Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ "SCRIPT FOR A JESTER’S TEAR" ΤΩΝ MARILLION

Η αισθητική των εξώφυλλων των Marillion είναι πολύ χαρακτηριστική και ανήκει στον Άγγλο εικονογράφο Mark Wilkinson ο οποίος έως τότε είχε επιμεληθεί και τα εξώφυλλα των 2 singles που είχε κυκλοφορήσει από το συγκεκριμένο άλμπουμ (He Knows You Know», «Garden Party»)
Το Script for a Jester’s Tear (1983, Νο 7 Μ.Βρετανία) είναι το πρώτο άλμπουμ στη δισκογραφία του συγκροτήματος και η συμβολή του τραγουδιστή Fish στη δημιουργία του είναι ιδιαίτερα έντονη. Η κεντρική φιγούρα του γελωτοποιού ακολούθησε για πολλά εξώφυλλα τους αλλά έγινε και η μασκότ τους.
Η βασική ιδέα για το εξώφυλλο ήταν ένας μοναχικός τύπος σε ένα κρεβάτι  και η ατμόσφαιρα να έχει σχέση με μουσική. Ο Fish είχε στο μυαλό του την εικόνα με το στρώμα να βρίσκεται στο πάτωμα (φαίνεται στο οπισθόφυλλο), τη μουσική εφημερίδα Sounds, το περιοδικό Kerrang αλλά και τη Daily Mirror, το παλιό μονοφωνικό πικ απ ενώ στον τοίχο βρίσκονται τα εξώφυλλα των 2 singles του άλμπουμ (το οπισθόφυλλο).
Το εξώφυλλο σε όλο το άνοιγμά του.

Στην αρχική ζωγραφιά ο Wilksinon είχε βάλει πάνω στο τραπέζι, ξυράφι και βελόνες αλλά μετά από συμβουλή των ανθρώπων της EMI αποσύρθηκαν. Επίσης άλλαξε τη μάρκα στο κουτάκι της Cocal Cola (κάτω δεξιά στο εξώφυλλο) και το έγραψε σαν Mark. H τεχνική του Wilkinson που ήταν ο καλύτερος χειριστής της τεχνικής του αερογράφου τότε στη Μ.Βρετανία.
Τα εξώφυλλα των πρώτων δύο singles των Marillion
Στη συνέχεια επιμελήθηκε  όλα τα άλμπουμ των Marllion έως και το Thieving Magpie καθώς και τα περισσότερα εξώφυλλα των προσωπικών άλμπουμ του Fish. O Wilkinson  συνεργάστηκε και με τους Judas Priest στα εξώφυλλα Painkiller, Ram it Down, Jugalator, Angel of Retribution,  Nostradamus και Redeemer of Souls καθώς και με τους Iron Maiden στα εξώφυλλα Live in Donington (1998), Best of B Sides αλλά και στο Book of Souls.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
14/2/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου