“‘SHOULD I STAY OR SHOULD I GO” ΟΙ CLASH ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΗΧΟΛΗΠΤΗ ΤΑ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ!

To Combat Rock (1982) είναι το πέμπτο άλμπουμ των Clash και το πιο πετυχημένο. Το συγκρότημα διατήρησε τον punk χαρακτήρα του με τον ήχο τους να προσαρμόζεται στα καινούργια δεδομένα (post punk/new wave). Ένα από τα τραγούδια που όχι μόνο ξεχώρισε μέσα από το Combat Rock αλλά έγινε super classic anthem είναι η σύνθεση του κιθαρίστα και τραγουδιστή του συγκροτήματος Mick Jones (σ.σ. απλή συνωνυμία με τον άλλον Mick Jones των Foreigner) “Should I stay or Should I go”. Έχουν γραφτεί πολλά για τους στίχους και τη σημασία τους με πιο σημαντικές εκδοχές αυτή που ήθελε τον Jones να θέλει να φύγει από το συγκρότημα και η άλλη η οποία είναι και η πιο επικρατέστερη να έχει να κάνει με τη θυελλώδη σχέση του με την αμερικανίδα τραγουδίστρια Ellen Foley. Όσοι δεν την ξέρετε, η Folley έγινε γνωστή το 1977 κάνοντας φωνητικά στο άλμπουμ του Meat Loaf, Bat Out of Hell  και ηχογράφησε 4 προσωπικά άλμπουμ με πιο πετυχημένο το Spirit of St. Louis (1981) όπου την παραγωγή έκανε ο Mick Jones ενώ πολλά τραγούδια είναι συνθέσεις των Joe Strummer (κιθαρίστας/τραγουδιστήςς) των Clash) και του Jones. Πιο γνωστή είναι για την ηθοποιίστικη καριέρα της με συμμετοχή στις ταινίες Hair, Tootsie, The King of Comedy, Cocktail, Married to the Mob με πιο πρόσφατη το No Pay, Nudity (2016).
Ellen Foley, Mick Jones

Παρ όλα αυτά ο Mick Jones αρνείται και τις δύο εκδοχές, λέγοντας ότι είναι ένα πολύ καλό rock τραγούδι που εξελίχθηκε σε classic. Οι στίχοι που ακούγονται στα ισπανικά (σ.σ. και λίγοι έχουν καταλάβει ότι ακούγονται ισπανικά) είναι από τους Joe Strummer και Joe Ely
This indecision's bugging me (esta indecisión me molesta)
If you don't want me, set me free (si no me quieres, librarme)
Exactly whom I'm supposed to be (dígame que tengo ser)
Don't you know which clothes even fit me? (sabes que ropa me quedra)
Come on and let me know (me tienes que decir)
Should I cool it or should I blow? (me debo ir o quedarme)
Τα ισπανικά ερμηνεύονται από τον Joe Strummer και τον Joe Ely, ένα τεξανό τραγουδιστής που με το άλμπουμ του Honky Tonk Masquerade (1978) έγινε γνωστός και στην Μ.Βρετανία. Όταν ο Ely επισκέφτηκε το Λονδίνο για συναυλίες, οι Clash παρακολούθησαν μια συναυλία του και γνωρίστηκαν. Έτσι βρέθηκε στο studio όταν ηχογραφούσαν το “Should I stay or Should I go” και σκέφτηκαν να προσθέσουν ισπανικούς στίχους που ακούγονται κοντά στην αγγλική γλώσσα (!!!;;;).
Ο Joe Ely έχει πει ότι ο ίδιος μετέφρασε τα αγγλικά σε  Tex-Mex και ο Strummer που ήξερε καστιλιάνικα ισπανικά, επειδή μεγάλωσε στην Ισπανία (σ.σ. ο πατέρας του ήταν ανώτερος διπλωματικός υπάλληλος). Ο μηχανικός ήχου Eddie Garcia που καταγόταν από το Πουέρτο Ρίκο βοήθησε κι αυτός παίρνοντας τη μητέρα του τηλέφωνο και ζητώντας της να μεταφράσει τους στίχους από τα αγγλικά στα ισπανικά.

Τα γυρίσματα του video έγιναν κατά τη διάρκεια συναυλίας τους στο Shea Stadium της Νέας Υόρκης.
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Οι Living Colour, Skin, MxPx, Weezer, ZZ Top(!) and The Ukulele Orchestra of Great Britain και πολλοί άλλοι μόνο στα live τους όπως οι Die Toten Hosen και η Kyle Minogue ()σ.σ. πολύ θα ήθελα να το ακούσω). Το «Should I Stay or Should I Go" είναι το τραγούδι με τις περισσότερες διασκευές από όλα των Clash.
TRIVIA
To 1991 το τραγούδι ακούστηκε στην τηλεοπτική διαφήμιση της Levis και ξαναπήγε στο Νο1 του βρετανικού chart!
Ο αρχικός στίχος "If you want me off your back" επειδή παρέπεμπε σε σεξουαλικό υπονοούμενο, άλλαξε σε "On your front or on your back". Αυτό έφερε στο studio το βετεράνο παραγωγό Glyn Johns να …σουλουπώσει το τραγούδι και να το κάνει πιο φιλικό στο ραδιόφωνο καθώς οι αμερικάνικοι ραδιοσταθμοί δεν θα έπαιζαν στίχους με σεξουαλικό υπονοούμενο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
20/2/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου