ΠΕΘΑΝΕ Ο ΦΑΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Φαίδων Γεωργίτσης, σε ηλικία 80 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνιο. Στην καριέρα του εκτός από τις πολλές ταινίες,, έμεινε σαν ο καλύτερος ζεν πρεμιέ της εποχής κι όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος είχε και ένα σύντομο φλερτ με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. 
Παρ’ όλο που του άρεσε η ηθοποιία, για να μη χαλάσει το χατίρι του πάτερα του, το 1956 μπήκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Έπειτα από μερικούς μήνες τα παρατά όλα για να σπουδάσει ηθοποιός!
Όταν ήλθε το ειδοποιητήριο για τη στράτευσή του, θέλοντας να πάρει αναβολή, γράφεται στη δραματική σχολή του Καρόλου Κουν και γίνεται δεκτός! Εκεί μαζί με τις σπουδές του, γνωρίζει τη συμφοιτήτριά του Μπέτυ Αρβανίτη με την οποία παντρεύεται το 1967.
Μετά την ολοκλήρωση της σχολής του Κουν, φοιτά σε δύο ακόμα δραματικές σχολές, αυτές του Χρήστου Βαχλιώτη και του Πέλου Κατσέλη αλλά κι από το London School of Film Technique.
Ήηδ από σπουδαστής των σχολών είχε αρχίσει να εμφανίζεται σε θεατρικά έργα λλά και στον κινηματογράφο.
Οι κινηματογραφικές επιτυχίες ήταν όμως αυτές που τον καθιέρωσαν και τον έκαναν έναν από τους μεγαλύτερους γόητες της εποχής, πρωταγωνιστώντας με μεγάλα ονόματα.
Η συνεργασία του με τη Φίνος Φιλμ αναδεικνύει το ταλέντο του αλλά και η συμμετοχή του στα μιούζικαλ του μεγάλου Γιάννη Δαλιανίδη όπως «Γοργόνες και Μάγκες», «Νύχτα Γάμου», «Ένας Ιππότης για τη Βασούλα», και «Μια Κυρία στα Μπουζούκια». Εκτός από τα μιούζικαλ έπαιξε και στις ταινίες «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο», «Το Παρελθόν μιας Γυναίκας», «Εκείνος κι Εκείνη», «Όλγα Αγάπη μου», «Ίλιγγος»,  «Φαίδρα’ , «Υπερήφανοι Αετοί», «Ερόικα», «Η ζαβολιάρα», «Η Αεροσυνοδός» και σε περισσότερες από 40 ταινίες που όταν προβάλλονται από την τηλεόραση εξακολουθούν να προκαλούν μεγάλα νούμερα τηλεθέασης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι Γεωργίτσης συμμετείχε σε τρεις ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του '60 που διεκδίκησαν βραβείο Όσκαρ: «Ποτέ την Κυριακή» (1960), «Τα Κόκκινα Φανάρια» (1963) και «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο» (1966)!
Στις αρχές του ’70 στη Ρώμη, κατά τα γυρίσματα μιας ταινίας «Η Αεροσυνοδός», γνωρίστηκε με την Μπέτσι, φωτομοντέλο της Channel. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν  δύο παιδιά, τον Ραφαέλο και τη Μαρίζα.
Στη μικρή οθόνη εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1972 στη σειρά «Το Κόκκινο Δαχυλίδι» ενώ τη δεκαετία του '90 έκανε την τηλεοπτική του επιστροφή στις επιτυχημένες καθημερινές σειρές του Νίκου Φώσκολου «Καλημέρα Ζωή» και «Λάμψη». Τελευταία του κινηματογραφική συμμετοχή ήταν το 2008 στο φιλμ «Ο γιος του Τσάρλυ».
Ο Φαίδων Γεωργίτσης είχε επίσης σκηνοθετήσει αρκετά έργα σε θέατρο και κινηματογράφο ενώ τα τελευταία 20 χρόνια ζούσε στο Κορωπί όπου είχε φτιάξει ένα μεγάλο κτήμα με θέατρο!

1/3/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου