FABULOUS THUNDERBIRDS: ΟΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΟΥΝ TEXAS BLUES

Οι Fabulous Thunderbirds είναι ένα συγκρότημα που έπρεπε να ήταν δημοφιλές στη χώρα μας. Όχι ότι έχουν κάποια ιδιαίτερη επιτυχία στην Αμερική ή σε άλλες χώρες ης Ευρώπης, αλλά ο ήχος τους, Texas blues και γενικά το attitude τους είναι αγαπητά στη χώρα μας, αλλά οι είναι μάλλον άγνωστοι.
Η καριέρα τους ξεκινά το 1976 όταν οι  Kim Wilson τραγούδι/φυσαρμόνικα, Jimmy Vaughan κιθάρα, John Melancon μπάσο και Mick Buck ντραμς σχηματίζουν τον πρώτο πυρήνα τους. Στα επόμενα χρόνια, οι Wilson και Vαughan ήταν τα σταθερά μέλη με εναλλαγές στη rhythm section.  Για να τελειώσουμε με τις συστάσεις, ο Jimmy Vaughan είναι ο μεγάλος αδελφός του Stevie Ray Vaughan κι ο δάσκαλός του στην κιθάρα!
 Τα πρώτο δύο άλμπουμ τους (Girls Go Wild-1979 και What's the Word-1980) πέρασαν  απαρατήρητα, με τα δύο επόμενα Butt Rockin'(No 176 Αμερική 1981) και T-Bird Rhythm (1982) να βελτιώνουν την εικόνα τους αλλά και πάλι χωρίς καλές πωλήσεις. Μετά από 4 αποτυχημένα άλμπουμ στην Chrysalis, μένουν χωρίς συμβόλαιο για να περάσουν σχεδόν 4 ολόκληρα χρόνια και να υπογράψουν στην Epic Rec. όπου το 1986 κυκλοφόρησαν το Tuff Enuf (Νο 13 Αμερική).
Ο ήχο τους είναι καλύτερος, η rhythm section μοντέρνα και το σημαντικότερο, οι συνθέσεις τους βελτιωμένες.  Οι έως χθες άγνωστοι στην Αμερική Fabulous Thunderbirds, βλέπουν το πέμπτο άλμπουμ της δισκογραφίας τους να ξεπερνάει σε πωλήσεις το 1.000.000 αντίτυπα και το single, «Tuff Enuff’ να πηγαίνει στο Νο 10 του αμερικάνικου chart! Το Texas blues ύφος τους, ξεπερνά τα όρια των νότιων πολιτειών και ακούγεται σε όλη την Αμερική. Ηγετική φυσιογνωμία ο τραγουδιστής/φυσαρμονίστας Kim Wilson αλλά και ο κιθαρίστας Jimmy Vaughan που δεν έχει την αίγλη του αδελφού του αλλά το παίξιμό του είναι πολύ καλό.  Η επιτυχία του άλμπουμ Tuff Enuff τους φέρνει να ανοίγουν τις συναυλίες των Rolling Stones και Eric Clapton.
Παρ’ όλη την καλή πορεία του Tuff Enuff, η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη αφού το άλμπουμ τους Hot Number (No 49 Αμερική, 1987) δεν ικανοποίησε. To 1988 προσθέτουν κι ένα δεύτερο  κιθαρίστα, τον Doyle Bramhall II, με τον Jimmie Vaughan να αποχωρεί και να ηχογραφεί με τον αδελφό του το άλμπουμ Family Style(1990). Μετά το θάνατο του S.R. Vaughan, o Jimmy ακολούθησε προσωπική καριέρα και οι The Fabulous Thunderbirds τον αντικατέστησαν με τους Duke Robillard και Kid Bangham (o Doyle Bramhall II έμεινε για λίγους μήνες στο συγκρότημα κι απεχώρησε στα τέλη του 1989).
Το συγκρότημα συνεχίζει να ηχογραφεί με πολλές αλλαγές στη σύνθέση του με τελευταίο άλμπουμ το Strong Like That (2016).
TRIVIA    
  • To single «Tuff Enuff” ακούγεται στην ταινία Gung Ho (1986), ενώ τραγούδια τους ακούστηκαν και στην ταινία Hot Pursuit. To"Twist It Off"συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας Light of Day. Όμως δεν σταματούν εδώ τα τραγούδια τους που ακούστηκαν σε ταινίες ή συμπεριλήφθηκαν σε soundtracks. Και το “Powered Stuff’ ακούστηκε στην ταινία αλλά και στο soundtrack Coctail (1988)
  • Ήταν το πρώτο συγκρότημα που μετέδωσε συναυλία με HD κάμερες μέσω Internet (6 Φεβρουαρίου 2000). Αυτή η εμφάνισή τους κυκλοφόρησε και σε DVD με τίτλο Invitation Only.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Tuff Enuff (19860
Hot Number (1987)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

5/3/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου