματα, οπότε το συγκρότημα αποφάσισε να κάνει μια επικίνδυνη και παράτολμη κίνηση. Αλλά πίσω στα 1975 τα ζωντανά ηχογραφημένα albums δεν πωλούσαν και πολλά αντίτυπα, αλλά αυτό το ζωντανό LP έπρεπε να πουλήσει πολλά αντίγραφα, διαφορετικά η ιστορία του συγκροτήματος θα είχε τελειώσει κάπου στο 1975. Με αυτή την σκέψη για το πιθανό τέλος της καριέρας τους και έδωσαν μια κόλαση από συναυλίες για την προώθηση του τρίτου τους δίσκου του “Dressed To Kill”, όπως ήταν πάντα δηλαδή… hotter than hell.

Ένα διπλό album, θα ήταν επίσης κι ένας εγγυητής της επιτυχίας των KISS, για το αν θα υπήρχε μέλλον, το “Alive I” είναι κατά κάποιο τρόπο το καλύτερο τους LP, αφού παρουσιάζει τα καλύτερα τραγούδια των τριών πρώτων δίσκων τους. Σύμφωνα με τον κιθαρίστα Paul Stanley, το album έπρεπε να πουλήσει 350.000 copies για να κρατήσει ζωντανό το συγκρότημα, την εποχή εκείνη, το πιο επιτυχημένο τους album πουλούσε πάνω-κάτω μόνον 90.000 αντίτυπα. Όταν κυκλοφόρησε πούλησε πολλά αντίτυπα και η φήμη του συγκροτήματος μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Τούτο το live album, άλλαξε δια παντός την μουσική βιομηχανία αφού πολλοί άλλοι καλλιτέχνες άρχισαν να κυκλοφορούν διπλούς ζωντανούς δίσκους όπως το “Alive I. Αν ήθελαν και τ’ αλλά μουσικά σχήματα να είναι ένα από τα μεγαλύτερα Hard Rock συγκροτήματα, έπρεπε κι αυτά να βγάλουν ένα διπλό ζωντανό LP σε κάποια στιγμή της καριέρας τους, σαν το Alive I.
Το άλμπουμ παραμένει ένα από τα καλύτερα live LP όλων των εποχών, μετά από τόσα χρόνια, παρουσιάζει ένα νέο group που δεν φοβόταν να κάνει μια επικίνδυνη απόφαση στην καριέρα του, με την κυκλοφορία αυτού του δίσκου και πέτυχε ως την μεγάλη τους ανακάλυψη. Όταν ακούτε αυτόν το δίσκο, θα έχετε πραγματικά την αίσθηση ότι είστε στην συναυλία των KISS, όλο αυτό το συναίσθημα ζωντανεύει πολύ καλά κάθε φορά που ακούτε. Επίσης να τονίσω, πως οι ζωντανές εκδόσεις των τραγουδιών είναι σχεδόν πάντα καλύτερες από τις εκδόσεις των studio, οι οποίες όμως δεν ήταν καθόλου μα καθόλου κακές.

Με απλά λόγια, το Alive I είναι μια κλασική συλλογή από σκληρά Rock ‘n’ Rroll τραγούδια, που τροφοδοτήθηκαν στο έπακρο από τους Paul Stanley, Gene Simmons, Ace Frehley και Peter Criss.
Το άκουσα στις αρχές των 80’s και πραγματικά δεν μπορούσα να πιστέψω στα αφτιά μου.Ένα ηλεκτροφόρο setlist με όγκο και βάθος. Το απόλυτο show Rock Show, με ζωντανό χρώμα, με κεραυνοβόλο δύναμη από τους ενισχυτές Marshall, εκρήξεις, χάος πυρκαγιάς και σειρήνες. Ενώ η μουσική συχνά ήταν πιο άγρια από ότι περίμενα. Αυτή η ηχογράφηση έθεσε πραγματικά το group σ’ έναν άλλο πλανήτη, σ’ έναν πλανήτη KISS που γυρίζει ακόμη και σήμερα.
Οι KISS έχουν κυκλοφορήσει πολλά ζωντανά albums, αλλά αυτό το αρχικό Alive είναι το πιο σκληρό που έχουν βγάλει ποτέ. Στο σύνολο του διαθέτει μια βροντερή απόδοση, φέρνοντας το συγκρότημα από το έδαφος να χτυπάει για τη ζωή του πάνω στη σκηνή. Η θύελλα του Alive I συλλαμβάνει το group σε πλήρη εκρηκτική ενέργεια.
Πίσω από το make-up το group βρυχάται μέσα από τα σεξουαλικά φορτισμένα Duece και Strutter, προσθέτοντας επίσης το βομβαρδιστικό Black Diamond, το εύφλεκτο Firehouse, το μοναδικό Cold Gin και το υπέροχο Rock Bottom. Καθώς και τα ανεπανάληπτα Let Me Go Rock ‘N’ Roll και Nothin’ To Loose.
Εντούτοις, κανένα τραγούδι δεν συνοψίζει το show της δύναμης των KISS περισσότερο από τον ύμνο του Rock And Roll All Nite.
Καθώς η δεκαετία του '70 προχώρησε, οι KISS προχώρησαν κι αυτοί σε μια  μεγαλύτερη διάρκειας ζωής, που κρατά μέχρι και τις μέρες μας.


SIDE I: “Deuce”, “Strutter”, “Got To Choose”, “Hotter Than Hell”, “Firehouse”.
SIDE II: “Nothin' To Lose”, “C'mon And Love Me”, “Parasite”, “She”.
SIDE III: “Watchin' You”, “100.000 Years”, “Black Diamond”.
SIDE IV: “Rock Bottom”, “Cold Gin”, “Rock And Roll All Nite”, “Let Me Go, Rock 'N’ Roll”.
KISS: Paul Stanley – Vocals/ Guitar, Gene Simmons – Vocals/ Bass, Ace Frehley Guitar/ Vocals and Peter Criss – Drums/ Vocals.
Το οπισθόφυλλο.
TRIVIA
  • Το album έχει διάρκεια 71 λεπτά και κυκλοφόρησε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1975. Καταγράφηκε ζωντανά κατά τη διάρκεια της περιοδείας του “Dressed To Kill”, ενώ ηχογραφήθηκε στις εξής πόλεις Detroit, (Michigan) στις 16 Μαΐου, Cleveland, (Ohio) στις 21 Ιουνίου, Wildwood, (New Jersey) στις 20 Ιουλίου και Davenport, (Iowa) στις 23 Ιουλίου 1975. Η πρώτη κυκλοφορία του LP είχε ως ένθετο ένα 8-σέλιδο λεύκωμα με φωτογραφίες του group. Η παραγωγή του δίσκου έγινε στα θρυλικά Electric Lady Studios, στην New York τον Αύγουστο του ιδίου χρόνου από τον μέγιστο παραγωγό Eddie Kramer.
  • Το διπλό Alive I, γνώρισε μεγάλη επιτυχία ανεβαίνοντας στο Top-10 του Billboard, η υψηλότερη θέση είναι το Νο.9, ενώ έμεινε στα charts επί 110 εβδομάδες. Επίσης έγινε χρυσό σε Αμερική και Καναδά.Η προσφώνηση της εισαγωγής στο βομβαρδιστικό intro ανήκει στον rodie J.R. Smalling.


Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος
Director Greek Kiss Army

3/3/19/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου