Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ "BRAIN SALAD SURGERY" ΤΩΝ EMERSON LAKE AND PALMER

Το 1973 κι ενώ το progressive rock βρίσκεται στο αποκοφύγωμά του, οι Emerson Lake and Palmer κυκλοφορούν το τέταρτο άλμπουμ τους με τίτλο Brain Salad Surgery μ’ ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά εξώφυλλα, αντάξια του μουσικού περιεχομένου του.
Ο Διευθυντής της δικής τους δισκογραφικής εταιρείας, τη Manticore Rec. Peter Zumsteg ήταν αυτός που τους πρότεινε τον Ελβετό καλλιτέχνη Hans Ruedi Giger ο οποίος ζούσε στη Ζυρίχη κι έτσι κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας τους του 1973, ο Keith Emerson ο οργανίστας του συγκροτήματος μαζί με τον Zumsteg τον επισκέφτηκαν για να δουν αν μπορούν να συνεργαστούν.
Έως εκείνη τη στιγμή, το συγκρότημα είχε τελειώσει με τις ηχογραφήσεις των καινούργιων κομματιών τους στα οποία είχαν δώσει τον προσωρινό τίτλο Whip Some Skull on Ya, η οποία σαν έκφραση σημαίνει πεολειξία!
Ο Hans Ruedi Giger ήταν ένας καλλιτέχνης πολύ μπροστά από την εποχή, (σ.σ. σκοτώθηκε το Μάιο του 2014 όταν έπεσε από τις σκάλες του σπιτιού του) και αφού άκουσε κομμάτια από το επερχόμενο άλμπουμ τους, τους πρωτείνε για εξώφυλλο ένα κρανίο, όπου το εξώφυλλο άνοιγε σε τρίπτυχο και εμφανιζόταν στη θέση του κρανίου ένα γυναικείο κεφάλι. Όταν το σχέδιο του έγινε δεκτό, άλλαξαν και τον τίτλο του άλμπουμ σε Brain Salad Surgery, η οποία έκφραση έχει το ίδιο νόημα με τον προηγούμενο τίτλο, δηλαδή πεολειξία!(σ.σ. αρχίζω να εκπλήσσομαι με την αγγλική γλώσσα που έχει τόσες πολλές εκφράσεις για μια τέτοια λέξη!). Ο Giger επανασχέδιασε και το λογότυπο του συγκροτήματος το οποίο διατήρησαν αρκετά χρόνια. Το πρόσωπο της κοπέλας που χρησιμοποίησε είναι της ελβετίδας ηθοποιού και μοντέλου Li Tobler, που ήταν η μούσα του Ginger.
Είναι πολύ δύσκολο στους νεώτερους να περιγράψεις τα κοπτικά, δίπτυχα και τρίπτυχα εξώφυλλα. Ίσως αυτή η φωτογραφία βοηθάει , δείχνοντας τα ανοίγματα του εξώφυλλου. 
Το αρχικό σχέδιο απεικόνιζε μέσα από τα διάφορα σχήματα, ένα ανδρικό γενετικό όργανό, αλλά εννοείται μόλις το είδαν στη δισκογραφική εταιρείας τους, το απέρριψαν. Εκεί όμως παρουσιάστηκε άλλο πρόβλημα, αφού ο Ginger δεν ήταν καθόλου συνεργάσιμος στο να βγάλει το φαλλό από το εξώφυλλο. Τελικά μπροστά στο να μην χρησιμοποιηθεί καθόλου, υποχώρησε. Η έκδοση συνοδευόταν από μια μεγάλη αφίσα του συγκροτήματος.
 Το αρχικό σχέδιο δεν υπάρχει πουθενά ή κλάπηκε ή χάθηκε.
Το Brain Salad Surgery άνοιξε την πόρτα στον Hans Ruedi Giger για να συνεργαστεί με τους Carcass, Celtic Frost, Debbie Harry, Danzig, Dead Kennedys, Steve Stevens, Magma κ.α.για εξώφυλλα άλμπουμ τους.  Η πιο γνωστή δουλειά του είναι ο σχεδιασμός των τεράτων στην  ταινία Alien! Τέλος, εκτός από εικαστικά, ο Ginger σχεδίασε έπιπλα και εσωτερικούς/εξωτερικούς χώρους κατοικιών!

TRIVIA

Χωρίς να είναι επιβεβαιωμένο, την έκφραση την δανείστηκαν από τους στίχους της μεγάλης επιτυχίας του Dr. John, "Right Place, Wrong Time".

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

13/3/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου