ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ

Με αφορμή την έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), η αναφορά στη χώρα μας είναι δυστυχώς αρνητική αφού εξακολουθεί να θάβει το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών αποβλήτων της, λειτουργώντας αναποτελεσματικά στο κομμάτι της ανακύκλωσης. Δηλαδή δεν τα ανακυκλώνει όπως θα έπρεπε αλλά τα θάβει με τα ‘κανονικά’ σκουπίδια, μολύνοντας το περιβάλλον.
Η κακή δουλειά που γίνεται στα κέντρα επεξεργασίας και διαλογής ανακυκλώσιμων φαίνεται και στη μη ορθή καταγραφή των πλαστικών απορριμμάτων που παράγει και διαχειρίζεται, καθώς η απόκλιση μεταξύ των ποσοτήτων που εμφανίζονται στα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) και των ποσοτήτων που αναφέρονται στις εθνικές της εκθέσεις, παρουσιάζεται σημαντική. Για να μην το κουράζουμε το πράγμα, η θεωρητικά εύκολη ανακύκλωση είναι για εμάς δύσκολη υπόθεση. Εδώ να σημειώσω, ότι ζώντας στον μικρόκοσμό μου στο Χαλάνδρι, πρέπει να ομολογήσω ότι η οργάνωση είναι καλή αφού υπάρχουν 3 διαφορετικοί κάδοι για ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτόνια, πλαστικά και γυαλί) και φανταζόμουν ότι στους περισσότερους δήμους, μετά τόσα χρόνια και σε εγρήγορση στα σχολεία, η ανακύκλωση θα είχε βρει το δρόμο της και θα ήταν σε θετικό πρόσημο για τη χώρα. Όμως προσέξτε, ότι το πρόβλημα δεν το έχουν οι πολίτες που δεν ανακυκλώνουν αλλά οι υπηρεσίες που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους!
Και εδώ τίθεται το ερώτημα, τι στο καλό κάνει σωστά αυτή η χώρα; Απογοήτευση παντού, σε κάθε κλάδο, σε κάθε δραστηριότητα, κυρίως, του δημοσίου τομέα. Σκεφτείτε πόσα χρόνια αυτή η χώρα χρειάστηκε για να μπουν οι Η/Υ στη Δημόσια Διοίκηση και σκεφτείτε πόσα σθεναρά αντιδρούσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ας μην παραθέσω μια σειρά απογοητευτικών αρνητικών αντιδράσεων μας, γιατί δεν θέλω να σκέφτομαι αρνητικά. Όμως που στο καλό αυτή η χώρα, που παλεύει να σηκώσει κεφάλι, δραστηριοποιείται με επιτυχία; Σίγουρα υπάρχουν τομείς όπως τα ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά, χημικά προϊόντα, τρόφιμα,  ποτά, καπνός, λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης που εξάγονται και φέρνουν έσοδα. Και υπάρχουν και άλλοι τομείς και εταιρείες που δεν φαίνονται και είναι κερδοφόροι και αποτελεσματικοί. Όμως το Δημόσιο εξακολουθεί να κινείται με ρυθμούς και νοοτροπία περασμένων  αιώνων. Η έκθεση για την ανακύκλωση είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα πως ούτε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε σωστά! Η σκληρή πραγματικότητα, λέει ότι ζούμε σε μια χώρα που αργοπεθαίνει  και με τίποτα δεν λέει να συνέλθει. Σχεδόν απογοήτευση σε όλους τους τομείς. Διαφθορά, λαϊκισμοί από όλους του πολιτικούς, αναξιοκρατία, ρυθμοί χελώνας στις αποφάσεις κι αδυναμία στην εφαρμογή τους. Τα τελευταία χρόνια πιπιλάμε την καραμέλα «τα παιδιά μας φεύγουν στο εξωτερικό», «τα ελληνικά μυαλά αφήνουν την Ελλάδα». Κι όμως κι αυτό είναι ψέμα. Κι εγώ σαν πατέρας θέλή τα παιδιά μου να μεγαλώσουν, να σταδιοδρομήσουν εδώ και να τα έχω δίπλα μου. Τώρα, προτιμώ να τα δω να φεύγουν και να ζουν στο εξωτερικό, σε κοινωνίες οργανωμένες , σε εργασίες που σέβονται τη δουλειά τους και τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.  Όχι βέβαια ότι όλα είναι καλύτερα έξω, αλοίμονο. Όμως αυτό το χάος, η αδιαφορία και η απογοήτευση σίγουρα δεν συναντάται.
12/3/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Τεραστιο θεμα αυτο της Ελληνικης νοοτροπιας η καλυτερα Νεοελληνικης .Τυχαια παραδειγματα .... Λογω του ισχυρου αερα ο καδος σκουπιδιων μεταφερεται σε προφανεις λαθος θεσεις για παραδειγμα στην ακρη του δρομου . Ε οι κατοικοι σαν να μην συμβαινει τιποτα ξεκινανε και ριχνουν εκει τα σκουπιδια κλεινοντας μερος του δρομου και ενας δεν τον σπρωχνει να τον παει στην θεση του.. . Ο αλλος ( στην θεση του αλλου βαλτε πολλους 'αλλους ') επειδη βαριεται να περπατησει 50 μετρα το παρκαρει πλαγιως σε ενα πεζοδρομιο κλεινοντας την προσβαση σε πεζους και αναγκαζοντας τους να βγαινουν στο δρομο . Και υπαρχουν απειρα παραδειγματα που δειχνουν τι παιδεια εχουμε και τι ανατροφη .Γιατι ο εχων ανατροφη η παιδεια το θεωρει στοιχειο της αξιοπρεπειας του να μην κλεισει το πεζοδρομιο η να μεταφερει εναν καδο στην θεση του .Σκεπτομενος παλαιοτερα τι μπορει να φταιει που ο Ελληνας εχει αυτη την συμπεριφορα κατεληξα σε εναν απο τους λογους . Οι αρχαιοι Ελληνες ... Τι εννοω .Η τεραστια κληρονομια και τα επιτευγματα των προγονων μας, εκανε τους μεταγενεστερους δηλαδη εμας να επαναπαυθουμε, να αποκτησουμε ενα τουπε και μια αλαζονεια .Θεωρησε ο Νεοελληνας οτι ηδη εχει πετυχει παρα πολλα ενω στην ουσια δεν εχει πετυχει τιποτα ,με αποτελεσμα να μενει στασιμος ενω αντιστοιχα αυτοι που θεωρουσε οτι 'κρεμονταν στα δεντρα ' οταν 'αυτος εχτιζε Παρθενωνες ' να κανουν προοδο και να προχωρανε πιο μπροστα . Τι πουλαμε εξω ? Υπερεκτιμημενα ξερονησια που εχουν γινει στεκια της μοδας και κοπανωντας στο κεφαλι τιμολογιακα ξενους και Ελληνες εθελοντες δημιουργουμε ενα οικονομικο κυκλωμα .Για να 'βρω ' και λιγο το θεμα , για να κανουμε σωστα τηγν ανακυκλωση ,πρεπει πρωτα να κανουμε αλλα πολυ πιο βασικα σωστα .Οταν μαθουμε να μην παιρνουμε την σειρα του αλλου στο 'everest' η στον 'Γρηγορη' τοτε θα εχουμε αρχισει να λυνουμε καποια θεματα της συμπεριφορας μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή