BLACK SABBATH- “IRON MAN” Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΚΟΜΙΚ!

Όταν στα μέσα της δεκαετίας του 70 άκουγα το τραγούδι των Black Sabbath, “Iron Man”, ούτε που είχα σκεφτεί για ποιόν γράφτηκε και για να είμαι ειλικρινής, ούτε που με ενδιέφερε. Στα εφηβικά μου χρόνια είχα ανακαλύψει ένα διαφορετικό ήχο που δεν είχε καμία σχέση με ότι άλλο είχα ακούσει έως τότε. Να συμπληρώσω εδώ, για τους νεώτερους, ότι τότε δεν υπήρχε ο όρος heavy metal αλλά hard rock.
Πολλά χρόνια αργότερα έμαθα την ιστορία των στίχων που γράφτηκαν από το μπασίστα Geezer Butler που έχει γράψει την συντριπτική πλειοψηφία των στίχων των τραγουδιών τους και σας τη μεταφέρω.
Να ξεκινήσουμε από τα βασικά αναφέροντας ότι το"Iron Man"συμπεριλήφθηκε στο δεύτερο άλμπουμ των Black Sabbath με τίτλο Paranoid (1970) και κυκλοφόρησε σε single την επόμενη χρονιά.
Ο "Iron Man" είναι ένας ήρωας κόμικ των παιδικών χρόνων του Butler  και δεν έχει καμία σχέση με τον ομώνυμο ήρωα των Marvel comic! Οι γονείς του δεν του αγόραζαν αμερικάνικα κομικ παρά μόνο τα δύο βρετανικά υπερδημοφιλή παιδικά περιοδικά, τα Beano και Dandy Beano. Όπως έχει πει ο ίδιος ο Butler από τους ήρωες της Marvel ήξερε μόνο τους Batman και Superman ενώ οι άλλοι τού ήταν άγνωστοι.
Ο Eric Clapton στο εξώφυλλο του άλμπουμ John Mayall’s Bluesbreakers κρατάει ένα τεύχος του Beano και στην Μ. Βρετανία ο δίσκος είναι γνωστός με το όνομα Beano. Χαρακτηριστικό είναι ότι έως τότε ο Butler δεν ήξερε την ύπαρξη του …αμερικάνου Iron Man. Όμως ας δούμε την ιστορία του …βρετανού Iron Man όπου οι στίχοι του τραγουδιού μιλούν για το ταξίδι ενός άνδρα μέσα στο χρόνο, στο μέλλον όπου ζει την Αποκάλυψη. Στην επιστροφή του στο παρελθόν συναντά μια μαγνητική καταιγίδα και   μεταμορφώνεται σε σιδερένιο άνθρωπο (Iron Man). Έχοντας δει την μελλοντική καταστροφή στην επιστροφή του δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους γιατί το στόμα του έχει κλείσει και οι όποιες προσπάθειες να επικοινωνήσει αντιμετωπίζονται με χλευασμό. Αυτό τον εξαγριώνει και εκδικείται την ανθρωπότητα, προκαλώντας όλα όσα είχε δει μέλλον.
Αν και οι στίχοι γράφτηκαν από τον Geezer Butler, η ιδέα του τραγουδιού ανήκει στον Ozzy ο οποίος ακούγοντας τη μουσική του τραγουδιού τους είπε να γράψουν ένα τραγούδι με τίτλο Iron Man ή Iron Bloke. Αυτό έκανε τον Butler να σκεφτεί να γράψει στίχους που να έχουν μια σχετική σχέση και σκέφτηκε τον παιδικό του ήρωα και την επιστημονική φαντασία.
Πάντως στην ταινία Iron Man(2008) που βασίζεται στον ήρωα της Marvel Comics, συμπεριλήφθηκε το τραγούδι κι ας μην γράφτηκε για το συγκεκριμένο ήρωα.
Σαν single το “Iron Man” απέτυχε εμπορικά στη Μ.Βρετανία ενώ στην Αμερική σταμάτησε στο Νο 52!

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερες ιστορίες για το Πως Γράφτηκαν μεγάλες rock/hard επιτυχίες.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

30/3/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου