CLASH - FROM HERE TO ETERNITY(1999) ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΠΟΧΗ, Σ' ΈΝΑ ΔΙΣΚΟ

«Από εδώ μέχρι την αιωνιότητα» είναι ο τίτλος του πρώτου από τα δύο συνολικά επίσημα live άλμπουμ των Clash και νομίζω ότι ο τίτλος είναι απόλυτα πετυχημένος και προσδιορίζει τόσο το περιεχόμενο όσο και την κληρονομία του!
Αυτό είναι το πρώτο live άλμπουμ που συμπεριλαμβάνουμε σε αυτή τη στήλη από συγκρότημα που προέρχεται από το χώρο του punk/new wave και μάλλον όχι το τελευταίο. Ηχογραφημένο μεταξύ 1978 και 1982 σε διαφορετικά μέρη, στην καλύτερη και δημιουργικότερη περίοδο τους, το From Here to Eternity: Live περιέχει 17 κομμάτια, αντιπροσωπευτικά της εποχής, του κύρους των Clash και της μουσικής τους. “"London's Burning", Clash City Rockers", "Career Opportunities", ‘Capital Radio”, "London Calling", "Should I Stay or Should I Go", "Know Your Rights", "I Fought the Law" είναι μερικοί ύμνοι με τους οποίους μεγάλωσαν οι σημερινοί 50αρηδες.  Ύμνοι (σ.σ. προσέξτε ότι δεν έγραψα τραγούδια) που έπαιζαν διαρκώς στα Clubs που λειτουργούσαν όχι μόνο σαν χώρος για να πιείς ένα ποτό αλλά και χώρος που θα άκουγες την αγαπημένη σου μουσική και θα συναντούσες τους κολλητούς σου με τους οποίους είχες τον ίδιο πολιτισμό. Το Mad, ο Πήγασος, το Musswell's στην Κυψέλη, το Maze στη Λ. Κηφησίας κοντά στου Φλόκα, το Point στα Εξάρχεια, το Snowball στο Κολωνάκι, το Paranoid στη Λ.Βουλιαγμένης, το Τrash στα Εξάρχεια, και το Εναλλάξ στα Εξάρχεια και στη Θεσσαλονίκη, η Σελήνη πίσω απ τη Λέσχη Αξιωματικών, το Berlin στη Χρυσοστόμου Σμύρνης, το  Λούκυ Λουκ κοντά στο κέντρο και το Μικρό Καφέ και βέβαια πολλά άλλα, διέδωσαν τότε αυτή τη μουσική.

Με τη μέση διάρκεια των τραγουδιών να μην ξεπερνούν τα 3 λεπτά, οι Mick Jones (σ.σ. καμία σχέση με τον συνονόματο των Foreigner), Paul Simonon, Joe Strummer και τους ντράμερς Topper Headon και Terry Chimes (σ.σ. παίζε σε 11 τραγούδια) οι Clash μεταδίδουν τον ηλεκτρισμό στα ιδρωμένα κορμιά των fans τους που χτυπιούνται ανελέητα με την ποιότητα και πιστότητα των live ηχογραφήσεων δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου από τις  studio ηχογραφήσεις.
Μια ολόκληρη εποχή σε ένα δίσκο!
TRIVIA
  • Όλα τα κομμάτια είναι γραμμένα ατόφια όπως τα έπαιξαν, χωρίς overdubs εκτός των "London's Burning", "What's My Name" και "I Fought the Law" που ορχηστρικά χρειάστηκαν τεχνική παρέμβαση στο studio.
  • To 2008 κυκλοφόρησε το δεύτερο επίσημο live άλμπουμ των Clash με τίτλο Live at Shea Stadium, ηχογραφημένο στο περίφημο Shea Stadium της Νέας Υόρκης τον Οκτώβριο του 1982.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

24/3/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου